Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de salgının üçüncü dalgası yaşanıyor, 60 bin kişiye yapılan Çin kökenli bir aşıda ciddi bir yan etkiye rastlanmadı

Amerika Birleşik Devletleri’nde üçüncü koronavirüs dalgası yaşanıyor. Çin’de 60 bin kişiye yapılan aşılarda ciddi bir yan etkiye rastlanmadı. Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları, çalışan sayısını dörtte bir oranında azaltacağını duyurdu. Meksika’nın “Ağlayan Kadın” efsanesi salgın döneminde geri dönüyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde üçüncü koronavirüs dalgası yaşanıyor

Dünyada bir milyon koronavirüs vakasını aşan beş ülkeden biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) salgının üçüncü dalgası yaşanıyor. Ohio eyaletinde salgının başladığı günden bu yana en yüksek vaka sayısı kaydedilirken kişi sayısı ile oranlandığında ülke çapındaki vakalarda birinci sıraya yerleşen Kuzey Dakota eyaleti ise salı (20 Ekim) günü yaklaşık bin yeni vaka bildirerek eyaletin şimdiye kadarki en yüksek günlük sayısına ulaştı. 

ABD’de geçen hafta, ağustos ayının başından bu yana günde ortalama 59 bin yeni vakaya ulaşıldı. Geçen hafta kaydedilen vaka sayısının ülkenin 16 Temmuz tarihinde gördüğü en yüksek sayı olan 75 bini geçtiği belirtildi.

Minnesota Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olarak çalışan Dr. Michael Osterholm, birkaç gün önce, önümüzdeki altı ila 12 haftanın tüm salgın döneminin en kötü zamanları olacağını söyledi.

Çin’de 60 bin kişiye yapılan aşılarda ciddi bir yan etkiye rastlanmadı

Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nda üst düzey bir yetkili olan Tian Baoguo, salı (20 Ekim) günü yaptığı açıklamada, Çin aşılarının dünya çapında 60 bin kişiye uygulandığını ve hiçbirinde ciddi bir yan etkiye rastlanmadığını söyledi. Çin’de düzenleyici onayından önceki son test aşaması olan üçüncü aşama denemelerinde dört farklı aşı adayı bulunduğu belirtildi.

Ancak bilim insanları, üçüncü aşama denemelerini tamamlamayan bir aşının sağlık açısından risk taşıdığı konusunda Çin hükümetini uyardı. Geçen hafta sonu, Çin’in doğusundaki Yiwu kentinde yüzlerce insanın aşılanmayı talep etmesi üzerine kentteki aşıların satışları geçici olarak durdurulmuştu.

Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolu, çalışan sayısını dörtte bir oranında azaltacak

Hong Kong merkezli havayolu şirketi Cathay Pacific, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerinden kurtulmak için çalışan sayısını dörtte bir oranında (8500 kişi) azaltmayı planladığını duyurdu.

Şirketin CEO’su Augustus Tang, yaptığı açıklamada, ‘’Salgın havacılık üzerinde yıkıcı etki göstermeye devam ediyor ve gerçek şu ki ayakta kalabilmek için yeniden yapılanmalıyız” dedi.

Çalışanlar ise işlerinin, rakiplerinin önemli bir kısmından daha ağır olduğunu vurgulayarak bu karara tepki gösterdi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) açıklamasına göre, havayolu şirketlerinin gelirleri yılın ilk yarısında yaklaşık olarak yüzde 80 oranında düştü. Ancak uluslararası pek çok havayolu şirketi bu duruma rağmen mürettebat, bakım, yakıt gibi sabit maliyetlerini karşılayabiliyordu.

Cathay Pacific, pazartesi (19 Ekim) günü yatırımcılara yaptığı açıklamada, en iyimser senaryolarına göre, önümüzdeki yıl salgın öncesi kapasitelerinin yarısı kadar talep beklediklerini belirtti. Havayolları için en büyük hayal kırıklıklarından biri, iş seyahatleri yerine artık telekonferans görüşmelerini tercih eden iş adamı sınıfı (business class) yolcu sayısındaki azalma oldu.

Meksika’nın ‘Ağlayan Kadın’ efsanesi salgın döneminde geri döndü

Aztek mitolojisine dayanan bir efsaneyi anlatan geleneksel La Llorona (Ağlayan Kadın) oyunu, salgın döneminde Meksika’da yeniden uyarlandı. Oyun, koronavirüs salgını kurbanlarına dokunaklı bir atıfta bulunarak Meksika’nın geleneksel Ölüler Günü Bayramı öncesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Xochimilco’da tekrar sahnelecek.

Oyunda anlatılan efsaneye göre, ölen çocuklarını arayan siyah saçlı hayalet, Latin Amerika kıtasına yayılarak kıtada yaşayan insanlarda korku yaratıyor. 11 yıldır oyundaki hayaleti canlandıran Nayeli Cortes, oyun için, ‘’Bu oyun sevdiklerine veda etmeden ayrılan tüm insanların anısına ve bu kaybı yaşayan tüm ailelere adandı’’ dedi. 

Uzmanlara göre, gezgin hayalet efsanesinin başlangıcı 1550’li yıllara dayanıyor. Efsane, 500 yıl önce Tenochtitlan İmparatorluğu’nun sonunu getiren İspanyol fethinden önceki korkunç alametleri anlatıyor.

Meksika’da kasım ayının ilk iki gününde kutlanan Ölüler Günü’nün, yaşayanlarla ölenleri ayıran geçidin açıldığı zaman olduğuna inanılıyor. İnsanların göz alıcı renklerle dizayn edilen görkemli kostümleriyle sokaklara çıkmasıyla bilinen festivalin bu yıl, salgın nedeniyle daha düşük bir coşkuyla kutlanması bekleniyor

Koronavirüs, dünyanın en yüksek ölüm sayısının görüldüğü ülkelerden biri olan Meksika’da şu ana kadar 86 bin kişinin ölümüne sebep oldu.

Derleyen: Yusuf Said Akçakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.