Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia – Hırvatistan polisi mültecilere şiddet uyguladı: “Bir haftada 75 kişi, insanlık dışı davranışa ve cinsel saldırıya maruz kaldıklarını söyledi”

Danimarka Mülteci Kurulu’nun (Danish Refugee Crisis) hazırladığı rapora göre, 12-16 Ekim 2020 tarihleri arasında Bosna Hersek- Hırvatistan sınırından geçen mülteciler, Hırvat polisi tarafından ağır şiddete maruz bırakıldı. İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberinde mültecilerin, Hırvat polisleri tarafından kırbaçlandığı, soyulduğu ve cinsel şiddete uğradığı öne sürüldü.  

Mültecilerin ifadelerine göre saldırı, Bosna Hersek’in Velika Kladuša sınırından Hırvatistan sınırına geçen yaklaşık 700 mülteci ve göçmenin bulunduğu bölgede yaşandı.

Danimarka Mülteci Kurulu Genel Sekreteri Charlotte Sente, “Saldırının kurbanlarından gelen ifadeler çok korkunç. Bir hafta içinde 75 kişi insanlık dışı davranışlara, vahşi ve cinsel saldırılara maruz kaldıklarını iddia etti” dedi.

Danimarka Mülteci Kurulu’nun raporunda, kurulun görüştüğü herkesin vücudunda yaralar olduğu, sebebinin ise Hırvatistan polisi olduğu iddia edildi. Vücudunda görünür yaralar ve morarmalar bulunan mülteciler, polisler tarafından ağır şiddet gördüklerini, aşağılandıklarını, soyulduklarını ve kişisel eşyalarına zarar verildiğini söyledi. Kurula ifade veren bir mülteci, cinsel saldırıya uğradığını da ekledi.

The Guardian’ın haberine göre, 12 Ekim günü ikisi çocuk olmak üzere beş Afgan, Hırvatistan sınırını geçti. Polis tarafından durdurulan mültecilerden biri kaçtı, dört kişi polis tarafından iki gün boyunca tutuldu. Polis yakaladığı dört kişiyi, kaçan kişinin aleyhine ifade vermeleri için, 14 Ekim’de mahkemeye götürdü.

Mültecilerin Danimarka Mülteci Kurulu’na verdiği ifadelere göre polisler, göçmenleri bir kamyona bindirdi. Mülteciler kamyonda siyah giyinmiş, yüzleri örtünmüş, alınlarında fener takılı 10 asker tarafından çırılçıplak soyuldu ve paraları çalındı. 

Raporda, mültecilerden birinin ellerinin üzerinde siyah giymiş bir adamın durduğu, hareket etmesine izin vermediği yazıldı. Aynı raporda siyah giymiş kişilerin, mültecilerin bacaklarını bağladığı, yumruk ve tekme attığı ve mültecileri kırbaçladığı belirtildi. Kurbanların aldığı darp raporları, kırbaçlandıklarını doğruluyor. 

Raporun detayları Avrupa Komisyonu ile paylaşıldı. Soruşturmanın da yakında açılması bekleniyor. 

Hırvatistan polisi ilk kez mültecilere şiddet uygulamıyor. Mayıs ayında yine polis, Bosna Hersek’ten Hırvatistan’a geçen mültecilerin kafalarını sprey boyayla boyamıştı. 

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.