Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi davasında müşteki avukatlarının bütün talepleri reddedildi, duruşma 3 Mart 2021’e ertelendi – Türkan Elçi: “Buraya gelene kadar size güvenim tamdı”

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Yenikapı Sokak’ta bulunan Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015 tarihinde basın açıklaması yaptıktan sonra çıkan çatışmada öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi davasında ilk duruşma bugün Diyarbakır 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Elçi ailesinin avukatlarının reddi hâkim talebinde bulunduğu duruşma 3 Mart 2021 tarihine ertelendi. Reddi hâkim talebi konusunda kararı Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi verecek.

Sanıkların Elazığ, Malatya ve Hatay’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, Elçi ailesinin avukatlarının tüm talepleri mahkeme tarafından reddedildi. Elçi ailesinin avukatlarının reddi hâkim talebi üzerine, mahkeme başkanı bazı avukatların salondan polis zoruyla çıkarılmasını istedi, kısa süreli gerginlik yaşandı. Duruşmaya daha sonra devam edildi.

Diyarbakır Adliyesi 10.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma için adliye çevresinde sıkı güvenlik önlemleri alındı. Koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek duruşmaya Elçi ailesi, avukatlar, bazı baro başkanları, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile akreditasyon gerekçe gösterilerek sınırlı sayıda basın mensubu alındı. Duruşma, SEGBİS üzerinden katılan sanıkların kimlik tespiti ile başladı. Savcılar, duruşmaya Elazığ, Malatya ve Hatay’dan SEGBİS ile katılan üç sanığa iddianameyi okudu. İddianamede, sanık üç polis için “bilinçli taksirle adam öldürmeye sebebiyet vermek”, firari olan PKK mensubu sanık için ise, “kasten adam öldürmek” suçlamalarıyla cezalar talep edildi.

Mahkeme, katılım taleplerinin sanık beyanlarının alınmasından sonra verilmesini isterken avukat Fikret İlkiz, mahkemenin tutumunun usule aykırı olduğunu söyledi. Elçi ailesinin avukatları, SEGBİS bağlantısı ile sanık beyanlarının alınmasının Ceza Muhakemesi Kanunu, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu belirterek, sanıkların “yüz yüzelik ilkesi” gereği salonda hazır bulundurulmasını talep etti. Bu talep üzerine mahkeme, sanıklara savunmalarını nerede yapmak istediklerini sorunca, sanıklar bulundukları ilde savunma yapmak istediklerini, Diyarbakır’daki duruşma salonuna gelemeyeceklerini söyledi.

Elçi ailesinin avukatları, hazırlanan iddianamenin olağan bir cinayet iddianamesi olarak hazırlandığını; Tahir Elçi’nin insan hakları vizyonunun, lince uğradığı koşulların ve aleyhinde yaratılan iklimin görmezden gelindiğini söyledi. Mahkemenin müştekilerin katılma talepleri ve sanıkların hazırda sorgulanmaları ile ilgili görüş sorduğu iddia makamı, taleplerin reddedilmesini ve sanıkların bulunduğu illerde sorgularının yapılmasını talep etti. Mahkeme, Elçi ailesinin taleplerini reddetti.

Bu arada SEGBİS sistemi ile sorgulanan sanıkların bulunduğu yerde naip hâkimin olmadığı ortaya çıkınca, konu avukatların talepleri ile kayıt altına alındı. Mahkeme, naip hâkim bulundurma zorunluluğu olmadığı gerekçesiyle bu yöndeki talepleri de reddetti. Elçi ailesi avukatlarının, “Bir baro başkanının öldürüldüğü bu dosyayı mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” yolundaki itirazları üzerine mahkeme açıklama yapmaksızın, müzakere yapmak üzere duruşmaya ara verdi.

Türkan Elçi: “Buraya gelene kadar size güvenim tamdı”

Yeniden başlayan duruşmada, avukatların söz alma talepleri üzerine mahkeme, “avukatların duruşmanın düzenini bozduğu” değerlendirmesi yaptı. Tahir Elçi’nin eşi müşteki Türkan Elçi, söz alarak kendi duygu ve düşüncelerini içeren beyanda bulunmak istedi. Türkan Elçi, konuşmasına “Buraya gelene kadar size güvenim tamdı” diyerek başladı. Mahkeme heyeti konuşmasını sürdüren Türkan Elçi’nin uyarılmasına, aksi halde salondan çıkarılmasına dair ihtar ara kararı verdi.

Elçi ailesinin avukatlarından Mehmet Emin Aktar, mahkeme heyetinin tarafsız ve bağımsız davranmadığı gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulundu. Mahkeme, müşteki avukatlarının bir kısmının mahkeme salonundan polis zoruyla çıkarılmasına dair ara karar verdi. Bunun üzerine Aktar, “Usule ilişkin tüm taleplerimizi reddettiniz. Bu salondaki güvenlik görevlileri dahil herkes tarafsızlığınızı yitirdiğinize inandı. Biz sizi reddediyoruz. Bugün kadar hiçbir duruşma salonundan çıkarılmadım. Buna izin vermem. Ancak kendi irademizle çıkabiliriz. Mahkeme heyeti bizsiz yargılama yapmak istiyor” dedi. Ancak, avukatların itirazı üzerine mahkemece yargılamaya devam edildi.

Mahkeme, Elçi ailesinin avukatları tarafından sunulan reddi hâkim taleplerinin karara bağlanması için duruşmaya ara verdi. Ardından, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 27. maddesi uyarınca, Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar verilmek üzere duruşma 3 Mart 2021 tarihine ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.