Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İspanya bir milyon vaka sayısını geçen ilk Avrupa ülkesi oldu, virüsün etkilerini en uzun süre yaşayanlar 50-60 yaş arası kadınlar

İspanya, bir milyondan fazla vaka açıklayan altıncı ülke oldu. Almanya bugün rekor sayıda (11 bin 287) yeni vaka açıkladı. Hindistan, ucuz ve hızlı yeni bir test yöntemi geliştiriyor. Koronavirüse karşı yaygın olarak kullanılan tocilizumab adlı ilaç, klinik testleri geçemedi. Oxford’un aşı deneyine katılan bir Brezilyalı doktor hayatını kaybetti, ölümünün aşıyla alakalı olmadığı düşünülüyor. Çekya, karantina önlemlerini sıkılaştırıyor. Afganistan’dan Pakistan’a tedavi olmak için gitmek isteyenlerin yarattığı izdihamda en az 12 kadın ezilerek hayatını kaybetti. Virüsün etkilerini en uzun süre yaşayanlar 50-60 yaş arası kadınlar. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İspanya, 1 milyondan fazla vaka açıklayan altıncı ülke oldu

İspanya, dün (21 Ekim) paylaşılan rakamlarla birlikte ülkede bugüne kadar toplam vaka sayısının 1 milyon 5 bini geçtiğini açıkladı. Böylece İspanya, dünyada 1 milyon vaka sayısını geçen altıncı, Avrupa’da ise ilk ülke oldu.

İspanya’da geçen hafta 575 kişi virüs yüzünden hayatını kaybederken ülke genelindeki vakaların üçte birinin yaşandığı Madrid bölgesinin yerel yönetimi ile İspanya hükümeti arasında fikir ayrılıkları yaşanıyor. Madrid Bölgesi Başkanı Isabel Diaz Ayuso, sıkılaştırılacağı öne sürülen önlemler hakkında “Bizim için bu noktada en önemli şey ekonominin daha fazla zarar görmemesi” dedi.

Almanya bugün rekor sayıda yeni vaka açıkladı

Almanya’da yetkililer tarafından açıklanan verilere göre, ülkede çarşamba (21 Ekim) günü 11 bin 287 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Salgın ülkedeki etkisini her hafta artırırken, ülkede bugüne kadar kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı geçen cuma (16 Ekim) 7 bin 830 olarak açıklanmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, vatandaşları sosyalleşmeyi azaltıp, evlerinde kalmaları konusunda tekrar uyardı.

Hindistan, ucuz ve hızlı yeni bir test yöntemi geliştiriyor

Bugüne kadar kaydedilen yaklaşık 7 milyon 500 bin vaka ile salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Hindistan, ucuza mal edilebilen ve hızlı sonuç veren bir koronavirüs testi geliştiriyor. Hint bilim insanları, bu test sayesinde salgının kötü gidişatının değişebileceğini umuyor. Ünlü bir Hint roman dedektifinin ismine ithafen “Feluda” ismi verilen testin yaklaşık 7 dolara (56 TL) mal edilebileceği tahmin ediliyor.

Koronavirüse karşı yaygın olarak kullanılan tocilizumab adlı ilaç, klinik testleri geçemedi

Koronavirüs tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlardan biri olan “tocilizumab” adlı ilacın virüse karşı etkili olmadığı açıklandı. Bu hafta sonuçları açıklanan üç farklı araştırmanın sonuçları, sözkonusu ilacın koronavirüs hastaları üzerinde “kesin etkili” olmadığını gösterdi. ABD’deki Kuzey Karolina Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Jonathan Parr, tocilizumab adlı ilacın beklendiği gibi etkili olmadığını doğrulayarak doktorların işe yarayan bir tedavi bulmak için çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Oxford’un aşı deneyine katılan Brezilyalı bir doktor hayatını kaybetti

Brezilya basınının, Sağlık Gözetim Ajansı’ndan (Anvisa) alınan bilgilere dayandırdığı habere göre, Oxford Üniversitesi ile Jenner Enstitüsü’nün ortaklığında geliştirilen ve üretim lisansı AstraZeneca tarafından satın alınan “ChAdOx1 nCoV-19” adlı koronavirüs aşısı adayının Brezilya’daki deneylerine katılan 28 yaşındaki Brezilyalı doktor João Pedro Feitosa hayatını kaybetti. Yetkililer, 19 Ekim’de hayatını kaybeden Feitosa’nın ölüm sebebinin henüz netleşmediğini, soruşturmanın devam ettiğini ve aşı adayının deneylerine devam edileceğini açıkladı.

Çekya, karantina önlemlerini sıkılaştırıyor

Avrupa’da nüfusa göre en yüksek koronavirüs enfeksiyon oranına sahip ülke olan Çekya‘da, son haftalarda artan vaka sayılarından dolayı dükkanların kapatılması ve seyahat önlemlerinin sıkılaştırılması planlanıyor. Çekya’da geçen hafta okul, bar, gece kulüpleri ve restoranlar belirli saatler içerisinde kapatılmıştı. Çekya Başbakanı Andrej Babis, “Avrupa’nın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahip olmamıza rağmen eğer bu önlemleri almasaydık sağlık sistemimiz 7-11 Kasım arasında çökecekti” dedi.

Afganistan’dan Pakistan’a gitmek isteyenlerin yarattığı izdihamda en az 12 kadın ezilerek hayatını kaybetti

Tedavi olmak için Pakistan’a geçmeye çalışan binlerce Afgan’ın yol açtığı izdihamda en az 12 kadın hayatını kaybetti. Savaş ve yoksulluğun gölgesinde son derece zayıf bir sağlık sistemine sahip olan Afganistan’da, vatandaşlar koronavirüs gibi çeşitli hastalıklar karşısında tedavi olmak için Pakistan’a yöneldi. Ancak Pakistan yönetimi, salgın süresince Afganistan vatandaşlarına sınırlı sayıda vize vereceğini açıkladı. Afganistan’ın Nangarhar şehrinde dağılatacak bin vizenin başvurusu için gerekli olan belgeleri almaya çalışan yaklaşık on bin Afgan vatandaşı, bir anda kendilerini izdihamın ortasında buldu.

Nangarhar Valiliği Sözcüsü Ataullah Hogyani, bu sabah erkenden vize başvurusu için Nangarhar merkezindeki Celalabad Stadı’nda on binlerce kişinin toplandığını ifade eden Hogyani, kalabalığın oluşturduğu izdiham nedeniyle 12 kadının ezilerek yaşamını yitirdiğini, 13 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Virüsün etkilerini en uzun süre yaşayanlar 50-60 yaş arası kadınlar

Koronavirüsün uzun dönemdeki etkileri hakkında yapılan araştırmalar, 50-60 yaş grubundaki kadınların uzun süreli koronavirüs semptomları yaşamaya en yatkın grup olduğunu ortaya koydu. Londra’daki King’s Koleji’nde çalışan bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma, kadınların bir aydan uzun süren koronavirüs belirtileri yaşama ihtimalinin erkeklerin iki katı olduğunu gösterdi. Koronavirüs semptomlarının uzun süre yaşanmasına sebep olan diğer faktörlerin ise astım hastası veya aşırı kilolu olmak gibi faktörler olduğu belirtildi.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.