Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Goldman Sachs, Malezya Kamu Kalkınma Fonu’ndaki yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 2.9 milyar dolarlık uzlaşma bedeli ödeyecek

Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, Malezya Kamu Kalkınma Fonu’nda (1MDB) patlak veren yolsuzluk skandalındaki rolüne ilişkin devam eden soruşturmalarda anlaşma yoluna giderek Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Hong Kong ve Singapur’daki düzenleyici kuruluşlara toplam 2.9 milyar dolar ödemeyi kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı, uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs’ın, Malezya Kamu Kalkınma Fonu’ndaki (1MDB) yolsuzluk olaylarına karışmakla suçlandığı soruşturmalar için uzlaşma bedeli olarak ABD, İngiltere, Hong Kong ve Singapur’daki düzenleyici kuruluşlara 2.9 milyar dolar ödeyeceğini açıkladı.

Goldman Sachs, Malezya devletine ait 1MDB fonundan yapılan toplam 4.5 milyar dolarlık harcama karşısında somut bir adım atmamakla suçlanıyordu. ABD Adalet Bakanlığı yetkililerine göre banka, 1MDB fonu için toplam 6.5 milyar dolarlık tahvil satışları yaptı ve nakit artışında oynadığı rol için 600 milyon dolarlık bir gelir elde etti.

Golden Sachs, 24 Temmuz’da da Malezya hükümetine 3.9 milyar dolar ödemeyi kabul etmiş ve bu ödemenin 2.5 milyar dolarını ağustos ayında yapmıştı. Geriye kalan 1.4 milyar doların da Malezya’nın Goldman Sachs’a yönelik suçlamaları geri çekmesi durumunda transfer edileceği belirtilmişti.

Öte yandan Goldman Sachs’ın Malezya şubesinin de 1MDB’deki yolsuzluklarla bağlantılı olarak rüşvet ve yolsuzluğun önlenmesine dair uluslararası yasaları ihlal ettikleri yönündeki suçlamaları kabul ettiği belirtildi.

Malezya tarihinin en büyük yolsuzluk skandalı olduğu belirtilen soruşturmalarda, eski Malezya Başbakanı Necip Rezak ve Malezyalı iş insanı Jho Low’un ismi ön plana çıkmıştı. Yetkililer Rezak’ın 2015 yılında fonun yaklaşık 680 milyon dolarını zimmetine geçirdiğini ve fondaki diğer parayla yat, sanat eseri ve mücevher gibi lüks harcamalar yapıldığını, ayrıca Oscarlı aktör Leonardo Di Caprio’nun da rol aldığı The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) filmi gibi pek çok Hollywood filminin de fondan aktarılan parayla finanse edildiğini öne sürmüştü.

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak, 28 Temmuz günü sonuçlanan yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak

Goldman Sachs’ın Başkanı David Solomon, perşembe (22 Ekim) günü yaptığı açıklamada, Goldman Sachs olarak yolsuzluk soruşturmasını geride bıraktıkları için mutlu olduklarını söyledi. “Hata yaptığımız bazı kısımlar var ve bunları kabul etmeliyiz” diye konuşan Solomon, fonla ilgili yolsuzluk iddialarında ismi geçen herkesin suçsuz olmadığını ancak belirli kişi ve kurumları daha yakından incelenmeleri gerektiğini, buna rağmen banka olarak bu konuda gereken özeni göstermediklerini itiraf etti. 

Şimdiye kadar fondan kaçırıldığı öne sürülen 322 milyon doları ABD’den, 36 milyon doları da Singapur’dan alarak ülkeye geri kazandıran ve en son Goldman Sachs’tan 2.9 milyar dolarlık ödeme taahhüdü alan Muhyiddin Yasin liderliğindeki Malezya hükümeti, fona ait paraların toplam 12 ülkede dağıtıldığını öne sürüyor.

1MDB adlı Malezya Kamu Kalkınma Fonu, Birleşik Malay Milli Örgütü (UMNO) lideri olarak iktidara gelen eski Malezya Başbakanı Necip Rezak tarafından 2009 yılında, ülkede ekonomik kalkınma sağlamak için kurulmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.