Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malezya Varlık Fonu’nun içi boşaltıldı: Eski Başbakan Necip Rezak, milyarlarca dolar yolsuzluk yapmaktan suçlu bulundu

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak, bugün (28 Temmuz) sonuçlanan yolsuzluk davasında suçlu bulundu ve 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2009 – 2018 yılları arasında başbakanlık yapan Rezak, 2009 yılında Malezya Varlık Fonu’ndan şüpheli harcamalar yapma, para aklama, gücünü kötüye kullanma, dolandırıcılık ve yolsuzluk suçlarından yargılandı. Rezak, 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Rezak’ın, kendi kurduğu 1MDB (Malezya Gelişimi Berhad) isimli milyar dolarlık varlık fonundan şüpheli harcamalar yapma, para aklama, gücünü kötüye kullanma, dolandırıcılık ve yolsuzluk suçlarından yargılandığı dava, Malezya’nın yolsuzlukla mücadelesinde tarihi bir an olarak değerlendiriliyor.

Rezak, 1MDB fonunu, UMNO (Birleşik Malay Milli Örgütü) lideri olarak iktidara geldiği 2009 yılında, ekonomik kalkınma için başlatmıştı.

28 Temmuz Salı günü görülen dava, varlık fonundan başbakanın bireysel hesabına aktarılan 10 milyon dolarla ilgiliydi. Davada, Rezak’a İtalya’da yaptığı 800 bin dolarlık mücevher alışverişi ve lüks giyim markası Chanel’den yaptığı 108 bin dolar tutarındaki harcama da soruldu.

Rezak, Malezyalı finans uzmanı Jho Low ve diğer 1MDB sorumluları tarafından kandırıldığını, kendisine, harcadığı paranın kaynağının Suudi kraliyet ailesi tarafından yapılan bağışlar olduğu bilgisi verildiğini söyledi.

Çalınan 10 milyon dolar, dava sürecinde soruşturulan yolsuzluklardan sadece biri. Geçen ağustosta, eski başbakana 2011 ile 2014 yılları arasında varlık fonundan yasadışı yollarla 500 milyon dolar edindiği iddiasıyla da dava açılmıştı. Rezak, para aklamadan 21, gücü kötüye kullanmadan dört olmak üzere toplam 25 farklı dosyadan yargılanıyor. Rezak’ın eşi Rosma Mansur da para aklama ve vergi kaçırma davalarından yargılanıyor ve suçlamaları reddediyor. 

Rezak iktidardayken, varlık fonu yolsuzluk soruşturmaları yasaklanmıştı

2015 yılında fondan yapılması gereken ödemeler gecikince, akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Yolsuzluk iddialarını, İngiliz gazeteci Clare Rewcastle-Brown haberleştirdi. Bunun üzerine Rezak, gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarttı, soruşturmayı yürüten savcıyı ve sürece dahil olan bütün memurları da görevden aldı.

Rezak’ın 2018 yılında iktidarı kaybetmesi üzerine yolsuzluk soruşturmaları yeniden başlatıldı. 12 farklı ülkede görülen davada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın iki çalışanı da fondan çalınan paraları aklamakla suçlanıyor. Yatırımcıları yanlış yönlendirmekle de suçlanan Goldman Sachs, geçen hafta Malezya hükümetiyle 3.3 milyar dolar tutarında bir anlaşma yaptı. 

Özgürleşme sözü vermişti

Rezak, 2009 yılında özgürlükçü vaatlerle iktidara gelmesine rağmen görev süresi boyunca muhaliflere yönelik çok sayıda kısıtlayıcı yasayı uygulamaya soktu. Böylece, partisinin en geniş tabanını oluşturan Malezyalı Müslüman çoğunluğun desteğini iktidarı boyunca koruyabildi.

Ülkede, 61 sene boyunca iktidarda olan UMNO, yolsuzluk iddiaları sebebiyle 2018 yılında seçimleri kaybetmiş, mart ayında ise Muhyiddin Yasin liderliğinde tekrar iktidar olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.