İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki butik tiyatro sahnesi Küçük Salon, koronavirüs salgını yüzünden kapanma kararı aldı. Küçük Salon’un nasıl kurulduğunu, özel tiyatroların salgından nasıl etkilendiğini ve tiyatronun kapanma sürecini, sahnenin kurucularından yönetmen Emre Tandoğan’a sorduk. Tandoğan, “Devlet yardımından yararlanabilseydik süreç çok farklı işleyebilirdi. Devlet bizi yıkılmaya mahkum bıraktı” dedi.
Kamera ve fotoğraflar: Edanur Tanış
Emre Tandoğan ve Elif Arman tarafından 2014 yılında kurulan Küçük Salon, sekiz aydır kapalı kalmanın ekonomik ağırlığını kaldıramayınca kapanma kararı aldı. Altı yıl önce oyunlara ev sahipliği yapmaya başlayan Küçük Salon seyircilerle, tiyatro metninin gücünden beslenen ve sadece konuşma ağırlıklı olmayan, farklı oyunculuk biçimlerinin denendiği oyunlarla bir araya geldi. Yönetmen, oyuncu ve Küçük Salon’un kurucularından Emre Tandoğan, Küçük Salon’u şu cümlelerle anlattı: “Özellikle hedefimizde en çok genç kitle vardı. Amacımız gençlere geleneksel ve klasikleşmiş tiyatronun dışında bir tiyatronun da var olduğunu göstermekti.”
Küçük Salon’un yeri depo olarak kullanılacak
Köpek Kalbi, Frida, Marat Sade gibi birçok farklı proje üreten Küçük Salon, salgınla birlikte diğer tiyatrolar gibi sahnesini bir süreliğine kapattı. Son sekiz ayda hiçbir şey yapamadıklarını dile getiren Tandoğan, geleceği de öngöremediklerini söyledi. Borçlarının biriktiğini ve devlete başvurdukları halde maddi destek alamadıklarını ifade eden Tandoğan, “Ekim ayının sonuna kadar burayı boşaltmak zorundayız. Mal sahibinin dediğine göre burası bir depo olarak kullanılacakmış. Bir yandan son oyunlarımızı oynamaya çalışıyoruz, bir yandan da toparlanmaya çalışıyoruz. Buradaki son gösterimlerle seyircimize veda edeceğiz” diye konuştu.
Tandoğan ve ailesi salgınla birlikte salonun kulisinde yaşamaya başladı
Salgından önce Küçük Salon’un bir üst katında ailesiyle birlikte yaşadığını anlatan Tandoğan, “Salgınla birlikte evimizi boşaltmak zorunda kaldık. Sahnenin alt katındaki kuliste kendimize bir yaşam alanı oluşturduk. Yani salgını tiyatronun içinde geçiriyoruz. İş yapamadık ama burada yaşadık” dedi. Tandoğan ve ailesi ay sonunda Küçük Salon’la birlikte kulisi de boşaltmak zorunda kalacak.
“Devlet yardımından yararlanabilseydik süreç çok farklı işleyebilirdi”
Devlet desteğinden faydalanılsaydı sürecin çok daha farklı işleyebileceğini söyleyen Tandoğan, “Devlet daha çok görünür ve popüler olan oyuncuları ve o oyuncuların oynadığı sahneleri destekledi. Bizim gibi sahnelerin birçoğu destek alamadı. Bu aslında devletin bir sorunu ama devlet tiyatroların yaşadıklarını çözüm odaklı bir sorun olarak ele almadıkça bizi yıkılmaya mahkum bırakıyor” dedi.
Alınan kapanma kararının bir son olmadığını sözlerine ekleyen Tandoğan, “Kapanma kararımızı duyan ve sahnesi olan pek çok arkadaşımız bize sahnelerini açtı. O sahnelerde, belediyenin bize sunduğu sahnelerde oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.