Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs tedavisinde ABD’de resmi onay alan ilk ilaç Remdesivir oldu – Prof. Dr. Esin Şenol: “Remdesivir, ölümleri önleyemiyor ancak tedavi gören hastaların hastaneden çıkış süresini kısaltıyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sağlık Bakanlığı’na bağlı Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Remdesivir’in koronavirüs tedavisinde kullanımını resmen onayladı. Remdesivir ilacının üretici firması Gilead Sciences’ın hisseleri, FDA onayının ardından değer kazandı.

Yetkililer, mayıs ayında, Remdesivir’in acil durumlarda kullanılmasına izin vermişti. Şimdiye kadar bu ilacı kullanan hastalardan toplanan veriler ve klinik çalışmalarının ardından Remdesivir resmen onaylandı. ABD Başkanı Donald Trump da koronavirüs tedavisi görürken bu ilacı kullanmıştı. Ebola ve Hepatit C’nin tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ilaç, 44 kiloyu aşkın 12 yaş üzeri çocuklarda ve yetişkinlerde kullanılabiliyor. 

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından fonlanan, 30 farklı ülkeden 11 bin deneğin katıldığı çalışmaya göre Remdesivir, koronavirüs sebepli ölümleri önlemiyor. 

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Esin Şenol, Remdesivir’in ölümleri önleyemediğini ancak koronavirüs tedavisi gören hastaların hastaneden çıkış süresini kısalttığını ve bu yüzden FDA tarafından onaylandığını söyledi. Prof. Dr. Şenol, Türkiye’de ilacın kullanımıyla ilgili olarak ise “Onaya bağlı. Bakanlıktan özel olarak talep ederek, uygun hasta varlığında uyguluyorsunuz. Rutin kullanımda değil. Satışta da değil. Erken erişim programı denen bir program doğrultusunda, taleple alınıyor” dedi. 

Prof. Dr. Şenol, Remdesivir’in test süreciyle ilgili olarak da “Birden fazla çıktısı olan çalışma yapılıyor. O çıktılardan bir tanesi yerine gelmedi ancak diğeri yerine geldiği için ve önemli bir ilaç olduğu için onay aldı” diye konuştu.

Daha çok yol alınması gerektiğini söyleyen Şenol, ilacın antiviral etkisi sebebiyle önemli olduğuna dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.