Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danıştay, Sirkeci ve Haydarpaşa gar ihalelerini iptal etti

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) Haydarpaşa ile Sirkeci gar alanlarının kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere kiraya verilmesi ihalesiyle ilgili davada Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) haklı buldu ve ihaleyi iptal etti. Kararda, İBB iştiraklerinin devre dışı bırakılmasının rekabeti daraltan ve eşit yarışma şartlarını ihlal eden bir uygulama olduğu belirtildi. 

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun, “İstanbul halkına ait, İstanbul için çok manevi mekanlar” dediği Haydarpaşa ve Sirkeci gar alanları ihalesinden İBB iştiraklerinin elenmesini hukuka aykırı buldu. Danıştay, TCDD tarafından Haydarpaşa ile Sirkeci gar alanlarının kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılması amacıyla kiraya verilmesine ilişkin düzenlenen ihaleyle ilgili Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu ve ihaleyi iptal etti. 

Kararda, “İBB’nin ortak girişim tarafından ihaleye teklif verilmesi hâlinde, her bir ortak tarafından 4 milyon TL tutarında iş deneyim belgesi (ihaleye teklif veren ortak girişim dört şirketten oluştuğundan toplam 16 milyon TL iş deneyim belgesi) istenilmesinin rekabeti daraltan ve eşit yarışma şartlarını ihlâl eden bir düzenleme olduğu sonucuna varıldığı” vurgulandı.

Danıştay kararında, “Davacı şirketlerin oluşturduğu ortak girişim tarafından verilen teklifin, bu şartı sağlamadığı gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakılması üzerine ihalede, geçerli tek teklifin kaldığı ve ihalenin de tek teklif üzerinden sonuçlandırıldığı görülmüştür. Bu itibarla, dava konusu ihalede hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır” denildi.

Ne olmuştu?

4 Ekim 2019’da yapılan ihalenin birinci etap görüşmesinin ardından İBB ve Hezarfen Danışmanlık şirketinin 15 gün içinde pazarlık için bir sonraki toplantıya çağrıldığı duyurulmuştu. İBB, konsorsiyum olarak katıldığı ihalenin ikinci toplantısına çağrılmazken ihale, aylık 350 bin TL karşılığında Hezarfen şirketine verilmişti.

İBB’nin ihaleden elenmesinin sebebi olarak şartnameye göre zorunluluk olmadığı halde dört belediye şirketinin de ayrı ayrı iş deneyim belgesinin olmaması, ihale belgesinde İBB’nin “müşterek ve müteselsilen” yerine “ortaklaşa ve birlikte” yazması gösterilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada, “Bizim haberdar edilmediğimiz bir toplantıda, içeride kim olduğu belli olmayan, daha düne kadar İBB’nin çalışanı olan, geçmişte de bir vakfın genel müdürlüğünü yapmış şahsa ait olan bir şirkete İstanbul’un en kıymetli Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının arka planındaki alanlar 350 bin TL bedelle, sözümona bahaneyle bizim ihaleye girmemizi engelleyerek bizden habersiz verildi. Kınıyorum ve gereğini yapacağımı söylüyorum” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.