Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vaşington Başpiskoposu Wilton Gregory, Papa tarafından kardinal olarak atandı: Tarihteki ilk siyah ABD’li kardinal

Katolikler’in ruhani lideri Papa Francis, pazar (25 Ekim) günü Vatikan’da yaptığı açıklamada Katolik Kilisesi’nin en üst mevkilerinde yer alacak 13 yeni kardinalin ismini ilan etti. Bu isimlerin arasında Afrika kökenli bir Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı olan Vaşington Başpiskoposu Wilton Gregory de yer aldı. Gregory tarihteki ilk siyah ABD’li kardinal olarak seçilirken Vatikan’ın bu hamlesi, ırkçı ve ayrımcı geçmişle yüzleşmek için bir adım olarak yorumlandı.

Papa Francis, pazar (25 Ekim) günü Vatikan’da yaptığı açıklamada Katolik Kilisesi’nin en üst mevkilerinde yer alacak 13 yeni kardinalin ismini duyurdu. Atanan yeni kardinallerden biri Afrika kökenli bir ABD vatandaşı olan Vaşington Başpiskoposu Wilton Gregory idi. 72 yaşındaki Gregory böylece tarihteki ilk siyah ABD’li kardinal oldu.

Katolik bir kurumda eğitim görürken Katolik olma kararı alan Wilton Gregory, 25 yaşında rahip oldu. Gregory 2019 yılında Vaşington Başpiskoposu olarak göreve getirildikten sonra kilise içindeki taciz skandallarının araştırılıp cezalandırılması yönünde çeşitli çalışmalarda bulundu. Gregory aynı zamanda #BlackLivesMatter protestoları sırasında Vaşington’daki Aziz John Paul II tapınağını ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştirerek, “Aziz John Paul II kesinlikle fotoğraf çekilmek için kalabalığı dağıtmak amacıyla biber gazı kullanılmasını tasvip etmezdi” demişti.

En yaygın dini inancın Protestanlık olduğu ABD’nin yüzde 20’sinin ise Katolik olduğu belirtiliyor. Afrika kökenli siyah ABD’liler yüzyıllardır Katolik Kilisesi’nin ayrımcı tutumları sebebiyle kiliseden dışlanmıştı. Uzmanlar, kilisenin bu hamleyle yüzyıllardır devam eden ırkçı ve ayrımcı geçmişle yüzleşerek, siyah ABD’liler arasında kilisenin itibarını artırmayı planladığı görüşünde.

İsimleri açıklanan kardinallerin 28 Kasım’da Vatikan’da düzenlenecek bir tören ile görevlerine başlamaları planlanıyor. Atanan 13 kardinalin dördü 80 yaşın üstünde olduğu için bir sonraki papalık seçiminde oy kullanamayacak durumdayken oy hakkı olan dokuz kardinal sayesinde Papa Francis’in Katolik Kilisesi’ndeki kalıcı etkisinin artacağı belirtiliyor.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.