Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta genel grev başladı: Kepenkler indirildi, işçi ve öğrenciler sokağa çıktı

Belarus’un dört bir yanındaki işçi ve çalışanlar, 9 Ağustos’ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerini kaybeden muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya’nın çağrısıyla dün (26 Ekim) genel grev başlattı. Başkent Minsk’in merkezindeki pek çok kafe ve restoran kepenk indirdi. Minsk sokaklarında yürüyen yüzlerce üniversite öğrencisine emekliler de eşlik etti.

Belarus’ta halk, 9 Ağustos’ta düzenlenen ve 26 yıldır ülkeyi yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun oyların yüzde 80’inden fazlasını alarak kendini tekrar devlet başkanı ilan ettiği seçimlerin ardından haftalardır sokaklarda.

Yaklaşık üç aydır devam eden protestolarda, Lukaşenko’ya karşı girdiği seçimi kaybeden ve daha sonra iktidarın baskısı sonucu Litvanya’ya kaçan muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya, Lukaşenko’ya istifa etmesi için 25 Ekim Pazar gününe kadar süre tanımış, görevinden ayrılmazsa ülke genelinde genel grev yapılacağı ve protestoların artacağı konusunda uyarmıştı.

Muhalefet tarafından Lukaşenko’ya tanınan sürenin bitmesinin ardından konuşan Tikhanovskaya, “Rejim Belaruslular’a tek yapabildiğinin güç kullanmak olduğunu gösterdi” diyerek, 26 Ekim Pazartesi gününden itibaren genel grev başlattıklarını duyurdu. Tikhanovskaya, Belarus halkına ana caddeleri kapatmaları, bankalardaki bütün paralarını çekmeleri, işyerlerinin kepenklerini indirmeleri, hükümet kontrolündeki işyerlerinin tamamında mal ve hizmet alımını durdurmaları çağrısında bulundu.

Dün ülkenin dört bir yanından işçi grupları muhalefetin genel grev çağrısına yanıt verdi. Ülkenin başkenti Minsk’te, aralarında öğrencilerden emeklilere farklı yaş gruplarından birçok insanın yer aldığı eylemciler muhalefetin öncülük ettiği genel grev çağrısına ve greve çıkan fabrika işçilerine destek verdi. Başkentin merkezindeki pek çok kafe ve restoran kepenk indirdi. Yüzlerce üniversite öğrencisi Minsk sokaklarında yürüdü. Kimi Belarus vatandaşları da arabalarında korna çalarak eylemcilere destek verdi. Üç bin kişiyi bulan kalabalık, ellerinde kırmızı-beyaz Belarus bayrakları ve pankartlarla Minsk caddelerini doldurdu.

Belarus’u 26 yıldır demir yumrukla yöneten Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 80’ini alarak rakibi Svetlana Tikhanovskaya‘ya karşı “ezici bir zafer kazandığını” duyurmuştu. Tikhanovskaya liderliğindeki muhalefet ise seçim sonuçlarını tanımadıklarını ve Lukaşenko’nun hile yaptığını ileri sürmüştü. Belarus’ta seçimlerin ardından başlayan protesto gösterileri, yaklaşık üç aydır devam ediyor. Gösterilere katılan eylemciler, polis şiddeti ve her an gözaltına alınma tehlikesine rağmen Lukaşenko’ya, muhalefetin zaferini kabul etme ve görevinden istifa etme çağrısında bulunuyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.