Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin merkezli Alibaba’nın finans şirketi Ant Group, hisselerini satışa çıkarıyor: Dünyanın en büyük halka arzında 34 milyar dolar gelir elde edilecek

Çin merkezli çevrimiçi ticaret sitesi Alibaba’nın finans şirketi Ant Group, Hong Kong ve Şanhgay’da hisselerini satışa çıkarıyor. Dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirmeyi planlayan şirketin, satışlar üzerinden 34 milyar dolar kazanması bekleniyor. 

Çin’in en büyük çevrimiçi ticaret sitesi Alibaba’nın finans şirketi Ant Group, hisselerini Hong Kong ve Şanghay’da satışa çıkarma kararı aldı. Dünya genelindeki en büyük halka arzı yapacak şirket, satışlar üzerinden 34 milyar dolar kazanacak. 

Aynı zamanda mobil ödeme hizmeti Alipay’in ana firması olan Ant Group, hisse başına 10,30 dolar değer biçti. Bu fiyata göre firmanın değeri yaklaşık 310 milyar dolar ediyor. Bu değer, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük bankası olan JP Morgan Chase ve birçok dev bankanın piyasa değerine yakın. 

Geçen sene Suudi Arabistan’ın petrol firması Saudi Aramco, halka arz ettiği hisselerinden 29.4 milyar dolar kazanmıştı. Çin’in e-ticaret devi Alibaba ise 2014 yılında New York Menkul Kıymetler Borsası’nda satışa çıkardığı hisselerinden 25 milyar dolar gelir elde etmişti. Ant Group’un önümüzdeki hafta yapacağı satışlar ise iki dev firmanın kazancını da aşacak.

Alipay, Çin’de yaşayan yüz milyonlarca insan için banka görevi görüyor. Birçok Çin vatandaşı kredi kartı, banka kartı, ortak hesap işlemlerini Alipay üzerinden yapıyor. Bankalar tarafından görmezden gelinen küçük işletmelerin de borç kaynağı olan Alipay’in, aylık 730 milyondan fazla kullanıcısı var. Bu sayı, çevrimiçi ödeme sistemi PayPal’ın kullanıcı sayısının iki katından fazla.

Derleyen: Cemre Su Arvas

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.