Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfettah Sisi, senatoya üye sokabilecek oy oranına sahip olmayan selefi görüşteki Nur Partisi’nin iki adayını senatoya parti temsilcisi olarak almaya karar verdi.
Eşref Thabet ve Mahmud Turki isimli Nur Partisi mensupları, Mısır Senatosu’nun açılış oturumunun yapıldığı 18 Ekim’de yeminlerini etti. Cumhurbaşkanı Sisi, ikiliyi senatoya Nur Partisi’nin temsilcileri olarak seçmişti.
Mısır Parlamentosu’nun üst kanadını oluşturan Mısır Senatosu’nda 300 sandalye bulunuyor ve bu sandalyelerden 100’ü cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.
Nur Partisi, 17 Ekim’de yaptığı bir açıklamayla Sisi’ye iki üyesini senatoya aldığı için teşekkür etti. Sisi’nin bu kararı, Nur Partisi’nin 16 adayının da ağustos ayında yapılan senato seçimlerinde düşük oy almalarından sonra gelişti. Parti, senato seçimlerindeki başarısızlığına rağmen 24-25 Ekim’de yapılacak olan parlamento seçimlerine katılmaktan geri durmadı. Parlamento seçimlerine 12 aday bağımsız olarak katıldı zira Nur Partisi herhangi bir ittifaka dahil olmamıştı.
2012 yılında Nur Partisi, Mısır Parlamentosu’ndaki 96 sandalyesiyle önceki cumhurbaşkanı Muhammed Mursi öncülüğündeki Özgürlük ve Adalet Partisi‘nden sonra parlamentoda en fazla koltuğu olan partiydi.
Nur Partisi, 12 Haziran 2011 yılında Selefi Dava Örgütü‘nün siyasi kanadı olarak kuruldu. 25 Ocak Devrimi ve eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından kurulan parti, Mısır’ın siyasete katılan ilk selefi görüşlü partisiydi.
İslami grupları inceleyen Kahire merkezli Zat Masr Merkezi’nden Maher Faragli, Nur Partisi’nin Mısır’daki selefi hareketten destekçilere sahip olduğu için senatoda temsil edilmesi gerektiğini söyledi.
Al Monitor’a konuşan Faragli, “Hükümet özellikle mevcut iktidar ve Müslüman Kardeşler arasındaki gerginlikten ötürü siyasi İslamcı hareketlerle çatışmaktan kaçınıyor. Bundan dolayı Nur Partisi’yle ilişkilerini korumaya çabalıyor” dedi.
Hükümet ile Nur Partisi arasındaki yakınlaşma özellikle 24 Eylül’de daha görünür oldu. Nur Partisi hükümet karşıtı gösterilerden geri çekildiğini duyurdu. Facebook’tan yaptıkğı paylaşımda Nur Partisi, hükümet karşıtı gösteri çağrısı yapanların şiddet, kaos ve sabotaj gibi, dış mihrakların projelerini uyguladıklarını savundu.
Ocak 2018’de Nur Partisi, Sisi’nin adaylığını desteklediğini açıkladı. Faragli, Nur Partisi’nin İslami akımların siyasi temsilciliğini üstlenmek istediğini ve hükümetin de bunu istediğini belirtti: “Bir sonraki parlamento Nur Partisi’nin temsilcilerini içerecek. Böylece devletin İslamcı akımları dışlamadığının garantisi olacak.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Faragli, Sisi’nin bu manevrayla, Müslüman Kardeşler ile arasındaki husumetin İhvan’ın fikirlerini şiddet ile göstermesinden kaynaklandığı algısını oluşturmaya çalışacağını söyledi
Al Monitor’a konuşan gazeteci ve siyasetbilimci Ammar Ali Hassan, “Nur Partisi, senato seçimlerinde başarısız olduğu için Müslüman Kardeşler ve yanlısı medya tarafından bir karalama kampanyasına maruz kaldı. Devlet, senatodaki temsilcilerini bir memnuniyet göstergesi olarak atadı” dedi.
Kaynak: Al-Monitor
Derleyen: Sema Kahriman