Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li senatörlerden tasarı: Çin’in, Sincan’da Uygur Türkleri’ne ve diğer Müslüman azınlıklara yaptıkları soykırım olarak tanımlansın

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bir grup Cumhuriyetçi ve Demokrat senatör, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara karşı yaptıklarının “soykırım” olarak tanınması için salı günü (27 Ekim) ABD Senatosu’na bir tasarı sundu.  

ABD’li senatörler tarafından ABD Senatosu’na sunulan tasarıda, Çin’in, Sincan’daki Uygurlar, etnik Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Müslüman azınlık gruplarına karşı soykırım yaptığı ve Çin hükümetinin soykırımlardan sorumlu tutulmasının gerektiği belirtildi.

Tasarıyı Cumhuriyetçi Idaho Senatörü Jim Risch, Cumhuriyetçi Teksas Senatörü John Cornyn ve Demokrat New Jersey Senatörü Robert Menendez kaleme aldı. Tasarıya destek veren diğer isimler arasında Cumhuriyetçi Florida Senatörü Marco Rubio, Demokrat Maryland Senatörü Ben Cardin ve Demokrat Oregon Senatörü Jeff Merkley var.

Cumhuriyetçi Teksas Senatörü John Cornyn, tasarı için “Bu tasarı, bu suçları oldukları gibi kabul ediyor. Çin’i canavarca eylemlerinden sorumlu tutmanın ilk adımı” ifadelerini kullandı.

Demokrat Oregon Senatörü Jeff Merkley ise Senato’ya sunulan tasarının ABD’nin Çin yönetiminin yaptıklarına “sessiz kalıp kalamayacağını” göstereceğini belirterek “Çin’in Uygurlar’a ve diğer Müslüman azınlık gruplarına yönelik saldırısı, artan gözetim, hapis, işkence ve eğitim kampları saf ve basit bir soykırımdır” dedi.

Çin hükümeti, ABD’li senatörlerin bir milyondan fazla kişinin tutulduğunu öne sürdüğü toplama kamplarını “İslami radikalizmin cazibesini önlemek için öğretici meslek merkezleri” olarak tanımlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump‘ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, konu hakkında yaptığı bir açıklamada “Çin’in yaptığı soykırım değilse bile buna yakın bir şey” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise salı günü Hindistan’a yaptığı ziyaret sırasında verdiği röportajda, “Çin’in eylemleri bize 1930’larda Almanya’da olanları hatırlatıyor” dedi.

ABD’de 3 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın rakibi olacak Demokrat başkan adayı Joe Biden‘in kampanyası da daha önce Çin’in eylemlerini soykırım olarak nitelendirmiş ve Çin yönetimine yaptıkları uygulamalara yönelik daha sert bir cevap verileceği yönünde garanti vermişti.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.