Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Meksika’da vaka sayısı 900 bini geçti, Melbourne’de aylarca süren kısıtlamalar nedeniyle günde bin kişi işini kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nde geçen hafta günlük vaka sayısının ortalaması 71 bini buldu. İngiltere’de son 24 saatte 367 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Çin’de günlük vaka sayısı son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. İtalya’da hükümet, önlemlerden etkilenen işletmelere bütçe ayırdı. Dünyada öne çıkan koronavirüs haberlerini Özge Çakır Somlyai derledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) geçen hafta tespit edilen günlük vaka sayısı ortalama 71 bini buldu. Bir haftada 500 binden fazla kişi koronavirüse yakalandı. ABD’nin 18 eyaletinde son yedi günde tespit edilen vaka sayısı ortalaması, salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tennessee, Wisconsin ve Oklahoma eyaletlerinde son bir haftada koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin ortalaması rekora ulaştı

Ekim ayı başında koronavirüsü kontrol altına almak için bazı kısıtlamalar uygulamaya başlayan New York ve Wisconsin gibi bölgelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Teksas’ın El Paso bölgesindeki ABD’liler, pazar gününden (25 Ekim) itibaren iki hafta boyunca sadece zorunlu olduğu takdirde evlerinden çıkabiliyor. Akşam 10 ile sabah 5 saatleri arasında ise sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. New Jersey’nin Newark kentinde esnafa akşam 8’den sonra kepenk indirme zorunluluğu getirildi. Şikago’da ise salı gününden (27 Ekim) itibaren restoran, bar ve kafelerin terasları dışında misafirlerini ağırlamaları yasaklandı. 

ABD’nin New York ve New Jersey eyaletlerinde havalimanlarında maske takmamanın cezası 50 dolar

ABD’de tatil sezonu yaklaşırken, seyahat edenlerin sayısının artmasından endişe eden yetkililer, New York ve New Jersey eyaletlerindeki havalimanları, metro ve trenlerde maske kullanmayan yolcuların 50 dolar para cezasına çarptırılacağını açıkladı. Salı günü New York ve New Jersey havalimanı idareleri açıklama yaptı ve para cezasının pazartesi itibariyle uygulanacağını söyledi. Pazartesi (2 Kasım) gününden itibaren para cezasının başlayacağını söyleyen yetkililer, detayları ise açıklamadı. New York metrosu ve banliyö trenlerinin idaresini elinde bulunduran Metropolitan Ulaştırma İdaresi, geçen ay itibariyle trenlerde maske takmayan yolculara 50 dolar para cezası kesmeye başladı. 

Pfizer: “Ay sonuna kadar etkili bir koronavirüs aşısını elde etmek neredeyse imkansız”

ABD merkezli dünyanın önde gelen ilaç firmalarından Pfizer, koronavirüs aşısının 3 Kasım’daki ABD başkanlık seçimlerinden önce kullanıma hazır olmasının imkansız olduğunu söyledi. ABD merkezli ilaç firmasının, 44 bin kişi üzerinde sürdürdüğü son aşama klinik aşı testleri devam ediyor. Pfizer, ABD’de umut verici aşı çalışmalarını sürdüren ve önemli aşama kaydetmiş dört firmadan biri. 

Salı günü şirketin yönetim kurulu başkanı Dr. Albert Bourla açıklama yaptı ve “Sabırlı olalım. Stresin ne kadar yüksek bir seviyeye ulaştığının da aşıya acilen ihtiyaç duyduğumuzun da farkındayım” dedi. ABD Başkanı Donald Trump’ın ekim ayı başında yaptığı, seçim öncesinde etkili bir koronavirüs aşısının elde edilebileceği şeklindeki açıklamalarının aksine Dr. Bourla, ay sonuna kadar aşıyı elde etmenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Aşı çalışmalarının siyasi motivasyonla sürdürüldüğü şeklindeki iddialara Dr. Bourla, “Ne Cumhuriyetçi ne de Demokrat bir aşı” cevabını verdi.

İngiltere’de son 24 saatte 367 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

İngiltere’de son 24 saatte 367 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bu sayı aynı zamanda İngiltere’de son beş ayda kaydedilen en yüksek günlük ölüme işaret ediyor. Geçen hafta İngiltere’de virüs nedeniyle bir günde hayatını kaybedenlerin ortalaması, bir önceki haftaya göre yüzde 50 arttı. Ülkede, koronavirüs test sonucu pozitif çıktıktan sonraki 28 gün içinde hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 365’e ulaştı. 

Son 24 saatte 367 kişinin virüs nedeniyle ölmesi, İngiltere’de “ikinci dalga” endişelerini tetikledi. İngiltere hükümeti, salı sabahı saat 9 itibariyle 22 bin 885 yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 917 bin 575’e ulaştığını bildirdi. 

İngiltere’de sekiz milyondan fazla insanın yaşadığı bölgelerde önümüzdeki hafta itibariyle daha sıkı koronavirüs önlemleri uygulanacak. Restoran, kafe ve barlar müşteri kabul edemeyecek. Aynı evde yaşamayan bireylerin kapalı alanlarda ya da özel mülkiyete ait bahçelerde bir araya gelmesi yasaklanacak. Gıda ve temel ihtiyaç malzemeleri satan mağazalar dışında bütün işletmeler kepenk indirecek. 

Çin’de günlük vaka sayısı son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı 

Çin’in kuzeybatısındaki Sincan bölgesinde son 24 saatte 42 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Yeni vakaların 22’si, Sincan’ın Kaşgar kentinde, daha önce herhangi bir belirti göstermeyen (asemptomatik) kişilerde tespit edildi. Bölgedeki yetkililer, hiçbir belirti göstermeyen 19 kişinin daha koronavirüs test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi. Ancak Çin, belirti görülmeyen durumlarda vakaları resmen tanımıyor ve günlük vaka sayısına ilave etmiyor.

Kaşgar’daki yetkililer, salı günü öğleden sonra 4 milyon 750 bin insanın yaşadığı bölgede yaygın test uygulamasının tamamlandığını, toplam 183 kişinin test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Yetkililer, vakaların bölgedeki kıyafet ve aksesuar üreten bir fabrikadan yayılmaya başladığından şüpheleniyor. Çin’de toplam vaka sayısı neredeyse 86 bini bulurken, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı hâlâ 4 bin 634. 

Meksika’da koronavirüs vakalarının toplamı 900 bini geçti 

Meksika Sağlık Bakanlığı, salı günü 5 bin 942 yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini ve 643 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan resmî rakamlara göre Meksika’da toplam vaka sayısı 901 bin 268’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 89 bin 814’e ulaştı. 

Yetkililer, Meksika’da koronavirüs bulaşan kişi sayısının, resmî rakamların çok daha üzerinde olduğunu düşünüyor. Ülkenin sağlık bakanlığından pazar günü yapılan açıklamada, Meksika’da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısının, açıklanan resmî rakamlardan 50 bin daha fazla olabileceği belirtildi. 

İtalya hükümeti: “Alınan önlemlerden etkilenen işletmelere yardımcı olabilmek için 5 milyar eurodan fazla bütçe ayırdık”

İtalya hükümeti, ülke genelinde koronavirüs vakalarındaki artışı kontrol altına almak için getirilen kısıtlamalardan etkilenen işletmelere yönelik önlem paketini salı günü onayladı. 

Pazar günü itibariyle İtalya’da kafe, bar ve restoranların akşam 6’da kapatılması; sinema, tiyatro ve spor salonlarının ise 24 Kasım’a kadar tamamen kapatılmasını öngören önlemler uygulanmaya başlandı. Önlemlerin açıklanmasıyla birlikte Katanya, Milano ve Torino gibi İtalyan kentlerinde sokağa çıkan insanlar, “özgürlük” sloganları atarak kısıtlamalara itiraz etti. Pazartesi günü kısıtlamaları protesto edenlerle polis arasında arbede yaşandı, eylemciler çöp kutularını ateşe verdi. Gösteriler, salı günü de devam etti. 

Salı günü yapılan bir toplantıda, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İtalya hükümetinin kısıtlamalardan olumsuz etkilenen işletmelere destek sağlamak amacıyla 5 milyar euro’dan fazla bütçe ayırdığını söyledi. Conte, söz konusu yardımı İtalya Vergi İdaresi’nin, desteğe ihtiyacı olan, kısıtlamalardan etkilenen işletme sahiplerinin banka hesaplarına nakit aktaracağını söyledi. Koronavirüs yardım fonundan gönderilecek paraların kasım ayı ortalarında ihtiyaç sahibi işletmelerin eline ulaşacağını belirten Conte, bunun “en etkili yöntem olduğunu” ekledi.

İtalya’da geçen hafta kaydedilen günlük vaka sayısının ortalaması 17 bini buldu. Salgının ilk dalgasını oldukça ağır bir şekilde atlatan ülkede toplam vaka sayısı 564 bin 778, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı ise 37 binin üzerinde. Son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı ise 21 bin 993.

Melbourne’de hayat normale dönüyor, aylardır süren kısıtlamalar süresince günde bin kişi işini kaybetti

Avustralya’nın en büyük ikinci kenti Melbourne’de, aylardır süren karantina önlemlerinin sona ermesiyle birlikte insanlar sokaklara, mağaza ve restoranlara döndü. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir mağaza sahibi Magda Combrinck, uzun zaman sonra dükkanını yeniden açmanın heyecan verici olduğunu söyledi.

Avrupa ve Kuzey Amerika’nın önemli bir bölümünde karantina ve sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanırken, çarşamba günü itibariyle Melbourne, virüsün yayılmasını kontrol altına almış olmanın etkisiyle daha canlıydı. Kentte aylardır devam eden sokağa çıkma yasağı ve gıda, ilaç gibi temel maddeler dışında ürünler satan işletmelerin kepenk indirmesi gibi önlemler sona erdi. 

Avustralya hükümetinin hesaplamalarına göre, ülkenin Melbourne kentini de içine alan Victoria eyaletinde aylardır süren kısıtlamalar günde bin kişinin işini kaybetmesine neden oldu. Ağustos ayında günde 700’den fazla yeni koronavirüs vakasının görüldüğü Melbourne ve Victoria eyaleti, Avustralya’da koronavirüs salgınının ikinci dalgasının merkezi haline gelmişti. Victoria’da son 24 saatte yalnızca iki yeni vaka tespit edildi, iki kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yetkililer, yaygın test uygulamaları ve vakaların takibiyle birlikte virüsü kontrol altında tutmayı umuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.