Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde bir günde kaydedilen vaka sayısı “yeni tepe noktasına” ulaştı, Tayvan’da vakasız geçen 200 gün

Dünya genelinde bir günde kaydedilen vaka sayısı “yeni tepe noktasına” ulaştı. Avrupa’da kısıtlamalar ve önlemler artırılıyor ancak okullar açık. Tayvan’da 200 gün vakasız geçti. Çin’de Uygurlar’ın çalışmaya zorlandığı bölgede vaka sayıları artıyor. ABD’de Biden başkan seçilirse maske takma zorunluluğu gelebilir. Meksika’da geleneksel “Ölülerin Günü” salgın yüzünden erken kutlanacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Dünya genelinde bir günde kaydedilen vaka sayısı “yeni tepe noktasına” ulaştı

Koronavirüsle ilgili verilerin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesine göre, 28 Ekim Çarşamba günü dünya genelinde konulan 507 binden fazla koronavirüs vakasıyla küresel olarak ilk kez 500 bin barajı aşılırken dün (29 Ekim) kaydedilen 545 bin 945 vakayla günlük vaka sayısında “yeni tepe noktasına” ulaşıldı.

Öte yandan 9 milyon 220 bin 428 vakayla dünyada şu ana kadar en çok vaka sayısının kaydedildiği Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) de 29 Ekim günü kaydedilen 91 binden fazla yeni vakayla günlük vaka sayısı rekoru kırıldı.

Avrupa’da salgın kötüye gidiyor ancak okullar açık

Belçika’da artan koronavirüs vakaları sebebiyle acil olmayan hastane servisleri askıya alındı.

Hırvatistan hükümeti, salgınla mücadele etmek için emekliliğe ayrılmış doktorların yeniden çalışmaya başlaması yönünde çağrıda bulundu.

ABD ordusu, bir grup ordu doktorunun Çekya‘daki sağlık çalışanlarına yardım etmek için görevlendirildiğini açıkladı.

Hollanda’nın çeşitli şehirlerindeki yoğun bakım ünitelerinin dolmasından dolayı bazı hastalar ambülans helikopterlerle Almanya’ya taşınıyor.

Avrupa’da birçok ülke yeni koronavirüs önlemleri açıklasa da okullar yüz yüze eğitime devam ediyor. Almanya, Fransa ve İrlanda hükümetleri, ülke genelinde işyerlerinin kapatılmasına karar verirken okulların açık kalacağını açıkladı.

İrlanda Başbakanı Michael Martin, “Ülkemizin çocuklarının ve gençlerinin bu hastalığın kurbanları olmasına izin veremeyiz, vermeyeceğiz. Gelecekleri için, eğitime ihtiyaçları var dedi. Okulların yüz yüze eğitim sırasında sağlık açısından güvenli kalması için ülkeler maske zorunluluğu, sosyal mesafe ve öğrenci sayısı azaltılmış sınıflar gibi önlemleri uygulamaya koyuyor.

Çin’deki salgının en yoğun bölgelerinden biri Uygurlar’ın zorla çalıştırıldığı fabrikalar

Çin’de son aylarda yaşanan en büyük vaka artışlarından birinin merkezinde Uygur kökenlilern Sincan bölgesinde zorla çalıştırıldığı bir fabrika var. Bölgede görülen 180’i aşkın vakanın Sincan’ın güneyinde bulunan Shufu kentinde 2018 yılında Çin hükümeti tarafından “Yoksulluk Kalkındırma Programı” kapsamında inşa edilmiş bir fabrikadan yayıldığı belirtildi.  

Çin hükümetinin, Uygur ve diğer Müslüman azınlıkları farklı bölgelerde zorla çalıştırması, uluslararası kamuoyunda sıkça gündeme gelip tepki topluyor. 

Tayvan’da vakasız 200 gün

Tüm dünyada vaka sayıları artarken Doğu Asya ülkesi Tayvan’da 200 gündür yeni koronavirüs vakası görülmedi. Tayvan hükümeti, salgının başında aldığı önlemler ile virüsün yayılımını engellemiş ve hasta kişileri sıkı bir şekilde takip etmeyi başarmıştı.

Uzmanlara göre, SARS salgını konusunda sahip olduğu tecrübe ve sağlam sağlık altyapısı, Tayvan’ın bu başarısının en büyük sebeplerinden.

Biden seçilirse maske zorunluluğu getirebilir mi?

ABD’de Demokratlar’ın 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerindeki adayı Joe Biden, ülke genelinde maske zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söyledi. Ancak uzmanlara göre, ABD başkanının böyle bir yetkisi olup olmadığı tartışmaya açık.

Bazı uzmanlar halkı maske takmayı ikna etmenin maskeyi zorunlu hale getirmekten daha etkili olacağı görüşünde. Uzmanlar ayrıca, ABD başkanından maske takmaya yönelik gelecek bir kararın, ülkedeki siyasi kutuplaşmayı artırıp maske takma oranını azaltacağı görüşünde.

Virüs, Meksikalılar’ı “Ölülerin Günü’nü” erken kutlamaya zorladı

Meksikalılar’ın geleneksel olarak 1-2 Kasım’da Ölülerin Günü’nü (Dia de Muertos) kutlamak için düzenledikleri törenler bu yıl koronavirüs sebebiyle erkene alındı. Ölülerin Günü, Meksika’da mezarlık ziyaretleriyle ve giyilen renkli kostümlerle birlikte festival havasında kutlanıyor. Ancak Meksikalı yetkililer bu yıl salgına karşı önlem olarak mezarlık ziyaretlerini sınırlama kararı aldı. Yeni karara göre, Meksikalılar mezarlık ziyaretlerini günün farklı saatlerinde ve üç kişiyi aşmayacak gruplar halinde gerçekleştirecek.

Meksika, bugüne kadar kaydedilen 90 bin can kaybı ile virüse bağlı ölümlerin en yüksek olduğu dördüncü ülke. 

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.