Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da evsizlere yardım etmeyi amaçlayan “Yeni Yaprak” projesi: Tek seferlik 5 bin 600 dolar nakdi yardım

Evsizlere bir kereliğine 5 bin 600 ABD Doları (47 bin TL) tutarında nakdi yardım yapmanın “şaşırtıcı derecede güzel” sonuçlar verdiğini gözlemleyen Foundations for Social Change (Sosyal Değişim Dernekleri-FSC), Kanada’da yeni bir proje başlattı.

FSC, “Yeni Yaprak” adını verdiği proje kapsamında 50 evsize 5 bin 600 dolarlık nakit yardım yapıp sonuçlarını gözlemledi. Nakdi yardımı alan 50 kişinin sonraki davranışları, 65 kişilik kontrol grubu (nakit yardım almayanlar) ile karşılaştırıldığında, para alanların evsizlik sürelerinin azaldığı görüldü.

Projenin araştırma ve veri toplama boyutunu British Columbia Üniversitesi üstlendi. Üniversitedeki araştırmacılar nakdi yardım alan kişilerin kontrol grubundakilere göre bir yıllık bir sürede daha az günü evsiz olarak geçirdiklerini gözlemledi.

Para alan gruptakilerin “evsiz geçirdiği gün oranı” ilk ayda yüzde 77’den yüzde 49’a düştü. Şaşırtıcı bir bulgu ise nakdi transfer alan kişilerin ortalama olarak alkol, sigara ve uyuşturuculara harcadığı paranın yüzde 39 azalmasıydı.

FSC yöneticisi Claire Williams bu bulguların “şaşırtıcı derecede güzel” olduğunu söyledi. Çıkan sonuçların evsizler hakkındaki önyargılara kafa tuttuğunu belirten Williams, evsiz kişilerin kendi paralarını yönetip ekonomik hayata katılmalarının onları topluma kazandırmak için gerekli olduğunu vurguladı.

“Yeni Yaprak” projesinin bulguları özellikle koronavirüs salgınının evsiz kişilerin durumunu daha da kötüleştirdiği bu zamanlarda son derece önemli. Ekonomistler salgının ekonomik etkileri sebebiyle evsiz nüfusun artabileceğini belirtti.

Proje aynı zamanda, “evrensel temel gelir” adı altında tartışılan, devletin vatandaşlara nakdi yardımda bulunması fikrinin yaygınlaştığı bu dönemde başarılı sonuç veren ufak çaplı bir deney olarak değerlendirildi.  

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.