Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan koronavirüs haberleri: Vaka sayısında Avrupa ABD’yi geçti, Slovakya’da halkın yarısı bir günde test oldu, İngiltere’de sokağa çıkma yasağı geri geldi

Avrupa kıtası genelinde toplam vaka sayısı 10 milyonu geçti. Slovakya’da halkın yarısı bir günde test oldu. ABD’de halk sağlığı uzmanları, vatandaşları Şükran Günü etkinlikleriyle ilgili uyardı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, kendini karantinaya aldı. İngiltere’de sokağa çıkma kısıtlamaları geri getirildi. İngiltere Prensi William’ın, nisan ayında koronavirüse yakalanarak kısa sürede atlattığı ortaya çıktı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avrupa kıtası genelinde toplam vaka sayısı 10 milyonu geçti

1 Kasım Pazar günü itibarıyla Avrupa genelindeki toplam vaka sayısı 10 milyonu, virüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısı ise 268 bini geçti. Kıta genelinde ortalama günlük yeni vaka sayısı 253 bine ulaşırken bu sayı, virüsün etkisinin düştüğü gözlemlenen temmuz ayında 15 bindi. Bununla birlikte temmuz ayında 300’e düşen günlük ortalama ölüm sayısı, kasım ayının ilk gününde 2 bin 500 olarak kaydedildi.

Resmi rakamlara göre, bugüne kadar kaydedilen 9,3 milyon vaka ve yaklaşık 230 bin ölümle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dünyada en fazla vaka ve ölüm sayısına sahip olan ülke konumundaydı. Son açıklanan rakamlarla birlikte, Avrupa kıtası ABD’yi geride bıraktı.

Çekya, Belçika ve Andorra, Avrupa kıtasında nüfusa göre en fazla enfeksiyon oranına sahip olan ülkeler olarak ön plana çıkıyor.

Slovakya’da halkın yarısı bir günde test oldu

Bugüne kadar 58 bin 949 koronavirüs vakası ve 219 ölümün kaydedildiği beş milyon nüfuslu Doğu Avrupa ülkesi Slovakya’da, geçen hafta sonu 2,5 milyondan fazla vatandaşa koronavirüs testi yapıldı. Slovakya hükümeti, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada test yaptırmanın zorunlu olmadığını, tamamen gönüllülük esasına dayandığını belirterek ücretsiz test yaptırma kararını vatandaşların inisiyatifine bırakmıştı.

Hükümet tarafından ülke genelinde belirlenen beş bin farklı test noktasında toplanan vatandaşlar, cumartesi ve pazar gününün erken saatlerinde ücretsiz bir şekilde testlerini yaptırdı. 40 binden fazla sağlık çalışanının görev yaptığı test merkezlerinde askerler, polisler ve gönüllü vatandaşlar da sağlık çalışanlarına yardım etti.

Pazar akşamı test sonuçlarına dair bilgileri kamuoyuyla paylaşan Slovakya Başbakanı Igor Matovic 2,5 milyon vatandaşa yapılan test sonuçlarının yüzde 1’inin (25 bin kişi) pozitif çıktığını söylerken ücretsiz bir şekilde test yaptıran bütün Slovakya vatandaşlarına teşekkür ederek “Özgürlük, sorumlulukla beraber ilerlemeli” diye konuştu.

Halk sağlığı uzmanlarından ABD vatandaşlarına Şükran Günü uyarısı

Dünyada koronavirüs kaynaklı en fazla vaka ve ölüm sayılarına sahip ülke olan ABD’de halk sağlığı uzmanları, her kasım ayının dördüncü perşembe gününde kutlanan Şükran Günü (Thanksgiving day) öncesinde endişeli. Ülkenin en büyük ulusal bayramı olarak bilinen Şükran Günü öncesinde ABD halkını uyaran eski Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Başkanı Scott Gottlieb, bayram kutlamaları için insanların seyahat etmesinin ve kalabalık aile toplantılarının gerçekleştirilmesinin virüsün yayılımını artıracağını belirterek vatandaşları uyardı. Sonbahar aylarıyla birlikte virüsün yayılımının keskin bir artış içinde olduğunu söyleyen Gottlieb, “Öyle sanıyorum ki aralık ayı bu zamana kadar geçirdiğimiz en zor ay olacak” diye konuştu.

Benzer bir uyarı, ABD’de koronavirüsle mücadelede en yetkili isim olan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Direktörü Anthony Fauci’den de geldi. Fauci, Şükran Günü öncesinde vatandaşlara seyahat etmemeleri ve kalabalık aile toplantılarına katılmamaları uyarısında bulunarak “Benim de ülkenin farklı bölgelerinde yaşayan kızlarım var. Her bayramı birlikte geçiriyoruz ancak bu sene onlara, bayramı kutlamak için eve gelmemelerini söyledik” dedi.

CDC tarafından cuma günü yayımlanan ve virüsün evde ne kadar çabuk yayılabildiğini ortaya koyan bir çalışmayı referans gösteren Fauci, evlerdeki kısa ve küçük toplanmaların bile virüsün yayılımı için uygun bir zemin oluşturduğunu belirterek özellikle yaşlıların veya sağlık sorunu olanların bu yıl bayramı aileleriyle birlikte kutlamamalarının oldukça önemli olduğunu söyledi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, kendini karantinaya aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, koronavirüs testi pozitif çıkan bir kişiyle temas ettiği için kendini karantinaya aldığını duyurdu.

Şu an için herhangi bir belirti göstermediğini belirten Ghebreyesus, karantina boyunca çalışmalarını evinden sürdüreceğini belirterek insanları tedbirleri uymaya devam etmeleri yönünde uyardı.

İngiltere’de sokağa çıkma kısıtlamaları geri getirildi

Fransa, Almanya, Belçika ve İrlanda’nın ardından İngiltere’de de karantina önlemleri geri getirildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 31 Ekim Cumartesi gecesi ülkede uygulanacak yeni önlemleri açıkladı. 5 Kasım Perşembe gününden itibaren geçerli olacak ve dört hafta sürecek yeni önlemler kapsamında, İngiliz vatandaşları evlerinden yalnızca eğitim, iş, gıda alışverişi ve egzersiz gibi sebeplerle dışarı çıkabilecek. Temel ihtiyaç ürünlerinin satıldığı marketler ve eczaneler dışındaki bütün mağazalar kapatılacak. Ülke genelinde virüsün yayılımında önemli bir rol oynadığı düşünülen bar ve restoranlar ise müşterilere yalnızca paket servis imkanı sunacak. Başbakan Johnson’ın her konuşmasında açık kalmaları gerektiğini belirttiği okullar ve üniversiteler ise bu süreçte açık kalmaya devam edecek.

İngiltere Prensi William’ın, nisan ayında koronavirüse yakalandığı ortaya çıktı

İngiltere’de, Cambridge Dükü Prens William’ın nisan ayında koronavirüsü geçirdiğini ancak kısa sürede atlattığı öğrenildi. Prens William’ın, babası Galler Prensi Charles ile aynı zamanlarda koronavirüse yakalandığı tahmin edilirken haberi duyuran İngiliz The Sun gazetesi, 38 yaşındaki William’ın İngiltere halkında paniğe yol açmamak için hastalığını gizlemeyi tercih ettiğini aktardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.