Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avusturya ve İtalya’da kısmi kısıtlamalar getirildi, Çin’de bir günde 49 yeni vaka tespit edildi

Avrupa koronavirüsle tekrar yüzleşiyor: Avusturya ve İtalya’da da kısıtlamalar kısıtlı bir biçimde geri getiriliyor. ABD’de Beyaz Saray yetkililerine sert uyarı. Çin’de bir günde 49 yeni vaka tespit edildi. Kanada, ülkeye gelecek yolcuların uyması beklenen yeni önlemleri açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avrupa’da kısıtlamalar artıyor: Avusturya hükümeti bir ay sürecek sokağa çıkma yasağı ilan etti 

Avusturya’da son haftalarda vaka sayılarının artışıyla birlikte, ülke genelinde bugünden (3 Kasım) itibaren akşam 20.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın kasım ayının sonuna kadar uygulanması bekleniyor.  

Yeni tedbirler kapsamında üniversiteler ve liseler uzaktan eğitime geçecek ancak anaokulları, ilk ve ortaokullarda eğitime fiziksel olarak devam edilecek. İkiden fazla hanenin bir araya gelmesinin yasaklandığı ülkede, iş seyahatleri ise sokağa çıkma yasağı kapsamına dahil edilmeyecek.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, koronavirüs kapsamında alınan yeni tedbirleri cumartesi (31 Ekim) günü açıkladı ve vatandaşların sabırlı olmalarını isteyerek “Sosyal hayatımıza dramatik müdahaleler yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

Yunanistan’da hükümet yetkilileri, ülkenin en büyük ikinci şehri Selanik’te iki haftalık sokağa çıkma yasağının bugünden (3 Kasım) itibaren yürürlüğe gireceğini ve okullar dışındaki bütün yerlerin kapalı olacağını açıkladı. Selanik’teki kısıtlamalar, Kozani ve Kesriye bölgelerinde bu ayın başlarında yapılan kısıtlamaların ardından geldi.

Vaka sayılarının hızla arttığı Almanya’da ise Başbakan Angela Merkel, vatandaşları bu haftanın başından (2 Kasım) itibaren ay sonuna kadar sürecek yeni kısıtlamalara saygı göstermeye ve “geri dönüşe” yardımcı olmaya çağırdı.

Avrupa ülkelerindeki koronavirüs kısıtlamalarının, ekonomik ve sosyal maliyeti konusundaki hayal kırıklığı kıtanın birçok yerinde protestolara yol açtı. İspanya’da Barselona ve İtalya’da Napoli kentlerinde çıkan protestoların yanı sıra, Çekya’nın başkenti Prag ve Almanya’nın doğusundaki Dresden kentinde yeni koronavirüs kısıtlamaları büyük kalabalıklar tarafından protesto edildi.  

Dr. Deborah L. Birx

ABD’de Beyaz Saray yetkililerine kritik koronavirüs uyarı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Beyaz Saray’ın koronavirüs ekibinde çalışan Dr. Deborah L. Birx, pazartesi günü (2 Kasım) Beyaz Saray yetkililerine salgının “yeni ve ölümcül bir aşamaya girdiğini” belirttiği bir rapor sunarak uyarıda bulundu. 

Birx tarafından ABD’nin günlük koronavirüs vaka sayısının 100 bini geçerek rekor sayıya ulaşmasının ardından Beyaz Saray yetkililerine gönderilen raporda, Trump ve danışmanlarının kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik çok fazla zaman harcadığı ve bu durumun virüsün kontrol edilmesini zorlaştırdığı belirtildi.

ABD’li bilim insanları ve halk sağlığı uzmanları da, koronavirüs salgınının en kötü aylarının henüz gelmediği konusunda yetkilileri uyardı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte

İtalya’da karantina paniği yaşanıyor

Mart ve nisan aylarında virüsten en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya’da, bahar aylarındaki sokağa çıkma yasaklarını yeniden uygulamaya karşı isteksiz bir görüntü çizen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ülke genelinde gece sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkede vaka sayılarının tekrar artışta olduğunu belirten Conte, sokağa çıkma yasağıyla ilgili detayların daha sonra açıklanacağını belirtirken ülkenin önde gelen bazı basın kuruluşları yasakların 21.00 veya 22.00 saatlerinde başlayacağını yazdı.

Ülkenin tıpkı İngiltere’de olduğu gibi risk seviyesine göre üç bölgeye ayrılacağını belirten Conte, vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerde daha sıkı önlemler alınacağını ve bu kapsamda çeşitli bölgeler için seyahat kısıtlamalarının uygulamaya konulacağını belirtti.

Çin 49 yeni koronavirüs vakası bildirdi

Çin Ulusal Sağlık Örgütü tarafından bugün paylaşılan bilgiye göre, ülkede 49 yeni koronavirüs vakasına saptandığı belirtildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, yeni vakaların 44’ünün yurtdışından ithal edilen mallardan insanlara bulaşmış olabileceği belirtildi.

Komisyon ayrıca, ülkede 61 yeni asemptomatik koronavirüs vakasıyla karşılaşıldığını ve bu vakalardan 13’ünün Sincan bölgesinden geldiğini açıkladı.  

Virüsün dünyaya yayıldığı ülke olan Çin’de bugüne kadar Çin hükümeti tarafından teyit edilen toplam vaka sayısı 86 bin 70, ölü sayısı ise 4 bin 634.

Kanada hükümeti, ülkeye gelen yolcuların uyması gereken yeni kuralları açıkladı  

Kanada hükümeti, yolcuların ülkeye girerken yeni koronavirüs salgını kapsamında uyması gereken yeni düzenlemeleri açıkladı.

Kanada hükümeti tarafından açıklanan düzenlemeler şöyle:

Yolcular, iletişim ve seyahat bilgileri dahil olmak üzere Kanada’ya girişte ve sonrasında yetkilere gereken bilgileri sağlayacak. Uçağa binmeden önce dijital olarak bilgi göndermeyen yolculara, sözlü uyarı ve 1000 ABD Doları para cezası verilecek. Ülkeye giren yolcular 48 saat içinde kendilerini karantinaya aldıkları yerleri yetkililere bildirecek.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.