Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski CIA çalışanı Edward Snowden, eşiyle birlikte Rusya vatandaşlığına geçmeye hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetinin gözetim operasyonları hakkındaki belgeleri sızdırdıktan sonra, 2013 yılında ABD’den kaçarak Rusya’ya sığınan eski CIA çalışanı Edward Snowden, sığınmacı olarak kaldığı Rusya’nın vatandaşı olmaya hazırlandığını açıkladı. Snowden, kendisi gibi ABD vatandaşı olan eşinin hamile olduğunu ve Rus vatandaşı olmanın kendilerine daha fazla seyahat özgürlüğü tanıyacağını belirtti.

Kararını kişisel Twitter hesabından duyuran eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) çalışanı Edward Snowden, “Yıllarca anne babalarımızdan ayrı kaldıktan sonra, eşimin de benim de oğlumuzdan ayrı kalmaya niyetimiz yok” dedi.

Snowden’ın avukatı Anatoly Kucherena, geçen hafta Moskova’nın Snowden’a kalıcı oturma izni verdiğini açıklamıştı

Koronavirüs salgınının ilk zamanlarında sınırlarını kapatan Rusya’ya vatandaş olmayan kişilerin giriş-çıkış yapması mümkün değil. Snowden çifti, Rusya vatandaşlığına geçtiklerinde ABD vatandaşlıklarını bırakmayacaklarını, çifte vatandaş olacaklarını açıkladı. 

Snowden, 2013 yılında Hong Kong’dan Ekvador’a giden aktarmalı uçuşunun Moskova ayağındayken ABD’nin pasaportunu geçersiz kılması sonucunda Şeremetyevo Havalimanı’nda 40 gün mahsur kalmıştı. Rusya’nın sığınma talebini kabul ettiği Snowden, o zamandan beri Moskova’da yaşıyor.

Snowden yedi yıldır kaldığı Rusya’da herhangi bir istihbarat teşkilatı ile işbirliği yapmadığını belirtirken ABD Başkanı Donald Trump, ağustos ayında Snowden’ı affetme ihtimallerinin bulunduğunu söylemişti. Ancak şimdilik bu konuda herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Edward Snowden, 2013 yılında henüz 29 yaşındayken, Amerikan siyasi tarihindeki en önemli bilgi sızdırma operasyonlarından birini hayata geçirdi. NSA’in (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı), ABD’li internet şirketlerinin topladığı tüm özel iletişim verilerine erişebildiğini ve yabancı ülke vatandaşlarına ait internet üzerinden yapılan tüm yazışmaların mahkeme izni olmaksızın bilgi toplamak için kullanılabildiğini ortaya çıkaran Snowden, ifşanın ortaya çıkmasından sonra ABD’den kaçarak 21 ülkeye iltica başvurusunda bulundu. 

Snowden’ın başvurduğu ülkeler arasında Almanya, Hindistan, Avusturya, Finlandiya, İspanya, Norveç, Hollanda ve İtalya da vardı.

Derleyen: Fazıl Alp Akiş

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.