Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Viyana’da altı farklı noktadaki silahlı saldırılarda dört kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı – Avusturya Başbakanı Kurz: “İğrenç bir terör saldırısı”

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Stadttempel Sinagoğu yakınlarındaki altı farklı noktada silahlı saldırılar düzenlendi. Dört kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin yaralandığı saldırıların ardından polis Viyana’da yaşayanlara evlerinden çıkmamaları, toplu taşıma kullanmamaları çağrısı yaptı.

Viyana polisinin Twitter’da aktardığına göre, saldırılarda dört kişi hayatını kaybetti, bir polis memuru olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı. Polis, saldırganlardan birinin öldürüldüğünü duyurdu.

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, devlet televizyonu ORF’ye yaptığı açıklamada, 15 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve yedisinin durumunun ağır olduğunu söyledi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, saldırıları “iğrenç bir terör saldırısı” diye niteledi.

İçişleri Bakanı Karl Nehammer, saldırıların yapıldığı altı noktanın da Stadttempel Sinagoğu yakınlarında olduğu bilgisini paylaştı. Nehammer, ağır silahlara sahip saldırganları yakalamak için operasyonların sürdüğünü aktardı.

Viyana’nın haftalık gazetesi “Falter’in” genel yayın yönetmeni Florian Klenk, öldürülen saldırgan hakkında yaptığı araştırmanın bazı sonuçlarını şöyle paylaştı:

“Terörist hakkında bazı ayrıntıları araştırdım. İsmi Kurtin S., 2000 yılında doğmuş, 20 yaşında, doğma büyüme Viyanalı ve Arnavut kökene sahip. Ebeveynleri Kuzey Makedonyalı ve İslamcılık konusunda hiç dikkat çekmemiş. 

Anayasayı Koruma Örgütünün radarına takılmıştı çünkü Suriye’ye gitmek isteyen yaklaşık 90 Avusturyalı’dan biriydi. Temmuz ayında bunu yapmaktan alıkonuldu. Polis, Viyana’da bir terör saldırısı planlayacağına ihtimal vermedi.”

Saldırıya şahit olan Türkiye kökenli vatandaşlar, yaşadıklarını anlattı

Öte yandan, saldırı sırasında Recep Tayyip Gültekin isimli bir Türk genci de yaralandı. AA’ya konuşan Gültekin, arkadaşı Mikail Özen ile birlikte olduğu sırada silah sesleri duyduklarını ve sesin geldiği yöne doğru ilerlediklerini anlattı. O sırada saldırganlardan birinin bir sivili vurduğuna tanıklık eden gençler, yaralı kadını yakındaki bir restorana taşıdıklarını söyledi. 

Restorandan ayrıldıktan sonra saldırganla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Gültekin, “O esnada kendimi yere atarak, takla atmaya çalıştım. Sanırım elinde uzun namlulu pompalı olarak tabir edilen silahtan vardı. Bu silahtan çıkan bir saçma sağ bacağımın arkasına isabet etti. Ancak çok büyük bir yaralanmaya yol açmadı” dedi.

Gençler kendi araçlarıyla karakola gidip durumu bildirdi. Sonrasında başka bir noktada bir polis memurunun yaralandığını gören gençler, yaralı polis memurunu ambülansa kadar taşıdı. Ambülanstaki görevliler hastaneye götürmeyi teklif etseler de Gültekin, “Ayağımdaki yara çok büyük olmadığı için hastaneye gitmek istemedim” diye konuştu.  

TRT Almanca’ya konuşan gençler, “Biz Türkiyeli Müslümanlar her türlü terörü lanetliyoruz. Avusturya’nın yanındayız, Viyana’nın yanındayız. Ne olursa, ne zaman olursa yardımcı olmak için hazırız” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.