Koronavirüs vakalarının sayısındaki artış bakımından salgının en kötü haftasını geçiren Amerika Birleşik Devletleri’nde seçmenler sandık başına gitti. Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya, salgınla mücadelede istisnai bir başarı örneği olarak dikkat çekiyor. Avusturya’da günlük vaka sayısı ilk kez altı binin üzerine çıktı. Fransa’da 15 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek ölüm sayısına ulaşıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.
Salgında en kötü haftayı geçiren ABD’de seçmenler sandık başına gitti
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs vakalarındaki artış, 3 Kasım’daki başkanlık seçiminden yalnızca birkaç gün öncesinde salgının başlangıcından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Çok sayıda halk sağlığı uzmanı, sandık başına giden ABD’li seçmenleri virüsün ölümcül tehlikesini akıllarında bulundurmaları konusunda uyardı. Salgın riskine rağmen çok sayıda ABD’li seçmen maske ve eldivenleriyle sandık başına gitti.
Seçimin kazananı kim olursa olsun ABD’liler, ülke genelinde 600 binden fazla insana bulaşan koronavirüsle mücadelede etkili adımlar atılmasını bekliyor. Salı günü (3 Kasım) ABD’de 92 bin yeni koronavirüs vakası tespit edildi ve 1120 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarının sayısı da 7 Ağustos’tan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi ve 50 binin üzerine çıktı.
İşsizliğin yüzde 8’e dayandığı ve şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 232 binin üzerine çıktığı ABD’de, beş seçmenden dördü, ülkenin geleceği hakkında endişeli olduklarını söylüyor.
Finlandiya salgınla mücadelede istisnai bir başarı örneği olarak dikkat çekiyor
Pek çok Avrupa ülkesinde koronavirüs vakalarının sayısı ve ölümler artıyor ve kısıtlamaların eşliğinde salgın karşısında alınan önlemler daha sıkı hale geliyor. Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya ise salgınla mücadelede istisnai bir başarı örneği olarak dikkat çekiyor. Vaka sayısının azalmaya başladığı Finlandiya’da, halk kısıtlamalar karşısında Avrupa kıtasının geneline kıyasla çok daha olumlu bir tutum sergiliyor. Komşusu İsveç, koronavirüsle mücadelede izlediği esnek strateji nedeniyle uluslararası medyanın dikkatini çekerken sessiz sedasız ilerleyen Finlandiya, ekonomik gidişatını belli bir oranda korumayı ve vaka sayısını Avrupa Birliği (AB) ortalamasının beş kat altında tutmayı başardı.
Son iki hafta içerisinde Finlandiya’da 100 bin kişi başına düşen yeni vaka sayısı 45,7 oldu. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bu, AB ülkeleri arasındaki en düşük oran. Ayrıca Finlandiya, son iki haftada vaka sayısındaki artışı yavaşlatmayı başaran tek AB ülkesi. Ülkenin salgınla mücadele stratejisinde önemli rol oynayan Salgın Hastalıklarla Mücadele Uzmanı Mika Salminen, ekim ayı başında, “Vaka sayılarında hızlı bir artış gözlemlediğimizde, durumun ciddiyeti bizi endişelendirdi. Ancak zirve noktası diyebileceğimiz en yüksek vaka sayısına ulaştığımızı ve hatta bu noktayı geride bıraktığımızı rahatlıkla söyleyebilirim” demişti.
Yetkililer, Finlandiya’nın bu başarısını virüsün dünyaya yayılmaya başladığı mart ayında uygulamaya konan karantina önlemlerine ve başkent Helsinki’ye giriş çıkışların yasaklanmasına bağlıyor.
İskandinav ülkelerinin genelinde olduğu gibi Finlandiya’da da “otoriteye güven” oldukça yüksek. Dolayısıyla yetkililer, salgınla mücadele için alınan önlemleri uygularken çok az dirençle karşı karşıya kaldı. Örneğin İngiltere’de güvenlik ve işlevselliği tartışma konusu olan cep telefonu uygulamasıyla salgının gidişatını takip etme planı, Finlandiya’da çok rahat bir şekilde hayata geçirildi. “Corona Flash” adlı cep telefonu uygulaması, yaklaşık beş buçuk milyon nüfusa sahip ülkede bugüne kadar iki buçuk milyon vatandaş tarafından indirildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Uzmanlar, Finlandiya ekonomisinin salgın sürecine uyum sağlamasını kolaylaştıran faktörlerden birinin dijitalleşmekte olan küresel ekonomiye uyum sağlayabilmekle ilişkili olduğu görüşünde. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Helsinki Üniversitesi’nden sosyal psikoloji uzmanı Nelli Hankonen, “Ülke ekonomisi halihazırda Fin işgücünün büyük bir kısmının işyerine gitmeden çalışabilmesi üzerine kurulu” dedi. Kültürel faktörlerin de önemli rol oynadığını belirten Hankonen, “Fin kültüründe sosyalleşmeye çok da alışık olmadığımızı söyleyebiliriz. Çoğu zaman yalnız kalmayı ve kendimizi toplumun geri kalanından izole etmeyi seviyoruz” diye ekledi.
Bununla birlikte Finlandiya, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en yüksek ruh ve sinir hastalıkları ve depresyon oranına sahip ülke olarak ön plana çıkıyor. Finlandiya’da her altı kişiden biri ruh sağlığıyla ilgili problemler yaşıyor. Hankonen bu konuyla ilgili “Madalyonun öteki tarafına baktığımızda karantinaya bu kadar kolay uyum sağlayan bu toplumda sosyal destek elde etmenin her zaman kolay olmadığını da görüyoruz” dedi.
Avusturya’da günlük vaka sayısı ilk kez altı binin üzerine çıktı
Avusturya’da günlük yeni koronavirüs vakası sayısı, salgının başlangıcından bu yana ilk kez çarşamba günü (4 Kasım) altı binin üzerine çıktı. Avusturya Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere göre, ülkede son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı 6 bin 211.
Vakalardaki bu artış üzerine, Avusturya genelindeki bar, kafe ve restoranlar dün (3 Kasım) kepenk indirdi. Restoranlar müşterilerine yalnızca paket servis yoluyla yiyecek ulaştırabilecek. Ayrıca ay sonuna kadar 20.00 ile 06.00 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklandı. Tiyatro ve sinema salonları ile müzeler de ziyaretçilere kapılarını kapattı.
Fransa’da bir gün içinde koronavirüs nedeniyle yaşanan ölüm sayısı, 15 Nisan’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı
Salı günü (3 Kasım), Fransa’da bir gün içinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 854’ü buldu. Bu sayı ülkede 15 Nisan tarihinden bu yana kaydedilen en yüksek günlük ölüm sayısı. Ülkede koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı ise dokuz günde beşinci kez binin üzerine çıktı.
Fransa, geçen cuma gününden (30 Ekim) itibaren salgını kontrol altına almak için yeniden ülke çapında karantina uygulamaya başladı. Ancak uzmanlar, önlemlerin etkisini göstermesinin genellikle iki haftayı bulduğu konusunda uyarıyor. Fransa’da hükümet yetkilileri, başkent Paris ve yakınındaki bölgeler başta olmak üzere sokağa çıkma yasağı kurallarını daha katı hale getirmeyi düşünüyor.
Ülkede salgının başlangıcından bugüne kadar kaydedilen koronavirüs vakalarının toplamı bir buçuk milyonu geçti. Bu sayıyla birlikte dünya genelinde toplam en yüksek beşinci vaka sayısına sahip ülke konumuna gelen Fransa’da, bugüne kadar virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı ise 38 bin 289.
Derleyen: Özge Çakır Somlyai