Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de günlük 100 binden fazla vaka tespit edildi, Danimarka mutasyona uğramış koronavirüs nedeniyle milyonlarca vizonu itlaf edecek

Kanada’da ender görülen bir domuz gribi virüsü bir kişiye bulaştı. ABD bir günde 100 binden fazla yeni koronavirüs vakası bildirerek rekor kırdı. İtalyanlar, restoranların erken kapanması nedeniyle akşam yemeği için sınırdaki küçük ülke San Marino’ya gidiyor. Danimarka, bir vizonda mutasyona uğramış bir koronavirüs tespit edilmesi sebebiyle milyonlarca vizonu itlaf edecek. Çin, ülkeye giriş yapacaklara çok katı kurallar uygulamaya hazırlanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Kanada, ender görülen domuz gribi virüsünde ilk vakayı bildirdi

Kanada’da sağlık yetkilileri tarafından çarşamba günü (4 Kasım) yapılan açıklamada, ender görülen bir domuz gribi türü olan “H1N2” virüsünün bir kişiye bulaştığı belirtildi. Hastanın grip benzeri hafif semptomlar gösterdiğini ancak hızla iyileştiğini belirten Kanada Halk Sağlığı Baş Sorumlusu Theresa Tam, virüsün domuz eti veya diğer domuz ürünlerini tüketenlere bulaşmadığını belirtti. 

Yetkililer, 2005 yılından bu yana dünya çapında yalnızca 27 kişiye bulaştığı tespit edilen H1N2 virüsünün, daha çok bilinen bir domuz gribi türü olan H1N1 virüsü ile karıştırılmaması gerektiği konusunda uyardı. 

ABD bir günde 100 bin yeni koronavirüs vakası bildirdi

3 Kasım’da yeni başkanını belirlemek için sandığa giden Amerika Birleşik Devletleri, çarşamba günü (4 Kasım), salgının ortaya çıkışından bu yana ilk kez bir günde 100 binden fazla yeni koronavirüs vakası bildirdi. New York Times’ın veritabanına göre, çarşamba günü ülkede 107 bin 800 yeni vaka tespit edildi. 

Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadele ekibinin başında olan Dr. Anthony Fauci, ülkede ortalama olarak 42 bin yeni vakanın açıklandığı haziran ayında yaptığı bir açıklamada, salgının kontrol altına alınmaması durumunda bu sayının sonbahar aylarında 100 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtmişti. ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir Fauci’yi eleştiren demeçleriyle gündeme geliyor.

İtalyanlar, restoranlarının erken kapanmaya başlaması sonrası akşam yemeği için San Marino’ya geçiyor

İtalya’da, koronavirüs vakalarındaki artış yüzünden restoranların saat 18.00’de kapanmasına yönelik alınan kararla birlikte dışarıda akşam yemek yiyecek yer bulamayan İtalyanlar, çözümü kuzeylerindeki küçük ülke San Marino’ya gitmekte buldu. Kuzey İtalya’daki bazı bölgelere arabayla 10 dakika uzaklıkta bulunan San Marino’da restoranlar gece yarısına kadar açık. 

Ancak İtalya’nın sınırındaki 15 kasabanın belediye başkanı, San Marino’ya açık bir mektup yazarak yetkililere, İtalya’dan gelen ziyaretçileri geri çevirmeleri çağrısında bulundu.

Kuzey yarıküreye has, sansargiller ailesinden bir gelincik türü olan vizonlar değerli kürkleri için çiftliklerde yetiştiriliyor.

Danimarka, mutasyona uğramış koronavirüs nedeniyle milyonlarca vizonu itlaf edecek

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka’da, çarşamba günü Başbakan Mette Frederiksen tarafından yapılan açıklamada, vizon çiftliklerinde mutasyona uğramış bir koronavirüsün tespit edildiği ve virüsün insanlara yayılmasının ardından ülkedeki tüm vizonların itlaf edileceği duyuruldu.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, düzenlediği basın toplantısında, ’Mutasyon, gelecekteki koronavirüs aşılarının etkili olamaması riskini barındırıyor. Bu sebeple tüm vizonları ayıklamamız gerekiyor’’ diyerek ülkedeki yaklaşık 16 milyon vizonun en kısa sürede itlaf edileceği bilgisini paylaştı.

Çin, ülkeye gireceklere yeni katı kurallar getiriyor

Çin Halk Cumhuriyeti, önümüzdeki cumartesi günü (7 Kasım) ülkeye giriş yapacak yolcular için yeni kuralları uygulamaya koyuyor. Yürürlüğe girecek kurallara göre, ülkeye gelecek yolcuların koronavirüs için bir nükleik asit testinin yanında antikor testi de yaptırmaları gerekecek. 

Hem Çin vatandaşlarına hem de yabancı uyruklu vatandaşlara uygulanacak yeni kurallara göre, her iki testin de yolculuktan en az 48 saat önce yaptırılması gerekiyor. İki test de olumsuz çıkarsa ilgili yolcu, geldiği ülkede bulunan Çin konsolosluğuna başvuracak.

Bu yeni kurallara tepki gösteren Çin’deki uluslararası ticaret odaları ise kurallarla birlikte ülkeye giriş yapacak kişilerin ve Çin’deki yaşamlarına, işlerine ve ailelerine geri dönmeye çalışan vatandaşların ülkeden uzak tutulmaya çalışıldığını öne sürdü.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.