Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ikili ilişkileri düzeltmek için bazı Müslüman ülkelere özel temsilci gönderecek

Son haftalarda düzenlenen terör saldırılarıyla birlikte ortaya çıkan radikal İslam karşıtlığı tartışmaları ve Müslüman ülkelerin gösterdiği tepkiyle gündemde olan Fransa’da yetkililer, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un laiklik ve ifade özgürlüğü gibi konularda düşüncelerini aktarmak ve destek toplamak için bazı Müslüman ülkelere özel temsilci göndermeyi planladığını açıkladı.

The Guardian’da yer alan haberde, son haftalarda yaşanan terör saldırılarıyla birlikte gündeme oturan radikal İslam karşıtlığı tartışmalarıyla Müslüman ülkelerin tepkisini çeken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, bazı Müslüman ülkelere özel temsilci göndererek laiklik ve ifade özgürlüğü gibi konularda düşüncelerini aktarmak ve Müslüman liderlerden destek toplamak istediği belirtildi.

Haberde, Müslüman ülkelerde büyüyen “Fransız karşıtlığının”, Türkiye ile Fransa arasında Libya meselesi üzerinden başlayan ve daha sonra Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına taşınan gerginliği daha da derinleştirebileceği de vurgulandı. Haberde ayrıca Macron’un, Müslüman ülkelere temsilci gönderme hamlesinin ilk sinyallerini, Al Jazeera Arapça’ya verdiği röportaj sonrasında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Anwar Gargash’ın desteğini alması ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak terörü ve İslam’ı ayrı kefeye koyduğunu söylemesiyle verdiği aktarıldı.

Öte yandan Macron’un bu hamlesinde, Türkiye ve BAE medyasına yansıyan, Fransa’da yaşayan Müslüman vatandaşların haklarının gaspedildiğine yönelik haberlerin de etkili olduğuna dikkat çekildi.

Çok sayıda Müslüman ülke, derste öğrencilerine son dönemlerde tartışma yaratan Fransız kara mizah dergisi Charlie Hebdo’nun Hz. Muhammed karikatürlerini gösteren tarih öğretmeni Samuel Paty’nin başı kesilerek öldürülmesi ve Fransa’nın Nice kentiyle birlikte son olarak Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen terör saldırılarından sonra Macron’un İslam ve terör konusunda yaptığı açıklamalara tepki göstermiş, Türkiye ile birlikte Katar, Pakistan, Sudan, Endonezya, Ürdün ve Bangladeş, Fransız ürünlerine yönelik boykot başlattıklarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.