Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 815. haftada Hüseyin Toraman’ın akıbetini sordu: “Biz kayıp yakınları sadece yakınımızı kaybetmedik, biz hayatımızı kaybettik”

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 116. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından açıklama yaptı. 815. haftanın açıklamasının moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun üstlendi. Açıklamayı, kayıp yakınlarının avukatı Gülizar Tuncer okudu. Açıklamada, 29 yıl önce gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman için adalet istendi.

Kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Toraman’ın annesi Hatice Toroman,“30 yıldan bu yana ne katiller bulundu ne de bir haber geldi. Hiç unutmadım, yaram da kapanmadı. Yetkililer katilleri bulmalılar. Zaten oğlum bulunmaz. Benim tek derdim katiller bulunsun, hesap sorulsun. Yakalarından tutayım, ne ettiniz yavruma diyeyim. Aramadığım yer kalmadı ama yetkililer kulaklarını kapattılar” dedi. 

Hüseyin Toraman’ın kardeşi Sakine Toraman da şunları söyledi: “Kardeşim Hüseyin Toroman 27 Ekim 1991’de evinin önünde, ellerinde telsiz ve silahlar bunlar kişilerce gündüz gözüyle kaçırıldı. Biz hâlâ bir mezara sahip değiliz. Katiller ellerini kollarını sallayarak normal yaşamlarına devam ediyor. Oysa biz kayıp yakınları sadece yakınımızı kaybetmedik, biz hayatımızı kaybettik.” 

Bu haftaki açıklamayı okuyan Gülizar Tuncer, “Gözaltında kaybetme insanlığa karşı işlenmiş bir suç. Bu suçun cezasız bırakılması hukuk devleti ilkesinin inkârıdır” diye konuştu. Tuncer, yetkililere şöyle seslendi: “815. haftamızda adli ve siyasi makamlara, Hüseyin Toraman dosyasında adaletin sağlanması için sorumluluk üstlenme çağrısında bulunuyoruz. 29 yıldır sürüncemede bırakılan Hüseyin Toraman soruşturmasının etkin bir biçimde yürütülerek davaya dönüşmesini talep ediyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Toraman için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. 116 haftadır hukuksuz bir biçimde bize kapatılan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.