Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saadet Partisi’nde ittifaklar konusundaki çekişme büyüyor

Saadet Partisi’nde (SP) İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim’in yerine Ömer Faruk Yazıcı’nın getirilmesi parti içi tartışmaları alevlendirdi. Medyascope‘un edindiği bilgilere göre partinin Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile Genel Başkan Temel Karamollaoğlu arasındaki tartışmanın geçmişi üç seneye dayanıyor. Temelinde ittifak tercihleri bulunan çekişme nedeniyle SP’de kopmalar yaşanabilir.

Saadet Partisi (SP) İstanbul İl Başkanlığı’na, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı getirildi. İstanbul İl Başkanlığı görevini üç yıldır sürdüren Abdullah Sevim ise kararın ardından Twitter üzerinden bir açıklama yaptı ve sürecin oldubittiye getirildiğini, 29 Kasım’daki İstanbul İl Kongresi’nde aday olduğunu açıkladı.

İstanbul İl Başkanlığı görevinin bizzat SP Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Oğuzhan Asiltürk tarafından kendisine bildirildiğini belirten Sevim, “YİK Başkanımız Oğuzhan Asiltürk, bu kararın ardından İstanbul’a geldi. İki gün boyunca İstanbul teşkilatlarımızın hemen her kademesinden arkadaşımızla istişarelerde bulundu. İstişarelerin ardından da, il başkanlığı görevi, bizzat YİK Başkanımız tarafından şahsıma tevdi edildi. Bu sürece rağmen, bu akşam yaşanan oldubitti üzücü ve düşündürücüdür. YİK Başkanımızın kararı doğrultusunda görevime devam edeceğimi, 29 Kasım’daki kongrede yeniden İstanbul il başkan adayı olduğumu tüm kardeşlerime ilan ediyor, bu süreci suhuletle atlatacağımızdan herkesin emin olmasını istiyorum” dedi.

Çekişme, 2017 referandumunda başladı

Partili yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre İstanbul İl Başkanlığı tartışmasında ortaya çıkan durum, uzun süredir devam ediyor. Oğuzhan Asiltürk ile Temel Karamollaoğlu arasındaki tartışmanın ana ekseni ise ittifaklar. Asiltürk’ün 2017’de cumhurbaşkanlığı sistemi için yapılan referandumda “evet” oyu verme eğiliminde olduğu hatta bu konuda ses kaydının olduğu söyleniyor. Referandum tartışmasında Karamollaoğlu’nun “hayır” oyu vermeyi ısrarla savunduğu ve yapılan bir toplantıyı terk ettiği de biliniyor. 

Uzun süredir partide görev alan bir yetkilinin aktardığına göre, Oğuzhan Asiltürk’ün hâlâ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yakın bir ilişkisi var. Aktarılan bilgilere göre Libya tezkeresinde de benzer bir tartışma parti içinde yaşandı. 

“Paralel toplantılar yapılıyor” iddiası

Son üç yıldır devam eden tartışmalar, haziran ayından itibaren daha da alevlendi. Öyle ki, Oğuzhan Asiltürk, son üç-dört aydır Türkiye’nin farklı yerlerinde “Şuur dersleri” adı altında toplantılar gerçekleştiriyor. Konuştuğumuz partililer, bu toplantıları “paralel toplantılar” olarak nitelerken bu yapının kendi il sorumluları, bölge sorumluları ve yetkilileri olduğu söyleniyor. 

Asiltürk’ün istediği adayın parti başkanı olarak seçilmesinin koşulu ise illerdeki başkanların ve delegelerin değiştirilmesi veya ikna edilmesi. Yine İstanbul’dan bir partilinin aktardığına göre bir önceki İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim ile Asiltürk’ün arası aslında sanıldığı gibi iyi değil. Fakat iki hafta önce İstanbul’da bir toplantı yapılıyor, başkanlık divanında Sevim eleştiriliyor. Bunun üzerine Asiltürk de Sevim’e kendisiyle birlikte hareket etmesini teklif ediyor. 

Yeni SP İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı ve Temel Karamollaoğlu

Yenilikçilere karşı gelenekçiler mi?

Ankara’da da benzer çalışmaların yapıldığı iddia edilirken İstanbul’da Sevim’in yeniden başkan seçilmesinin, Asiltürk ve ekibinin önünü açacağı bir gerçek. Karamollaoğlu ve ekibi ise birçok konuda Millet İttifakı ile birlikte hareket etmeyi, partinin gençlerini destekleyerek yönetim kademesine getirmeyi amaçlıyor. Bazı kaynaklara göre gerilim “gelenekçiler ve yenilikçiler” ekseninde yaşanıyor. Öyle ki İstanbul İl Başkanlığı’na getirilen Ömer Faruk Yazıcı, partinin son dönemde beğenilen reklam ve tanıtımlarının arkasındaki kişi.

Partiden bir süre önce ayrılan bir isim ise partide Oğuzhan Asiltürk’ün başkanlığını yaptığı Yüksek İstişare Kurulu’nu vesayet kurumu olarak tanımlıyor ve “Seçilmiş başkanın politikalarını bu kurula takılmadan icra etmesinin imkanı yok” diyor. Uzun süredir Asiltürk’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan her zora düştüğünde ondan yana tavır aldığını söyleyen eski partili, “Kazanırlarsa partiyi çok yaralarlar, kaybederlerse partinin önü açılır. Asiltürk ve ekibi kazanırsa Saadet Partisi’nin ruhuna fatiha” diye konuşuyor.  

Karamollaoğlu, dört yıldır başkan

Konuyla ilgili ulaştığımız Abdullah Sevim açıklama yapmazken Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Parti bu konuları kendi içinde çözer, kamuoyu önünde tartışılmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu. 

Partinin 3 Kasım 2019’da yapılan son kongresinde kayıtlı 965 delegenin tamamının oyunu alan Karamollaoğlu yeniden başkan seçilmişti. Karamollaoğlu, bir önceki kongrede 2016’da tek listeyle başkanlığa aday olmuş ve bu tarihte ilk defa başkanlık koltuğuna oturmuştu. Partinin önceki genel başkanları ise Mustafa Kamalak, Recai Kutan ve Necmettin Erbakan’dı. 

Temel Karamollaoğlu genel başkanlık görevini Mustafa Kamalak’tan (solda) devralmıştı.

Oğuzhan Asiltürk kimdir?

Oğuzhan Asiltürk, 1935 yılında Malatya’nın Hekimhan ilçesinde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Siyasete Milli Selamet Partisi ile girdi. Ankara ve Malatya milletvekillikleri yaptı. Bunun yanında Sanayi-Teknoloji ve İçişleri Bakanlığı görevlerinde de bulundu. 12 Eylül askeri darbesinin ardından 10 yıl siyasetten uzaklaştırıldı. 1987’de yapılan halk oylaması sonucunda bu yasak kaldırıldı. 1988’de Refah Partisi’nin genel sekreterliğine seçildi. Partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması üzerine Fazilet Partisi’ne geçti. Necmettin Erbakan’ın ölümü sonrasında Saadet Partisi YİK Başkanlığı’na getirildi.

Oğuzhan Asiltürk

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.