Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de Eli Lilly şirketinin koronavirüs ilacına onay verildi, tanı konulan hastaların beşte birinde psikiyatrik bozukluğa rastlandı

ABD’li ilaç şirketi Eli Lilly’nin koronavirüs ilacına onay çıktı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski koronavirüse yakalandı. Macaristan sokağa çıkma yasağına hazırlanıyor. Salgınla birlikte araba kullanımı oranı arttı. Çin, tedarikçilerinde koronavirüs tespit edilince Endonezyalı firmayla ithalatını askıya aldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Fotoğraf: Associated Press

ABD’li şirket Eli Lilly’nin koronavirüs ilacına onay verildi

Amerikan ilaç şirketi Eli Lilly tarafından üretilen ve koronavirüse yakalanan eski New Jersey Valisi Chris Christie’ye de uygulanan ilaç, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylandı. Şirket, ekim ayında ABD hükümetiyle, 300 bin doz aşı satmak üzere 375 milyon dolarlık anlaşma imzaladığını duyurmuştu. Eli Lilly pazartesi günü (9 Kasım) yaptığı açıklamada, ilacı federal hükümet adına dağıtacağını söyledi. Enfeksiyonu kontrol altında tuttuğuna inanılan, tek güçlü antikordan oluşan ilaç, hastalığın başında kullanıldığında hastaneye yatış oranlarının azalmasını sağlıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski koronavirüse yakalandı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, pazartesi günü (9 Kasım) koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Kapsamlı önlem almasına rağmen testinin pozitif çıktığını söyleyen Zelenski, kendisini izole ederek çalışmaya devam edeceğini belirtti. Ukrayna’da son bir haftada günde ortalama 9 bin 525 vaka tespit edildi.

Macaristan’da sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Macaristan, koronavirüs vakalarındaki hızlı artışı durdurmak için yeni önlemler alıyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, saat 20.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Halka açık etkinliklerin, aile ve özel toplantıların 10 kişi ile sınırlandırılacağını söyleyen Orban, restoranların yalnızca paket servis hizmeti sunacağını ekledi.

Bu önlemlerin dışında kreş ve ilkokullar açık kalacak, lise ve yüksek öğretim kurumları çevrimiçi eğitim vermeye devam edecek. Hükümetin açıkladığı rakamlara göre Macaristan’da yaklaşık 2 bin 500 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Koronavirüs salgını sonrası araç kullanımı arttı

Guardian ve Cambridge Globalism Project, iklim üzerine veri toplamak için 25 ülkede yaklaşık 26 bin kişiyle anket yaptı. Katılımcıların üçte biri, iklimin değişmesinde “büyük ölçüde veya kısmen” insanlığın sorumlu olduğu yönünde görüş bildirdi. Anket, koronavirüs salgını sonrası birçok ülkede eskisinden daha fazla araç kullanıldığını da ortaya koydu. Anket yapılan 26 ülkenin tamamında belirgin olan araç kullanma eğilimi, en yoğun Brezilya’da gözlendi. Katılımcıların yüzde 62’si arabalarını salgın sonrası daha fazla kullandığını söyledi.

Tanı konulan hastaların beşte birinde psikiyatrik bozukluğa rastlandı

Koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların beşte birinde, teşhis konulduktan sonraki üç ay içinde anksiyete, depresyon veya uykusuzluk gibi psikiyatrik bozukluk tanılarına rastlandı. Oxford Üniversitesi ve NIHR Oxford Sağlık Biyomedikal Araştırma Merkezi‘nden araştırmacılar tarafından yürütülen analiz, önceden zihinsel sağlık sorunu olan kişilerin koronavirüse yakalanma olasılığının, olmayanlara göre yüzde 65 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

70 milyon hastanın sağlık kayıtları incelenerek yapılan analize göre, düşük sosyoekonomik düzeydeki insanların zihinsel bozukluğa yakalanma olasılığı çok daha yüksek.

Hindistan’ın başkenti Delhi’yi zor günler bekliyor

ABD’den sonra 8 milyon 500 bin ile dünyanın en yüksek vaka sayısına sahip olan Hindistan, hava kirliliğinin en yüksek seviyeye çıktığı aylara giriyor. Akciğer uzmanı Dr. Davinder Kundra, “Mikroskobik kirleticiler virüs için taşıyıcı görevi görüyor ve virüsler böylece akciğerlerin derinliklerine inebiliyor. Kötü şöhretli havası olan Hindistan’ın başkenti Delhi, hava kirliliği ve koronavirüs vakaları nedeniyle çifte felaketle karşı karşıya” uyarısında bulundu.

Fotoğraf: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Çin, tedarikçilerinde koronavirüs tespit edilmesi nedeniyle Endonezyalı firmanın mallarının ithalatını askıya aldı

Çin gümrük yetkilileri salı günü (10 Kasım), Endonezyalı bir firma tarafından tedarik edilen dondurulmuş balık ürünleri örneğinde koronavirüs tespit edildiği için firmayla ithalatı yedi gün boyunca askıya aldıklarını açıkladı. Çin Gümrük İdaresi kurallarına göre, test sonucu pozitif çıkan dondurulmuş gıda tedarikçilerinin ithalatları, bir hafta süreyle otomatik olarak askıya alınıyor. Bu süre tamamlanır tamamlanmaz ticaret devam ediyor.

Çin daha önce Brezilya, Ekvador ve Rusya’dan ithalat yapan bazı şirketlere de aynı kuralı uygulamıştı.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.