Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu, yeşil ve dijital ekonomiye öncelik veren 2021-2027 bütçesinde anlaştı

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinden müzakereciler, ekonomiyi daha yeşil ve daha dijital hale getirmek üzere 1.8 trilyon euroluk paket için kritik adım olarak görülen 2021-2027 AB bütçesinin ayrıntılarını kabul etti.

Müzakere süreci yaklaşık dört ay süren anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için AB hükümetleri ve AP’nin anlaşmayı resmen onaylaması gerekiyor. Parlamento ve hükümet müzakerecileri arasında varılan bütçe anlaşması, temmuz ayındaki anlaşmaya kıyasla, AB’nin sağlık, eğitim ve güvenlik harcamalarına 16 milyar euroluk ek kaynak sağlayacak. 

Macaristan ve Polonya yeni bütçe paketine sıcak bakmıyor

Bütçede iklim koruma, dijitalleşme, sağlık, gençlik, eğitim, araştırma ve göç alanlarına daha yüksek miktarda kaynak ayrılmasını isteyen AP, AB fonlarının hukukun üstünlüğü ilkesine bağlanması gerektiğini düşünüyor. Ancak Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüğü ilkesine bağlanması durumunda anlaşmayı kabul etmeyebilir. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e, hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasının kaldırılmaması halinde bütçeyi veto edeceğini söyleyen bir mektup gönderdi.

Derleyen: Yusuf Said Akcakaya

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.