Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Tabipler Birliği’nden koronavirüs aşısının adil dağıtımı için çağrı: “Salgın tek başına bir ülke tarafından kontrol altına alınamaz, ortak bir çaba gerekir”

Dünya Tabipler Birliği (DTB), toplumun koronavirüse karşı aşılanması yarışında hiçbir ülkenin geride bırakılmaması gerektiğini belirtirken aşı dağıtımının ve uygulanmasının DTB Helsinki Bildirgesi’ndeki etik ilkelere uygun biçimde yapılmasını istedi.

DTB, sanal ortamdaki yıllık genel kurul toplantısı sırasında gerçekleştirdiği acil durumla ilgili tartışma sonucunda, “güvenli ve etkili bir aşının eşitlikçi ve dünya ölçeğinde dağıtılması” çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca, aşılarda sağlık çalışanlarına ve durumu özellikle güçlük içerisinde olan nüfus kesimlerine öncelik verilmesi gerektiği de belirtildi. 

DTB Başkanı Dr. David Barbe, konuya ilişkin değerlendirmesinde “Etkili bir aşı geliştirmek üzere halen sürmekte olan benzeri görülmemiş çabanın düşük gelir düzeyindeki ülkeleri dezavantajlı konumda bırakma gibi bir riski de var. Dolayısıyla, dünyadaki tüm bölgelerin mümkün olan en kısa sürede yararlanabilmelerini sağlamak için başarılı aşı adaylarının adil biçimde dağıtılmasını savunmak büyük önem taşıyor” dedi. Barbe, salgının bir ülke tarafından tek başına kontrol altına alınamayacağını da belirterek “Bu, ortak çalışmaya dayalı, küresel bir çabayı gerektirir” diye konuştu. 

Almanya merkezli BioNTech şirketi, ABD merkezli Pfizer ile birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklamıştı. Aşıyı geliştiren BioNTech şirketinin sahibi Prof. Dr. Uğur Şahin, nisan ayından bu yana yaptıkları çalışmalarla geliştirdikleri BNT162b2 aşısını toplam 37 bin kişide denediklerini, tüm klinik denemelerden olumlu sonuç alındığını ve hedef çizgisine çok yaklaştıklarını belirtmişti. Aşının 2021’de küresel olarak kullanılacağı öngörülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.