Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çocuklar virüse yakalanmasalar da antikor taşıyor olabilir, Rusya salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük ölüm sayısını açıkladı

Birçok çocuk, koronavirüse yakalanmasa bile bünyesinde virüsle savaşabilecek antikorları taşıyor olabilir. Koronavirüs salgınının ikinci dalgası ABD’nin sağlık sistemini zorluyor: Hastanede tedavi gören hasta sayısı 62 bine yaklaştı. ABD’de yetkililer, koronavirüs aşısını nasıl uygulamaya başlayacaklarını tartışıyor. Rusya, salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük ölüm sayısını açıkladı. İtalya’da bölgesel karantina önlemleri genişletiliyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Araştırma: Birçok çocuk, koronavirüse yakalanmasa bile bünyesinde virüsle savaşabilecek antikorları taşıyor olabilir 

Bilim insanları, salgının bilmecelerinden biri haline gelen soruya yanıt arıyor: Çocukların koronavirüse yakalanma ve yakalandıkları takdirde hastalanma riski yetişkinlere göre neden çok daha az? İngiltere’nin Francis Crick Enstitüsü’ndeki araştırmacılara göre, bunun olası bir sebebi, pek çok çocuğun bünyesinde halihazırda koronavirüsün diğer tiplerine karşı etkili antikorları taşıyor olması. Çocukların yakalandığı soğuk algınlığı ve benzeri hastalıkların yaklaşık beşte birine bu tip virüsler neden oluyor. Küresel çaptaki bu salgına neden olan virüsle aynı aileden olduğu kabul edilen diğer virüslere karşı geliştirdikleri bağışıklık, çocukları salgının etkilerinden koruyor olabilir. 

6 Kasım Cuma günü Science dergisinde yayımlanan ve enstitüdeki Retroviral İmmünoloji Laboratuvarı’nın Başkanı Dr. George Kassiotis liderliğindeki araştırma, çocuklarda bu şekilde antikor edinme oranı yüzde 43 iken yetişkinlerde bu oranın yüzde 5’te kaldığını ortaya koyuyor. Mart ayında, salgının yeni yeni yayılmaya başladığı günlerde Dr. Kassiotis ve ekip arkadaşları, oldukça hassas bir antikor testi geliştirmeye karar verdi. Araştırma kapsamında, 300’den fazla yetişkin ile 48 çocuk ve ergenden salgın öncesinde alınan kan örnekleri, enfekte olmuş 170’ten fazla bireyin kan örnekleriyle karşılaştırıldı.

Bilim insanları, salgından önce alınan örneklerde koronavirüse karşı etkili hiçbir antikora rastlamayı beklemiyordu. Ancak örneklemlerindeki pek çok çocuğun ve hatta bazı yetişkinlerin yeni tip koronavirüsün hücrelerine girmesine engel olacak antikor tiplerini taşıdıklarını keşfettiler. Şimdi ise bilim insanları, binlerce çocuk ve yetişkini örneklemlerine dahil ederek antikor araştırmalarını genişletmeyi hedefliyor.

Teksas’taki The University of Medical Center çalışanları, artan vakalarla başa çıkabilmek için bir otoparka kurulan çadırlarda hastalarla ilgileniyor.

Koronavirüs salgınının ikinci dalgası ABD’nin sağlık sistemini zorluyor: Hastanede tedavi gören hasta sayısı 62 bine yaklaştı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs nedeniyle hastanede yatanların sayısı, 10 Kasım Salı günü salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye, 61 bin 964’e ulaştı. Aynı gün, tespit edilen yeni vaka sayısı da ilk kez 139 binin üzerine çıktı. 

Covid Tracking Project (Kovid İzleme Projesi) tarafından derlenen verilere göre, ABD’de koronavirüs tedavisi için hastaneye yatanların sayısında eylül ayından bu yana yüzde 100 artış görüldü. Şimdi ise 62 bine yaklaşan yatan hasta sayısı, en son 15 Nisan’da bildirilen 59 bin 940 hastayı geride bırakarak, rekor düzeye ulaştı. Yaz aylarında görülen yükseliş, bu seviyenin altında kaldı. 

Nisan ve haziran aylarındaki artışın birkaç gün etkili olduğunu, yatan hastaların erken toparlandığını belirten uzmanlar, soğuk hava ve mevsime bağlı gribal enfeksiyonlarla birlikte bu kez durumun farklı olmasından endişeleniyor. 

Geçen hafta boyunca ABD’de her gün 100 binin üzerinde yeni koronavirüs vakası tespit edildi. ABD genelinde tespit edilen vaka sayısı 10 milyonu geçti. Hasta sayısındaki artış ivme kazanırken, hastanelerde yeterli sayıda doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının olmayışı, gerekli donanıma sahip hastane yataklarının sayısını artırmayı da zor hatta imkânsız hale getiriyor. 

Teksas eyaletinin en büyük kentlerinden biri olan El Paso’daki hastanelerde koronavirüs tedavisi görenlerin sayısı salı günü itibarıyla 1.076’yı buldu. Bu sayı, pek çok ABD eyaletini geride bırakıyor. El Paso’daki The University of Medical Center’da görev yapan sağlık çalışanları, artan hasta sayısıyla başa çıkabilmek için bir otoparka kurdukları çadırlarda hastalarla ilgileniyor. Şehir merkezindeki bir kongre salonu da sahra hastanesi olarak kullanılıyor. Eyalette daha fazla hastaya yer açmak için düzinelerce yoğun bakım hastası uçakla çevredeki şehirlere taşınıyor. 

ABD’de yetkililer, koronavirüs aşısını nasıl uygulamaya başlayacaklarına ilişkin olasılıkları hesaplıyor

ABD’de federal sağlık yetkilileri salı günü (10 Kasım), onaylanması halinde koronavirüs aşılarının test çalışmaları dışında, ABD halkı üzerinde nasıl uygulanacağına dair bazı ipuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yetkililer, öncelik verilen sağlık çalışanları ve huzurevi sakinlerini içeren grupların aralık ayında aşılanabileceğini ve önümüzdeki yılın ilk aylarında aşı uygulamalarını daha da yaygın bir hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Tahminlere dayandırılan planlamalar, pazartesi günü (9 Kasım) gelen ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in Alman ilaç firması BioNtech’le birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının virüse karşı yüzde 90 oranında koruma sağladığı haberinin ardından hız kazandı. Şu ana kadar 43 bin gönüllü üzerinde denenen aşının herhangi bir ağır yan etki bırakmadığını belirten Pfizer yetkilileri, aşıyı piyasaya sürmek için gerekli son aşama denemeleri için önümüzdeki hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuruda bulunacaklarını açıkladı. Bugüne kadar koronavirüs aşısı adaylarının hiçbiri, ABD hükümeti tarafından onaylanmadı.

İtalya’da bölgesel karantina önlemleri genişletiliyor 

Koronavirüs salgınının ikinci dalgası, İtalya’nın sağlık sistemini ciddi bir şekilde tehdit ediyor. 11 Kasım Çarşamba gününden itibaren bölgesel karantina önlemlerini genişletme kararı alan İtalya’da, salgın bu kez yalnızca ülkenin kuzeyindeki Milano gibi büyük kentleri değil, güneydeki görece daha az gelişmiş kentleri de vurdu. 

Ülke ekonomisinin tamamına kilit vurmaktan kaçınmaya çalışan Roma hükümeti, salgının ikinci dalgasıyla mücadele etmek için bölgesel karantina önlemleri uyguluyor. Farklı bölgelerde haftalık olarak yapılan risk analizlerine göre, önlemler aşamalı olarak uygulanıyor. Çarşamba gününden itibaren İtalya’nın merkezinde yer alan Abruzzo, Umbria ve Toskana’nın yanı sıra, ülkenin güneyindeki Basilicata ve kuzeyindeki Ligurya bölgelerine giriş ve çıkışlar yasaklandı. İtalya hükümeti daha önce Milano’yu da içine alan Lombardiya bölgesinde karantina önlemleri uygulamaya başlamıştı. 

New York Times veritabanına göre, 2-9 Kasım arasındaki yedi günlük sürede İtalya’da günlük yeni koronavirüs vakalarının ortalaması 32 bin 684 idi. Bundan önceki 14 güne kıyasla İtalya’daki günlük vakalarda yüzde 92 artış görüldü. 

Rusya, salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük ölüm sayısını kaydetti

Rusya’da yalnızca geçen 24 saatte koronavirüsten kaynaklanan rekor düzeyde ölüm gerçekleşti ve 432 kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlara göre, ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 593’e ulaştı. Yetkililer ayrıca 4 bin 447’si başkent Moskova’da olmak üzere 19 bin 851 yeni koronavirüs vakası tespit edildiğini bildirdi. Böylece, Rusya’da görülen toplam vaka sayısı 1 milyon 836 bin 960’a ulaştı. 

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin veritabanına göre, Rusya vaka sayısında ABD, Hindistan, Brezilya ve Fransa’nın ardından beşinci sırada yer alıyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri: Maske, kullananları da etrafındakiler kadar koruyor

ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC), salı günü (10 Kasım) maske kullanımıyla ilgili önerilerinde değişiklik yaptı. Salgının başlangıcından bu yana maske kullanan kişinin kendisine değil etrafındakilere fayda sağladığını belirten CDC, maskenin bireyin kendisini de koruduğunu açıkladı.

Maske kullanımının bilimsel etkisinin detaylandırıldığı CDC belgesinde, “Deneysel ve epidemiyolojik veriler, virüsün yayılmasını önlemek için toplu maske kullanımının etkili bir yöntem olduğunu ortaya koyuyor. Maske kullanan bireyin kendisi de bundan yararlanıyor” denildi.  

CDC’nin maske kullanımına yaklaşımında değişiklik yaptığına işaret eden bu son açıklamasında, maske kullanımının ekonomik fayda sağlayabileceğine de değiniliyor. Açıklamada, eğer maske kullanan insanların oranında yüzde 15’lik bir artış sağlanırsa, karantina önlemlerine ve yerel işletmelerin kepenk indirmelerine gerek kalmaksızın salgınla mücadele edilebileceğine işaret ediliyor. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.