Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlaç şirketleri Biontech ve Pfizer, ortak geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 oranında başarılı olduğunu açıkladı

ABD’li ilaç şirketi Pfizer, Alman ilaç şirketi Biontech ile ortak geliştirdikleri koronavirüs aşısının şu ana kadar yaklaşık 43 bin gönüllü üzerinde denediğini ve elde edilen sonuçlara göre virüse karşı yüzde 90 oranında koruma sağladığını açıkladı. Aşı denemelerinde şimdiye kadar herhangi bir ağır yan etkinin görülmediğini aktaran Pfizer, önümüzdeki hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) aşıyı piyasaya sürmek için son denemelerin yapılması yönünde başvuruda bulunacak. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer yetkilileri tarafından bugün (9 Kasım) yapılan açıklamada, şirketin Alman ilaç devi Biontech ile ortak geliştirdiği koronavirüs aşısının şimdiye kadar 43 binden fazla gönüllü üzerinde denendiği ve gelen sonuçlara göre aşının virüse karşı yüzde 90 oranında koruma sağladığı belirtildi.

Aşı denemelerinde şimdiye kadar herhangi bir ağır yan etkinin görülmediğini aktaran Pfizer yetkilileri, önümüzdeki hafta ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) aşıyı piyasaya sürmek için son incelemelerin yapılması yönünde başvuruda bulunacaklarını açıkladı. 

Aşının piyasaya sürülebilmesi için gerekli olan “faz 3 denemeleri” temmuz ayının son günlerinden bu yana çok sayıda ülkede yapılıyor. Şu ana kadar 43 binden fazla kişiye üç haftalık aralıklarla uygulanan aşı denemeleri sonucunda toplam 94 kişinin hastalandığı belirtilirken denemelerin 164 kişiye kadar devam edeceği öngörülüyor.

Alman ilaç şirketi Biontech’in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, devam etmekte olan diğer aşı çalışmalarındaki başarı oranlarının genellikle yüzde 60 veya 70 arasında seyrettiğini ve son gelen yüzde 90 oranının inanılmaz bir gelişme olduğunu belirtti.

Şahin, kısa süre önce verdiği bir demeçte ocak ayında ABD ve Avrupa’da aşının ilk birkaç milyon dozluk dağıtımını planladıklarını ifade etmiş ve Sağlık Bakanlığı ile gerekli protokollerin yapılması durumunda 2021’in ilk aylarında Türkiye’nin de aşı ihtiyacını karşılamak istediklerini söylemişti. 

Pfizer yetkililerinden William Gruber ise aşı çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada ekibin şimdiye kadar beklentilerinden daha iyi sonuçlar elde ettiklerini belirterek “Bu bütün dünya için gelen en iyi haberlerden biri” diye konuştu.

Biontech ve Pfizer 2020 yılı bitmeden 50 milyon ve 2021 yılı içinde yaklaşık 1,3 milyar doz aşı üretmeyi planlıyor. 

Rusya, Çin ve Bahreyn başta olmak üzere bazı ülkeler sınırlamalar dahilinde aşı kullanımına izin veriyor ancak bu aşıların uzun vadeli koruma etkisine sahip olup olmadıkları ve ne tür yan etkilere sahip oldukları henüz bilinmiyor. 

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.