Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Salgının ikinci dalgasıyla karşı karşıya kalan Macaristan’da olağanüstü hal ilan edildi – Ülkeden izlenimler

Birçok Avrupa ülkesi gibi Macaristan da koronavirüs salgınının ikinci dalgasıyla karşı karşıya. Geçen hafta Macaristan’da 600’den fazla insan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Hastanede tedavi görenlerin sayısı ise salgının başlangıcından bu yana ilk kez 6 binin üzerine çıktı. Resmi rakamlara göre Macaristan’da bugüne kadar tespit edilen vakaların sayısı 118 bin 918’e yükselirken hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 600’e yaklaştı

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, 9 Kasım Pazartesi günü Facebook hesabı üzerinden yayınladığı bir videoda, koronavirüs salgınını kontrol altına almak için yeni önlemler alınacağını ve olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini duyurdu. Bu süreçte, Orbán liderliğindeki hükümet, parlamentonun onayı olmadan olağanüstü tedbirler alabilecek. Mart ayında Macaristan benzer bir yönteme başvurmuş ancak OHAL’in süresi net bir şekilde belirlenmemişti. Tartışmalara yol açan süresiz OHAL ilanı karşısında, Macaristan’daki gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütü çalışanları ifade özgürlüğünden insan hakları ihlallerine varıncaya kadar pek çok konuda endişelerini dile getirmişti.  Bu kez olağanüstü hal koşulları 90 gün boyunca geçerli olacak. 90 günün sonunda uzatılması için ise parlamentonun onayı gerekecek. 

Yeni önlemler kapsamında Macaristan’da akşam 8 ile sabah 5 saatleri arasında sokağa çıkmak yasaklanıyor. Üniversitelerde ve liselerde öğretime internet üzerinden devam edilecek. Üniversite ve lise öğrencilerinin kaldığı yurtlar ise boşaltılıyor. 14 yaşın altındaki çocuklar okula gitmeye devam edecek, gündüz bakımevleri ve anaokulları da açık kalacak. Akşam saat 7’den itibaren bütün dükkanlar kepenk indirmek zorunda. Restoranlar yalnızca paket servis hizmeti sunabilecek. Oteller kapılarını yalnızca iş nedeniyle seyahat etmek zorunda olanlara açabilecek.

Resmi nikâh işlemleri devam edecek ancak düğünler, kutlamalar yapılamayacak. Cenazelere katılım 50 kişiyle sınırlandırıldı. Spor müsabakaları ise seyircisiz olarak devam edecek. Sağlık çalışanları, öğretmenler ve yaşlı bakımevlerinde görevli olanlara her hafta düzenli olarak koronavirüs testi uygulanacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.