Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macaristan’da tartışmalara yol açan tasarı yasalaştı: OHAL süresiz olarak uzatıldı, Başbakan Orban ülkeyi belirsiz bir süre boyunca KHK’larla yönetecek

Macaristan’da parlamento, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) koşullarının süresiz olarak uzatılmasını içeren ve Başbakan Viktor Orbán’a ülkeyi belirsiz bir süre için kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yönetme yetkisi veren yasa teklifini kabul etti. Bugün (30 Mart) yapılan oylamada 53 vekilin “hayır” oyuna karşı 137 “evet” oyu alan tartışmalı teklif böylece parlamentodan geçerek yasalaştı.

Macaristan’da 11 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) koşullarının başlangıçta on beş gün süre ile geçerli olması kararlaştırılmıştı. Bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağına ise parlamentoda yapılacak oylama ile karar verilmesi bekleniyordu. Ancak hükümet, 20 Mart Cuma günü gündeme getirdiği yasa tasarısı ile, OHAL koşullarının süresiz olarak uzatılmasının “ne zaman sona ereceği belli olmayan koronavirüs salgını ile mücadelede gerekli bir adım” olduğunu öne sürdü

23 Mart Pazartesi günü gerçekleştirilen oylamanın hedefi, OHAL koşullarının uzatılmasını hızlandırmaktı ve Macaristan hükümeti bunun için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuyordu. Ancak muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri tasarıya, Macaristan’da demokrasinin korunmasına ve hukukun üstünlüğü ilkesine zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktı.

Başbakan Orbán bir hafta gecikmeyle de olsa istediği sonucu aldı 

Aradan bir hafta geçti ve beklendiği gibi Başbakan Viktor Orbán liderliğindeki hükümet, tasarıyı yeniden parlamento gündemine taşıdı. Tasarının yasalaşması için bu kez parlamenterlerin dörtte üçünün “evet” oyu kullanması yeterliydi. Pparlamentoda çoğunluğu oluşturan Orbán liderliğindeki FIDESZ partisi için de bu bir engel oluşturmuyordu.  

Bugün (30 Mart) parlamento genel oturumunda 190 vekilin katılımıyla gerçekleştirilen oylamada, 53 hayır oyuna karşılık 137 evet oyu ile kabul edilen tasarı yasalaştı ve Macaristan’da OHAL koşulları parlamentodan aksi yönde bir karar çıkıncaya dek uzatıldı. Sözkonusu yasa, Başbakan Orbán’ı belirsiz bir süre için ülke yönetimindeki en yetkili isim konumuna yükseltiyor ve Orbán’a ülkeyi kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile yönetme yetkisi tanıyor.

Uluslararası Af Örgütü Macaristan Direktörü Dávid Vig, oylamanın ardından kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Avrupa Birliği’nde iki tür hükümet var: Birçoğu anayasal çerçevede bütün araçları kullanarak koronavirüs salgınını durdurmaya çalışıyor. Bir de koronavirüs salgınını kullanarak anayasayı etkisiz hale getiren #Macaristan var. Bundan sonra (Başbakan) Orbán (Macaristan’ı) KHK’larla yönetecek” dedi.

İki taraf da diğer Avrupa Birliği ülkelerini örnek verdi, ancak gerekçeler farklıydı

Meclis oturumunda koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında OHAL süresinin uzatılmasına değil, OHAL koşullarının belirli bir zaman kısıtlaması olmadan uzatılmasına karşı olduklarını belirten muhalefet partileri, Fransa’da olağanüstü hal koşullarının iki ay süreyle etkili olması örneğini vererek hükümet yetkililerinden tasarıyı gözden geçirmelerini talep etti.

Muhalefet partilerinin OHAL süresinin kısıtlanması yönündeki taleplerini reddeden FIDESZ partisi üyeleri ise Fransa örneğinden yola çıkarak koronavirüs ile mücadelede diğer Avrupa Birliği (AB) üyelerinde olduğu gibi OHAL koşullarının hızlı karar alma ve uygulamaya geçirme noktasında gerekli olduğunu savundu. AB üyesi devletlerden bazılarının bu kararı almakta geç kaldığına vurgu yapan bazı FIDESZ üyeleri ise muhalefeti koronavirüs ile ulusal çapta mücadeleyi desteklememekle suçladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.