Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: ABD’de günlük vaka sayısı 160 bini aştı, Bulgaristan’da sağlık çalışanı bulma sıkıntısı yaşanıyor

ABD’de perşembe günü (12 Kasım) kaydedilen 160 binden fazla yeni vakayla rekor tazelendi. Bulgaristan’da, sağlık çalışanlarının sayısı virüsle mücadelede yetersiz kalıyor. Karayipler’de bir yolcu gemisinde seyahat eden beş yolcuda virüse rastlandı. Yeni Zelanda’nın en kalabalık şehri Auckland’da dün ortaya çıkan vakanın virüsü nereden kaptığının tespit edilmesiyle uygulanan geçici kısıtlamalar kaldırıldı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD’de perşembe günü kaydedilen 160 binden fazla yeni vakayla rekor tazelendi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) perşembe günü (12 Kasım) açıklanan 160 binden fazla yeni vakayla salgının başlangıcından bu yana kaydedilen en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Ülkede 4 Kasım Çarşamba günü kaydedilen 107 bin vakayla 100 bin barajının ilk kez aşılmasından yalnızca sekiz gün sonra ortaya çıkan bu tablo, halk sağlığı uzmanlarını endişeye sevk etti.

Günlük ölüm sayısının ortalama bin civarında seyrettiği ABD’de, virüs nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı da perşembe günü yeni bir rekor kırdı. Geçen hafta ortalama 30 bin kişinin virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldığı ülkede, perşembe günü 67 bin 96 yeni hastanın hastanelerde tedavi altına alındığı açıklandı.

Öte yandan Beyaz Saray’ın koronavirüs ekibinin başında olan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (CDC) Başkanı Anthony Fauci, vatandaşlardan aldıkları önlemleri iki katına çıkarmalarını istedi. ABC televizyonunda yayınlanan sabah programı Good Morning America’ya konuk olan Fauci, Amerikan kamuoyunun sokağa çıkma kısıtlamaları ve kapanmaların tekrar uygulanması konusunda pek istekli olmadığını ancak durumun her geçen gün kötüye gittiğini belirterek “Virüsten kapanmalar olmadan da kurtulacağımıza gerçekten inanıyorum ancak Amerikan vatandaşları sosyal mesafe ve maske gibi önlemlere şu ankinden iki kat daha fazla dikkat etmeli” diye konuştu.

Virüsün hızla yayıldığı Bulgaristan’da, sağlık çalışanlarının sayısı virüsle mücadelede yetersiz kalıyor

Her 55 ağır koronavirüs hastasına bir doktor ve üç hemşirenin düştüğü Bulgaristan’da, sağlık çalışanlarının sayısı virüsle mücadelede yetersiz kalıyor. Ülkenin doğu bölgesindeki Şumnu’da, hasta kapasitesinin tamamını dolduran Şumnu Devlet Hastanesi’nde çalışan Dr. Dimitar Kostov, şehirde sağlık çalışanı bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirterek “Yolun sonuna geldik. Durum oldukça kritik” dedi.

Şehirdeki hastanelere her gün taburcu edilenden daha fazla sayıda hastanın başvuruda bulunduğunu belirten bulaşıcı hastalıklar uzmanı Albena Kostov da “Fiziksel ve mental olarak çökmüş durumdayız. Hastane genelinde tek bir boş yatak bile yok” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin (AB) en fakir ülkesi olarak gösterilen Bulgaristan’da, Bulgar Doktorlar Birliği’nin verilerine göre, ülkedeki tıp fakültelerinden mezun olan her 10 doktordan sekizi daha iyi iş ve maaş fırsatları için Batı Avrupa ülkelerinin yolunu tutuyor. Kuruluşun verilerine göre ayrıca ülkede görev yapan doktorların yüzde 52’si 55 yaşın üzerinde, yüzde 14’ü ise 35 yaşın altında.

Bugüne kadar yaklaşık 3 bin 500 doktorun virüs kaptığı ülkede 25 doktor virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Bulgaristan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, nüfusu yaklaşık yedi milyon olan ülkede, 13 Kasım Cuma günü itibarıyla yaklaşık 4 bin 500 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

Karayipler’deki bir yolcu gemisinde seyahat eden beş yolcuda virüse rastlandı

Dünyaca ünlü seyahat yazarı Sue Bryant, kişisel Twitter hesabından paylaştığı bir gönderide, koronavirüsün patlak vermesinden bu yana ilk defa Karayipler’de bulunan bir yolcu gemisinde virüse rastlandığını duyurdu.

Kendisinin de seyahat edenler arasında bulunduğu ve büyük bir kısmı ABD’den gelen yaklaşık 50 yolcu ve 66 mürettebat taşıyan “SeaDream I” adlı gemide bulunan beş kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıklayan İngiliz yazar, ABD vatandaşı bir yolcunun çarşamba günü hastalanması üzerine geminin, yolculuğa başladığı Barbados’a geri dönmek zorunda kaldığı ve henüz limana yanaşmadığı bilgisini paylaştı. 

Barbados hükümeti olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı ancak Bryant, gemideki yolculara ve mürettebata yapılan testler sonucu virüs taşımayan yolcuların Barbados’a girişine izin verileceğini söyledi.

Yeni Zelanda’nın en kalabalık şehri Auckland’da kısıtlamalar kaldırıldı

Yaklaşık 1,5 milyon nüfusuyla Yeni Zelanda’nın en kalabalık şehri olan Auckland’da, perşembe sabahı (12 Kasım) görülen bir vakadan sonra önlemler artırılmış, şehrin merkezi geçici olarak kapatılmıştı. Tespit edilen yeni vakaya yapılan testler sonucu bugün (13 Kasım), virüsü kapan kişinin daha önce virüsü ülkeye dışarıdan getiren başka bir hastayla temas etmiş olduğu ve izolasyon önlemleri sebebiyle virüsü yayma ihtimalinin olmadığı anlaşılınca şehirdeki önlemlerin yeniden kaldırıldığı açıklandı.

Koronavirüsle Mücadele Bakanı Chris Hipkins, perşembe günü 20’li yaşlardaki bir kadında rastlanan virüsün dışarı temaslı olduğunun yapılan testler sonucu anlaşıldığını ve kadının uyguladığı izolasyon önlemleri sebebiyle virüsü kentteki diğer insanlara yayma ihtimalinin olmadığının tespit edilmesi üzerine kentteki yaşamın tekrar normale döndüğünü açıkladı. 

Yeni Zelanda’daki koronavirüsle mücadele politikası kapsamında her şehir, vaka sayılarına ve salgının gidişatına paralel olarak kendi alarm sistemine sahip. En düşük seviye olan birinci alarm seviyesinde bulunan Auckland, son olarak geçen ağustos ayında, şehirde tespit edilen yaklaşık 100 vaka nedeniyle üç hafta boyunca karantinaya alınmıştı.

Yaklaşık beş milyon nüfusa sahip Yeni Zelanda’da, bugüne kadar tespit edilen vakası sayısı henüz iki bine ulaşmadı. Virüsten kaynaklanan ölüm sayısı ise 25. Dünyanın en sıkı tedbir stratejilerinden birini uygulayan ülke uluslararası kamuoyunda, dışarıdan gelen vakalar haricinde insanlar arası vaka geçişini sıfırlaması ve hayatı normal düzenine döndürmesiyle takdir topluyor.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.