Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son üç günde 110’dan fazla göçmen Akdeniz sularında hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (IOM), perşembe günü (12 Kasım) Libya açıklarında bir göçmen teknesinin batması sonucu en az 74 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Son üç gün içinde batan dört göçmen gemisiyle birlikte Akdeniz’de 110’dan fazla göçmen yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (IOM), perşembe (12 Kasım) günü Libya açıklarında batan geminin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 120’den fazla kişiyi taşıdığını açıklarken en az 74 göçmenin hayatını kaybettiğini, 47 göçmenin ise sahil güvenlik ekipleri ve balıkçılar tarafından kurtarıldığını duyurdu.

Bu olaydan birkaç saat sonra, Sınır Tanımayan Doktorlar’a (MSF) bağlı ekiplerin Libya’nın Sorma kenti kıyısında batan bir göçmen gemisinden üç kadını kurtardığı belirtildi. Kazada en az 20 göçmenin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşılırken MSF, Twitter’dan, “Göçmen kadınlar yerli balıkçılar tarafından kurtarıldıktan sonra şoka girmiş ve korkmuşlardı. Sevdiklerinin dalgaların derinliklerinde kaybolduklarını gördüler. Gözlerinin önünde öldüler” açıklamasını yaptı.  

Çarşamba günü ise (11 Kasım) yaklaşık 100 kişiyi taşıyan bir gemi Libya açıklarında alabora oldu. İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms tarafından paylaşılan bilgiye göre, olayda altı kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler göçmenler arasında Gine vatandaşı olduğu belirtilen Joseph isimli altı aylık bir bebek de vardı.

Open Arms kazayı Twitter’da şöyle anlattı: “Sağlık ekibimizin tüm çabalarına rağmen altı aylık bir bebek hayatını kaybetti. Onun ve diğer insanların acil tahliyesini talep ettik ama başaramadılar. Acı ve keder!”

https://twitter.com/openarms_fund/status/1326604690822483970

Salı günü ise (10 Kasım) aralarında yaşı bilinmeyen başka bir çocuğun da olduğu 13 göçmen Libya açıklarında hayatını kaybetti. Hayatta kalan 11 göçmen Libya’ya geri götürüldü. 

Tehlikede olan göçmenleri taşıyan tekneleri ihbar etmek için kurulan Alarm Phone ihbar hattının sözcülerinden biri “Bu, Avrupa sınırlarında cereyan eden bir katliamdır. Başka ne diyebiliriz? Yıllardır radikal değişiklikler için çağrıda bulunduk ve ölümler halen devam ediyor. Bu oldukça yıkıcı” diye konuştu.

2020’nin başından bu yana 575 göçmen Akdeniz’de hayatını kaybetti

IOM’un sözcülerinden Flavio Di Giacomo sadece 2020 yılında 10 bin 300’den fazla göçmenin sahip güvenlik ekiplerince yakalandığını ve Libya’ya geri gönderildiğini açıkladı.

Resmi verilere göre, 2020 yılının başından bu yana 575 göçmen Akdeniz sularında hayatını kaybetti. IOM’a göre gerçek rakamlar, kaydedilen rakamlardan çok daha yüksek.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.