Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Uzun süren semptomlar genç ve sağlıklı kişilerde çoklu organ yetmezliğine sebep olabiliyor, Meksika 1 milyon vaka sayısını geçen 11. ülke oldu

İngiltere’de yapılan bir araştırma, genç ve sağlıklı insanlarda uzun süren koronavirüs vakaları sonucu çoklu organ yetmezliğine rastlanabildiğini ortaya koydu. ABD’de koronavirüs vakalarının sayısı 11 milyonu geçti. Artan vakalar nedeniyle Michigan ve Vaşington eyaletlerinde yeni kısıtlamalar getirildi. Salgının ikinci dalgasıyla karşı karşıya olan Avusturya’nın başkenti Viyana’da üç hafta sürecek sokağa çıkma yasakları yarın başlıyor. Meksika, dünyada bir milyon vaka sayısını geçen 11. ülke oldu. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Uzun süren virüs semptomları, genç ve sağlıklı hastalarda çoklu organ yetmezliğine sebep olabiliyor

Avrupa Birliği’nin (AB) işbirliğiyle İngiltere merkezli inovasyon kuruluşu Innovate UK ve karaciğer hastalıkları üzerine çalışan Perspectum adlı kuruluştan yetkililerin bir araya gelmesiyle oluşturulan Coverscan girişimi tarafından yayımlanan çalışma, genç ve sağlıklı insanlarda uzun süren koronavirüs semptomlarının çoklu organ yetmezliğine sebep olabileceğini ortaya koydu.

Yaklaşık 200 kişiyi kapsayan ön çalışma raporlarına göre, koronavirüse yakalanan ve virüs semptomlarını dört ay ya da daha uzun bir süreyle gösteren hastaların yüzde 70’inde kalp, akciğer, karaciğer ve pankreas hasarları tespit edildi.

Araştırmanın ön sonuçlarını değerlendiren Londra Üniversitesi Akademisi’nden kardiyolog ve klinik veri bilimi uzmanı Amitava Banerjee, “İyi haber, bu bozukluklar çoğu hafif bir şekilde ortaya çıkıyor. Ancak hastaların yüzde 25’inde iki veya daha çok organ zarar görüyor. Bununla beraber, hastaların koronavirüse yakalanmadan önceki sağlık durumlarını bilmiyoruz, daha detaylı incelemeler yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

Daha önce de Oxford Üniversitesi’nden araştırmacıların koronavirüse iki ya da üç ay önce yakalanmış yaklaşık 60 hastayla yaptığı başka bir araştırmada, virüsün hastaların yüzde 60’ının akciğerlerine, yüzde 29’unun böbreklerine ve yüzde 10’unun kalbine zarar verdiği ortaya konulmuştu.

ABD’de toplam vaka sayısı 11 milyonu geçti, Vaşington ve Michigan eyaletlerinde yeni kısıtlamalar getirildi

Şu ana kadar virüsten en çok etkilenen ülke konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), pazar günü (15 Kasım) açıklanan 135 bin 100 yeni vakayla birlikte toplam vaka sayısı 11 milyonu geçti. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 250 bine yaklaştı. Ülkede ayrıca pazar günü hastaneye kaldırılan hasta sayısı yaklaşık 70 binle yeni bir rekor kırdı.

Ülkede ekim ayının ortasında 8 milyona ulaşan toplam vaka sayısı 30 Ekim’de 9 milyona, 10 Kasım günü itibarıyla da 10 milyona yükselmişti.

NBC kanalında yayınlanan “Meet the Press” programına konuk olan ve aynı zamanda ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın sağlık danışmanlarından Michael Osterholm, ülkenin 1918’de yaklaşık 675 bin ABD vatandaşını öldüren İspanyol gribi salgınından bu yana en zor zamanlarını yaşadığını söyledi. Osterholm, ABD’de sağlık sisteminin çökme noktasına yaklaştığı uyarısında bulunarak “En büyük korkum, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi insanların sokakta öldüğünü görmek” dedi.

ABD’de vaka sayılarının son haftalarda ikiye katlandığı Vaşington ve Michigan eyaletlerinde yeni kısıtlamalar uygulamaya konuldu. Vaşington’daki spor salonları, sinemalar, tiyatrolar ve müzeler bir ay süreyle kapatılırken Michigan’da ise çarşamba gününden (18 Kasım) itibaren lise ve üniversitelerin tamamında uzaktan eğitime geçileceği ve bütün eğlence mekanlarının üç hafta süreyle kapalı kalacağı açıklandı. 

Avusturya’nın başkenti Viyana’da üç haftalık sokağa çıkma yasağı yarın başlıyor

Avrupa’da nüfusa göre en yüksek enfeksiyon oranlarına sahip ülke konumunda bulunan Avusturya’da, başkent Viyana’da yarından (17 Kasım) itibaren geçerli olacak üç haftalık sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Daha önce yalnızca gece saatlerini kapsayan sokağa çıkma yasakları, alışveriş ve egzersiz gibi aktiviteler dışarısında 24 saate çıkarıldı. Berberlerin ve kuaförlerin de geçici olarak kapatıldığı Viyana’da, ilkokul ve anaokulları dışarısındaki bütün eğitim kurumları uzaktan eğitime geçti. Ülkede cuma günü (13 Kasım) kaydedilen 9 bin 586 yeni vakayla bir günde kaydedilen en yüksek vaka sayısı rekoru kırılmıştı.

Meksika, bir milyon vaka sayısını geçen 11. ülke oldu

Güney Amerika ülkesi Meksika, pazar günü açıklanan yeni vakalarla birlikte dünya genelinde bir milyon vaka sayısını geçen 11. ülke oldu. Meksika ayrıca bugüne kadar kaydedilen 98 bin 259 ölümlü vakayla ABD, Brezilya ve Hindistan’ın ardından en çok ölüm bildiren dördüncü ülke konumunda.

Meksika’da gittikçe artan vaka sayılarıyla birlikte ülkedeki sağlık uzmanları tarafından önerilen karantina, yaygın test ve maske kullanımının zorunlu kılınması gibi çeşitli önlemleri kabul etmeyen Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador, eleştirilerin hedefi olmaya devam ediyor.

Ülkede salgının merkez noktası haline gelen başkent Mexico City’nin Belediye Başkanı Claduia Sheinbaum, uzun bir süre Obrador’un önlemler karşısındaki tavrının arkasında durmuş ve kapanmaların “gereksiz” olduğunu söylemişti. Ancak Sheinbaum, cuma günü (13 Kasım) yaptığı açıklamada, virüsün başkentte özellikle barlar ve gece kulüplerinden yayıldığını belirterek, bu yerlerin iki hafta kapatılmasının şart olduğunu söyledi.

Derleyen: Engin Deniz İpek

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.