Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa kraliçesi Marie-Antoinette’in ipek ayakkabısı, açık artırmayla 50 bin dolara satıldı

Fransa’nın 1789 Devrimi’nden önceki son kraliçesi Marie-Antoinette’e ait olduğu belirtilen keçi derisi ve ipekten ayakkabı, pazar günü (15 Kasım) açık artırmayla satışa sunuldu ve 51 bin 780 dolara alıcı buldu. Açık artırmayı düzenleyen Osenat Müzayede Evi yetkilileri, 22,5 santimetre uzunluğunda, günümüzdeki 36 numaraya denk gelen topuklu ayakkabının kurdeleyle süslü ve ipek kısımlarındaki aşınma dışında iyi durumda olduğunu belirtti. 

Osenat, uluslararası koleksiyonerlerin yoğun ilgisiyle, ayakkabının fiyatının hızla 9 bin 450 dolardan 11 bin 800 dolara yükseldiğini, ardından “kimliği belirtilmeyen bir alıcı tarafından 51 bin 780 dolara satın alındığını” söyledi

Fransız Devrimi’yle birlikte çıkan kargaşada ayakkabıyı, kraliçenin baş oda hizmetçisinin yakın arkadaşı Marie-Emilie Leschevin ele geçirdi. Leschevin’in ailesi, ölümünden 227 yıl sonra müzayedeye çıkana kadar, nesiller boyunca ayakkabıya sahip çıktı. 

Avusturya arşidüşesi olarak doğan, Fransa Kralı 16. Louis’nin eşi Marie-Antoinette’in sık sık, köylülerin yiyecek ekmek bulamadıklarını duyduğunda “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” diye yanıt verdiği anlatılır. Marie-Antoinette ve eşi Kral 16. Louis, Fransız Devrimi’nden dört yıl sonra 1793’te idam edilmişti.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.