Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’da polis demokrasi talep eden iki genci öldürdü, geçici Cumhurbaşkanı Merino istifa etti

Peru’nun geçici Cumhurbaşkanı Manuel Merino, demokrasi talep eden kitlelerin yayılan eylemleri sırasında polisin iki kişiyi öldürmesi üzerine istifa etti. Merino, istifasını Peru ulusal televizyonundan duyurdu.

Peru’nun geçici Cumhurbaşkanı Manuel Merino 

Merino’nun istifası, Peru’da sevinç ve coşkuyla karşılandı. Sokaklarda tencere tava sesleri, araba kornaları, alkışlar ve sloganlar yankılandı. Cumartesi (14 Kasım) günü demokrasi talebiyle Peru sokaklarına çıkan eylemcilerden 20’li yaşlarda iki gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından, hafta sonu boyunca halk Merino’yu istifaya çağırmıştı.

Jack Brian Pintado Sánchez (22) ve Jordan Inti Sotelo Camargo (24), Peru’da cumhurbaşkanı seçilen Martín Vizcarra’nın görevden alınması ve geçici bir hükümetin göreve gelmesiyle başlayan protestolarda hayatını kaybeden ilk iki sivil oldu. Pek çok Perulu, Vizcarra’nın görevden alınmasını darbe olarak görüyor. 

Hayatını kaybeden Sotelo Camargo’nun babası, oğlunun cansız bedeninin götürüldüğü Lima Hastanesi’nin girişinde gazetecilere, “Kalbine isabet eden bir kurşunla vurulduğunu ve oracıkta öldüğünü söylediler” dedi. Oğlunu kaybeden baba, geçici Cumhurbaşkanı Merino’dan sorumluluğu üstlenmesini talep etti.

Peru’daki insan hakları örgütleri, büyük ölçüde barışçıl bir şekilde sürdürüldüğünü gözlemledikleri protesto gösterilerinde polis şiddetinin tırmandığını belirtti. Yetkililer, cumartesi günkü yürüyüşten sonra 40’tan fazla sivilden haber alınamadığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise 90’dan fazla yaralının hastanelerde tedavi gördüğünü açıkladı.  

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.