Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayınlanmasını yasaklayan tasarıya karşı birçok kentte protesto düzenlendi

Fransa’da “Global güvenlik” ismi verilen ve güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi bir mecrada yayınlanmasını yasaklayan yasa tasarısı, çoğunluk partisi İlerleyen Cumhuriyet (La République en Marche) milletvekilleri tarafından 17 Kasım Salı günü Fransa Ulusal Meclisi’ne sunuldu. Başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok şehrinde toplanan binlerce eylemci, yasa tasarısının mecliste görüşülmeye başlandığı saatlerde tasarıyı protesto etti.

Fransa’da güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi bir mecrada yayınlanmasını yasaklamaya ve polis ve jandarmanın yetki alanlarını artırmaya yönelik yasa tasarısı, özellikle 24. maddesi nedeniyle birçok gazeteci sendikası ve insan hakları savunucusu tarafından eleştirilerin odağı haline geldi. Bu madde, bir polis veya kolluk kuvvetinin herhangi birine müdahalede bulunurken yüzünün görülür bir şekilde görüntülenmesinin bir yıl hapis ve 45 bin euro ile cezalandırılmasını öngörüyor. 

Polis sendikaları ise tasarının polislere yapılan fiziksel ve psikolojik saldırılar ile mücadelede işlevsel olacağı görüşünde. Fransa İçişleri Bakanı Gerard Darmian, polise yönelik nefret söylemleri ve saldırıların giderek arttığını ve polis görüntülerinin sosyal medya platformlarında paylaşılmadan bulanıklaştırılması gerektiğini savundu.

Başta Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporteurs sans frontières) ve Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) olmak üzere birçok gazeteci sendikası, tasarının ifade ve haber alma özgürlükleri için çok büyük tehlike arz ettiğini belirterek tasarının mecliste görüşüldüğü saatlerde bütün ülkede eylem çağrısında bulundu. En büyük katılım başkent Paris’te bulunan meclis binasının yakınlarındaki eylemde olurken Rennes, Lyon, Marsilya, Toulouse ve Bordeaux gibi büyük şehirlerde de gösteriler düzenlendi. Gösterilere sarı yelekli grupların da katılması Fransız basınında yankı uyandırdı. 

Derleyen: Cem Taylan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.