Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de seçim süreci devam ederken bazı görevliler tehdit mesajları aldıklarını söylüyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığını iddia etmeyi sürdürüyor ve Joe Biden’ın seçim zaferini tanımamakta ısrarcı davranıyor. Bu süreçte ABD’de siyasetçilerin yanı sıra ülke çapında Cumhuriyetçi seçmenler ve seçim görevlileri arasındaki gerilim de tırmanıyor. Özellikle “salıncak eyaletler” olarak bilinen, iki partinin oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu eyaletlerde, hem Cumhuriyetçi hem Demokrat seçim görevlileri tehdit içerikli mesajlar aldıklarını bildiriyor. 

Arizona eyaletinin dış ilişkilerinden sorumlu Demokrat Partili Katie Hobbs, 18 Kasım Çarşamba günü seçime duyulan güvenin “sürekli ve sistematik bir şekilde zayıflatılmaya çalışılmasından” yakınan bir bildiri yayımladı. Cumhuriyetçi yetkilileri “ısrarla yanlış bilgi yaymaktan vazgeçmeye” davet eden Hobbs, Biden’ın Trump’a karşı zafer kazanmasının ardından Arizona’da kendisine ve ailesine yönelik tehditler almaya başladığını söyledi. 

Arizona’da 30 Kasım’a kadar seçimin resmi sonucunu onaylamakla görevli olan Hobbs, son günlerde hem ofisinde hem de internet üzerinden tehdit içerikli mesajlar aldığını belirtti. Yerel basının yayınladığı bazı güvenlik kamerası kayıtlarında Hobbs’un evinin etrafında toplanan bir grubun müzik çalıp “Denetim istiyoruz” sloganı attığı görüldü. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan aynı mahallenin bir başka sakini, birkaç kişinin, Hobbs’un evinin etrafında fotoğraflar çekerek “Katie pabucu yarım, çık dışarıya oynayalım. Seni izliyoruz” diye bağırdıklarını söyledi

Joe Biden’ın az sayıda oy farkıyla Donald Trump’ın önüne geçtiği Georgia’nın dış ilişkilerinden sorumlu, Cumhuriyetçi Brad Raffensperger da bu süreçte tehdit içerikli mesajlar aldığını belirtti. Raffensperger, geçen günlerde Trump’ın en sıkı destekçilerinden biri olan Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham’ın kendisine, yasal oyları geçersiz saymanın bir yolu olup olmadığını sorduğunu söylemişti

Pensilvanya’daki Cumhuriyetçiler çarşamba günü, eyaletteki seçim sonuçlarının denetlenmesini teklif etti. Demokratlar ise Trump’ın, eyaletteki seçimde usulsüzlük ya da sahtekârlık olduğuna işaret eden herhangi bir kanıt sunamadığını, bu nedenle denetimin gereksiz olduğunu düşünüyor. Wisconsin’deki Cumhuriyetçiler de çarşamba günü, eyaletin en büyük seçim bölgesinde yeniden oy sayımı yapılmasını talep etti. Trump, 2016 yılındaki başkanlık seçiminde Demokratlar’ın adayı Hillary Clinton’a karşı her iki eyalette de zafer kazanmıştı. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.