Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Biden Beyaz Saray’da göreve atayacağı isimleri açıklamaya devam ediyor, Trump, görevden ayrılmadan önce Afganistan, Irak ve Somali’deki binlerce ABD askerini geri çekmeye hazırlanıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminin kazananı Joe Biden’ın, Beyaz Saray’daki önemli kadrolarda yer alacak bazı isimleri 17 Kasım Salı günü (bugün) resmen açıklaması bekleniyor. Georgia eyaletinin dış ilişkiler sorumlusu, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın kendisine eyaletteki “yasal oyları geçersiz saymanın bir yolu olup olmadığını sorduğunu” söyledi. Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki geçiş sürecini “bir oyun gibi ele aldığını” yazdı. ABD genelinde 3 Kasım’daki başkanlık seçiminin sonuçlarına itiraz edilen dört federal davadaki davacıların hepsi, pazartesi günü (16 Kasım) dava dosyalarını geri çektiklerini açıkladı. Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce Afganistan, Irak ve Somali’deki binlerce Amerikan askerini geri çekmeye hazırlanıyor.

Joe Biden’ın seçim kampanyasını yöneten Jen O’Malley Dillon

Joe Biden Beyaz Saray’da görev alacak isimleri atamaya devam ediyor, resmi açıklamanın bu akşam yapılması bekleniyor

ABD’de 3 Kasım’da gerçekleştirilen başkanlık seçiminin kazananı Joe Biden’ın, Beyaz Saray’daki önemli kadrolarda yer alacak bazı isimleri 17 Kasım Salı günü (bugün) resmen açıklaması bekleniyor. Biden geçen hafta, uzun süredir birlikte çalıştığı, “Ebola Çarı” lakaplı Ron Klain’i Beyaz Saray özel kalem müdürü olarak atamıştı

ABD basınının karar hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara dayandırdığı haberlere göre, Biden’ın seçim kampanyasını yöneten Jen O’Malley Dillon da Beyaz Saray’da özel kalem müdürü yardımcılığı görevini yürütecek. Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın ikinci dönem seçim kampanyasında yönetici yardımcısı olarak görev alan O’Malley Dillon, daha önce yaptığı açıklamalarda Biden’ın ABD başkanı seçilmesi halinde “Beyaz Saray kadrosunda yer almayacağını” belirtmişti. 

Louisiana Milletvekili Cedric Richmond

Louisiana Milletvekili Cedric Richmond’un da ABD Kongresi’ndeki koltuğundan, Biden’ın kıdemli danışmanı olmak üzere vazgeçeceği konuşuluyor. Biden’ın kampanya süreci yönetiminde eşbaşkan olarak görev yapan Richmond, Siyahların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik (NAACP) dahil sivil toplum örgütleri, taban örgütleri, kamu çıkar grupları ve hak savunucularıyla işbirliği kurmaya ve sosyal yardım politikalarına odaklanacak. Richmond, salı günü kendi seçim bölgesi Louisiana’da bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantının içeriği henüz net olarak bilinmiyor ancak Richmond’un Beyaz Saray’daki yeni görevi devralmak üzere milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklaması bekleniyor.

Uzun süredir Biden’ın danışmanı olarak görev yapan Steve Ricchetti’nin de Beyaz Saray’da önemli bir pozisyona atanacağı ABD basınına yansıyan haberler arasında. Biden’ın ekibinin bütün bu isimler ve Beyaz Saray’daki diğer önemli kadrolara kimin atanacağı hakkında resmi açıklamayı 17 Kasım Salı günü (bugün) yapması bekleniyor. 

ABD’nin Georgia eyaletinin dış ilişkiler sorumlusu Brad Raffensperger

Georgia eyaleti dış ilişkiler sorumlusu Raffensperger: Senatör Graham, eyaletteki yasal oyların bazılarını geçersiz kılmanın bir yolu olup olmadığını sordu

ABD’nin Georgia eyaletinin dış ilişkiler sorumlusu Brad Raffensperger, Washington Post’ta yayımlanan söyleşisinde, Başkan Donald Trump’ın eyalette az sayıda oy farkıyla mağlup olmasının ardından Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın kendisine “yasal oyları geçersiz saymanın bir yolu olup olmadığını sorduğunu” söyledi. 

Raffensperger, Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu ABD Senatosu’nda yargı komitesi başkanlığını yürüten Graham’ın kendisini arayarak Georgia’nın imza eşleştirme yasasıyla ilgili bazı sorular sorduğunu söyledi. Buna göre Graham, bazı oy sandıklarında imzası eşleşmeyen seçmenlerin oylarının siyasi önyargılar nedeniyle kabul edilmiş olabileceği şüphesini dile getirdi. Graham Raffensperger’a “Georgia’da posta yoluyla kullanılmış oyları geçersiz kılmanın bir yolu olup olmadığını” da sordu. Washington Post, Raffensperger’in Graham’ın bu sorusu üzerine “şaşkına döndüğünü söylediğini” aktardı. Graham ise kendisine bu konuyla ilgili sorular yönelten muhabirlere, Raffensperger ile gerçekten de telefonda görüştüklerini ancak kendisine yasal oy pusulalarının geçersiz sayılması yönünde baskı yaptığı iddiasının “saçma” olduğunu söyledi. Graham, yalnızca imza eşleştirme süreciyle ilgili daha fazla bilgi almak istediğini çünkü “Georgia’da yaşananların ABD’nin genelini etkilediğini” belirtti.  

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama 

Michelle Obama: “Trump Beyaz Saray’daki geçiş sürecini bir oyun gibi ele alıyor”

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama, pazartesi günü Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki geçiş sürecini “bir oyun gibi ele aldığını” yazdı. Cumhuriyetçiler’e seslenen Obama, onlara “Joe Biden’ı gelecek dönem için seçilmiş ABD başkanı olarak kabul ederek seçim sürecini onurlandırmaları” çağrısında bulundu. 

Paylaşımında “Demokrasimiz birilerinin egosundan çok daha büyük” diyen Obama, Cumhuriyetçi Parti’de Biden’ı “seçilmiş ABD başkanı” olarak kabul etmeyerek Trump’ı destekleyen isimlere şöyle seslendi: “Bu bir oyun değil. Bu nedenle Amerikan halkını ve siyasi liderlerimizi partilerinden bağımsız olarak başkanlık seçimi sürecini onurlandırmaya ve tıpkı tarihimiz boyunca diğer ABD başkanlarının yaptığı gibi sorunsuz bir iktidar geçişini teşvik etmek için üzerine düşeni yapmaya davet ediyorum.” 

Georgia, Michigan, Pensilvanya ve Wisconsin’de Cumhuriyetçi seçmenler tarafından açılan, başkanlık seçimine ilişkin çok sayıda usulsüzlük davası geri çekildi

ABD genelinde 3 Kasım’daki başkanlık seçiminin sonuçlarına itiraz eden dört federal davadaki davacıların tamamı, pazartesi günü (16 Kasım) dava dosyalarını geri çektiklerini açıkladı. ABD’nin Michigan, Pensilvanya, Georgia ve Wisconsin eyaletlerinden arka arkaya başvurularını geri çeken davacıların haberleri geldi. 

Dava dosyaları birbirine benzer biçimde şekillenmişti ve dosyalara ilişkin başvurular, eyaletlerindeki kilit bölgelerde oyların resmen onaylanmasının seçim usulsüzlükleri nedeniyle durdurulmasını talep eden seçmenler tarafından yapılmıştı. Dava dosyalarının her biri, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi’nde üst düzey bir yetkili olarak görev almış, avukat James Bopp Jr. tarafından incelendi. Bopp, davalar hakkında yorum yapmayı reddetti

Ne Donald Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ekip ne de Cumhuriyetçi yetkililer bu davaların tarafları arasında yer alıyordu. Michigan, Georgia ve Pensilvanya’da federal davalar görülmeye devam ediyor. Trump’ın seçim ekibi, Michigan’da geçen hafta sonuçlanan ve kaybettikleri eyalet mahkemesine pazartesi günü itiraz ettiklerini belirtti. Trump’ın seçim sonrası hukuki mücadelesine liderlik eden kişisel avukatı Rudolph Giuliani ise daha fazla dava açacaklarını söyledi. 

Trump, Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce, Afganistan, Irak ve Somali’deki binlerce ABD askerini geri çekmeye hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın ocak ayında Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce Afganistan, Irak ve Somali’deki binlerce Amerikan askerini geri çekme emri vermesi bekleniyor. ABD’li yetkililer, Pentagon’da dolaşan bir başkanlık kararnamesi taslağı uyarınca Afganistan’daki mevcut 4 bin 500 ABD askeri sayısının yarı yarıya azaltılacağını belirtti

ABD Savunma Bakanlığı’nın, Irak’taki Amerikan askeri varlığını 3 binin altına çekmesi bekleniyor. Somali’de askerî eğitim ve terörle mücadele misyonları yürüten 700’den fazla askeri personelin ise tamamına yakınının ülkeden ayrılması planlanıyor. 

Bütünüyle ele alındığında bu plan, Trump’ın Beyaz Saray’da göreve başladığından beri dile getirdiği, “ABD’nin Afrika ve Ortadoğu’daki kırılgan devletlerde uzun süredir devam eden, radikal İslamcı ayaklanma ve isyanların yükünü üstlenmesine son verme arzusunun” bir yansıması olarak değerlendiriliyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.