Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de hükümetin istifasını isteyen yüzlerce kişi Başkanlık Sarayı’na girmeye çalıştı, polis protestoculara göz yaşartıcı bomba attı

Şili’nin başkenti Santiago’da yüzlerce kişi, hükümetin istifası talebiyle sokaklardaydı. Eylemciler, ülkede uzun süredir sosyal eşitlik talebiyle devam eden gösterilerde, polisin orantısız güç kullanmasına karşı çıkıyor.

Dün (18 Kasım) Şili’nin başkenti Santiago’da yapılan protestolarda polis, 500 kadar protestocunun Moneda Başkanlık Sarayı’na girmesini engellemek için göz yaşartıcı gaz bombası kullandı. Protestolar, diktatör Augusto Pinochet’nin 1973-1990 yılları arasındaki iktidarından kalma anayasanın kaldırılması için yapılan referandumdan üç hafta sonra düzenlendi. 

Şili Başkanı Sebastian Pinera.

Referandumda, Şili halkının yüzde 78’i anayasa reformu için “evet” dedi. Buna rağmen protestolar sürüyor. AFP’ye konuşan 37 yaşındaki Alex Acuna, protestolara katılmasının nedeninin “hiçbir şeyin değişmemiş olması” olduğunu söyledi. Başkan Sebastian Pinera’nın görevi bırakmasını istediklerini söyleyen Acuna,Ölümler oldu, göz travması yaşayan bir dizi insan var ve kimse sorumlu değil! Yüksek komuta asla mahkemeye veya hapse gitmiyor. Sosyal patlama sırasında gerçekleşen sistematik insan hakları ihlalleri gibi her şey için Pinera’nın gitmesi gerekiyor” dedi. 

Eylemlere katılan 27 yaşındaki Danae Cariqueo ise hükümet istifa edene kadar evlerine dönmeyeceklerini söyledi: “İnsanların seslerini duyurmaya çalıştığı sokakları terk edemezsiniz.”

Eski İçişleri Bakanı Victor Perez.

İçişleri Bakanı Victor Perez, kendisine yöneltilen bir anayasal suçlamayı kabul ederek görevinden kasım ayı başında istifa etti. Perez, insan hakları örgütleri tarafından polisin protestoculara gösterdiği kötü muamelenin sorumlusu olmakla suçlanıyordu.

Derleyen: Sema Kahriman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.