Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en büyük radyo teleskoplarından Arecibo, 57 yıllık görevinin ardından yıkılıyor

ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Porto Riko’da bulunan ve 57 yıldır uzay araştırmaları için kullanılan dünyaca ünlü Arecibo radyo teleskopunun, teleskopun kopan kablolarının çökme tehdidine yol açması nedeniyle yıkılacağını duyurdu.

NSF tarafından perşembe günü (19 Kasım) yapılan açıklamada, Porto Riko’da bulunan ve New York’taki Cornell Üniversitesi tarafından işletilen Arecibo Gözlemevi’ne ait radyo teleskobunun yıkılacağı belirtildi.

10 Ağustos ve 6 Eylül tarihlerinde gözlemevinde meydana gelen kazalarda çok sayıda kablonun zarar gördüğü ve teleskopun üzerinde asılı durumda bulunan 900 tonluk yapının her an çökebileceği sonucuna ulaşan NSF yetkilileri, teleskopun mevcut haliyle işletilemeyeceğini ve kaza sonrası oluşan hasarları gidermenin zor olacağını aktardı.

Dünyanın en büyük teleskoplarından biri olarak kabul edilen ve inşası 1963 yılında tamamlanan Arecibo teleskopu hakkında konuşan NSF Direktörü Sethuraman Panchanathan, vakfın çalışanları ve gözlemevi personeliyle birlikte ziyaretçilerin güvenliğine öncelik verildiğini ve bu kararın talihsiz ancak son derece gerekli olduğunu söyledi.

Panchanathan ayrıca, teleskopun ne zaman söküleceğinin belirlenmediğini ve teleskopa bağlı diğer yapıların kurtarılmaya çalışılacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.