Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa tarihinde yolsuzluk suçlamasıyla yargılanacak ilk eski cumhurbaşkanı olan Nicolas Sarkozy’nin davası bu hafta başlıyor

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hakkındaki yolsuzluk suçlamaları sebebiyle bu hafta mahkeme karşısına çıkacak. Fransa tarihinde yolsuzluk suçlamasıyla yargılanacak ilk eski cumhurbaşkanı olacak Sarkozy’nin bugün (23 Kasım Pazartesi) yapılması greken duruşması davadaki önemli isimlerden biri olan eski yüksek yargıç Gilbert Azibert’in henüz sağlık kontrolünden geçmemesi sebebiyle hafta içine ertelendi.

2007 – 2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Nicolas Sarkozy ile birlikte avukatı Thierry Herzog ve eski yüksek yargıç Gilbert Azibert‘in “yolsuzluk” ve “yargıya müdahale” suçlarıyla yargılanacağı davanın ilk duruşması bugün Paris Ceza Mahkemesi’nde yapılacaktı fakat yetkili makamlar, eski yargıç Gilbert Azibert’in henüz sağlık kontrolünden geçmemesi sebebiyle davanın hafta içine ertelendiğini duyurdu.

Dava içinde dava

Fransız kamuoyunda “Dinleme Davası” ve “Paul Bismuth Davası” isimleriyle bilinen davanın kökü, başka bir soruşturmanın içinde yer alıyor. Sarkozy’nin 2007’de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde eski Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’den seçim kampanyasına maddi destek aldığı suçlaması, hakkında dört davanın açılmasına sebep olmuştu. 

Nicolas Sarkozy (ortada), avukatı Thierry Herzog (solda) ve eski yüksek yargıç Gilbert Azibert

Bu gelişmeler sonucunda yetkili makamlar Eylül 2013’te Sarkozy’nin telefonunun dinlenmesine karar vermiş ve Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile iletişim kurmak için “Paul Bismuth” ismiyle gizli bir hat kullandığını tespit etmişlerdi.  

İddia makamına göre, Sarkozy’ye ait telefon görüşmesi kayıtları büyük bir yolsuzluk anlaşmasının varlığını ortaya çıkardı: Nicolas Sarkozy, avukatı aracılığıyla görüştüğü eski yüksek yargıç Gilbert Azibert’e dava hakkında bilgi vermesi karşılığında Monako’da yeni ve daha prestijli bir görev vermeyi teklif etti. Buna karşılık Sarkozy, Azibert’in Monako’daki “prestijli göreve” getirilmemiş olduğunu belirterek iddiaları reddediyor.

Mahkemenin Sarkozy’yi suçlu bulması halinde eski cumhurbaşkanının 10 yıl hapis cezası ve 1 milyon euro para cezası alabileceği konuşuluyor. 

Eğer dava bir daha ertelenmezse mahkeme süreci 10 Aralık’a kadar devam edecek.

Nicolas Sarkozy’den önce, yalnızca eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 2011 yılında, Paris Belediye Başkanı olduğu dönemde yaptığı usulsüzlüklerden dolayı yargılanıp mahkûm edildi ancak Chirac sağlık durumu sebebiyle hiçbir zaman yargıçların önüne çıkmadı. 

Derleyen: Ahmet Ağdoğan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.