Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “250 TL’nin üzerinde test yapana yaptırım uygulanacak” dese de İstanbul’daki en az yedi özel hastanede test ücretleri 250 TL’yi aşıyor

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği yazılarda özel hastanelerde yapılan koronavirüs testleri için 250 TL tavan fiyat belirlemiş ve bu miktarı aşan kurumlara yaptırım uygulanacağını, alınan fazla ücretin ise vatandaşa iade edileceğini belirtmişti. Medyascope olarak İstanbul’daki 17 özel hastaneye ulaştık. Sonuçlara göre İstanbul’da birçok hastane bu fiyata uymuyor. Bazı hastanelerde test ücretleri 550 TL’ye kadar çıkarken, bazıları testle birlikte muayene ücretini zorunlu kılıyor.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testi yapmak için belirlenen tavan fiyat olan 250 liranın üstünde test yaptırılan sağlık kuruluşları için yaptırım uygulanacağını açıkladı ancak İstanbul’da birçok hastanede test bu ücretin üstünde yapılıyor. Bazı hastanelerde test için 550 TL alınırken, bazılarında muayene zorunlu kılınarak fiyat artırılıyor. 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, özel sağlık kuruluşlarında yüksek test fiyatlarının alındığını iddia etmiş, Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı ve Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz da koronavirüs testlerini 500 liraya yaptırdıklarını belirterek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya fişleri gösterebileceklerini açıklamıştı.

Sağlık Bakanlığı yaptırım uygulayacağını açıkladı

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve “Kovid-19 RT-PCR” test ücretlerine ilişkin tüm kamu kurum ve kuruluşları ile valiliklere yazı gönderdi. Yazıda, PCR test bedelinin başka ilave bir ücret alınmayacak şekilde 250 TL olacağı net bir biçimde belirtildi. Test için 250 TL’nin üzerinde ücret alındığının tespit edilmesi durumunda idari para cezaları ile faaliyetlerin durdurulmasına kadar gidecek yaptırımların uygulanacağı ve alınan fazla ücretin vatandaşlara iade edileceği açıklandı. 

Bakan Koca bugün Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada “250 TL’den fazla talep eden olursa ilk şikayette uyarırım. İkinci şikayette test yapma lisansını iptal ederim. Kesin kararlıyız” dedi ancak İstanbul’daki durum tam tersini söylüyor. Bazı özel hastanelerde fahiş fiyatlara test yapılmaya devam ediliyor.

17 hastaneden yedisinde fazla ücret alınıyor

Medyascope olarak konuyla ilgili İstanbul’da faaliyet gösteren 17 özel hastaneye ulaştık. 17 hastanenin dokuzunda PCR testleri bakanlığın belirttiği tavan fiyat olan 250 TL ve altında bir ücret karşılığında yaptırılırken bir hastane ücret paylaşımı yapmadıklarını belirtti. 

17 hastanenin yedisinde ise test ücretleri bakanlığın belirlediği 250 TL’nin üzerinde yaptırılıyor ya da zorunlu muayene ücreti alınıyor. Örneğin, ulaştığımız bir hastanede bugün itibariyle koronavirüs PCR testi yaptıranlardan 550 TL talep ediliyor. Ayrıca vatandaşlardan 595 TL de muayene ücreti alınıyor. Yani şikayeti olan bir vatandaş bu hastaneye gittiğinde test yaptırmak için 1.145 TL ödemek zorunda. Diğer bir hastanede de PCR testi ücreti 500 TL. Bir diğer hastanede ise isteğe bağlı PCR testi ücreti 250 TL ancak 550 TL’lik muayene ücreti zorunlu kılınıyor.

PCR testi fiyatlarında başı çeken bu üç hastanenin dışında diğer dört hastanede ise test ücreti 300-400 TL arasında değişiyor ve çoğu hastanede semptom gösteriyorsanız test ücretine ek olarak bir de muayene ücreti talep ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.