Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da PUBG tartışması: Gençler oyun yardımıyla gündelik sorunlardan kaçıyor, hükümet ise oyunu yasaklamak istiyor

Afganistan’da Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2001 yılındaki işgali sonrasında video oyunları çok popüler oldu. Ülkede özellikle şiddet içeren “PlayerUnknown’s Battlegrounds” (PUBG) oyununun gençler tarafından yoğun bir şekilde oynanması Afgan hükümetini rahatsız ediyor.

İlk kez 2017 yılında Güney Kore merkezli video oyun şirketi Bluehole tarafından piyasaya sürülen bilgisayar versiyonundan sonra, 2018 yılında akıllı telefon versiyonu çıkartılan çok oyunculu video oyunu PUBG, günlük 50 milyon oyuncuyla dünyanın en popüler oyunlarından biri olarak biliniyor. “Rakip oyuncuları öldürerek hayatta kalma” stratejisi üzerine kurulu PUBG, 2020 yılının Kasım ayı itibariyle 1 milyar indirme sayısına yaklaşmış durumda.

Ölüm ve yıkım, tıpkı video oyunlarının olduğu gibi Afganistan’ın da bir gerçeği. Kanlı saldırıların, suikastların, soygunların ve yolsuzlukların kanıksandığı ülkenin başkenti Kabil’in sokaklarında gençler tüm dünyadan oyunculara karşı PUBG oynuyor.

Kabil’de yaşayan 20 yaşındaki Safiyullah Şarifi büyük bir PUBG tutkunu. Şerifi, kendisiyle röportaj yapan New York Times muhabirlerine oyunu özellikle cuma günleri sekiz saat aralıksız oynadığını söylüyor.

Safiyullah Şarifi telefonunda PUBG oynuyor.
Foto: Jim Huylebroek/New York Times

Afgan yetkililer ise PUBG’yi yasaklamak istiyor. Yetkililere göre oyun şiddeti meşrulaştırıyor ve gençleri sorumluluklarından alıkoyuyor. Şarifi, oyuna getirilebilecek olası bir yasağı telefonundaki yazılımlarla kolayca aşabileceğini bildiği için Afgan hükümetinin PUBG’yi yasaklayacağı yönündeki haberlere yalnızca gülerek karşılık veriyor.

27 yaşındaki Abdul Habib ise Kabil’in Batı kesiminde çoğunlukla futbol oyunlarının yer aldığı bir video oyun kafesi işletiyor. Habib’in bir AVM’nin alt katında yer alan ve yalnızca bir oda büyüklüğünde olan işletmesinde televizyon, kanepe ve Playstation’lar bulunuyor. Habib PUBG gibi şiddet içeren video oyunları hakkında “Gerçek savaşta savaşamıyorsanız, bunu bu oyunlarla birlikte sana ortamlarda yapabiliyorsunuz. Eğer yetkililer insanların saldırgan olmalarını istemiyorsa önce savaşı ve şiddeti durdursun”diyor. 

23 yaşındaki Muhammed Ali ise PUBG’yi bir kaçış olarak görüyor. Ali, günlük hayatın stresinden kopmak için PUBG oynadığını belirtiyor: “Oyun ile o kadar meşgul oluyorum ki dünyayı unutuyorum. Oyun beni şehirden, saldırılardan, soygunlardan, hırsızlardan ve suçtan uzaklaştırıyor.” 

Muhammed Ali, PUBG’yi “gündelik hayattan kaçış” olarak tanımlıyor.
Foto: Jim Huylebroek/New York Times

Afganistan’daki yetkililer ise durumu tamamen farklı bir şekilde algılıyor. Ulaşım ve Telekomünikasyon Komisyonu Başkanı Muhammed Akbar Sultanzade, PUBG oyunundaki tek sorunun şiddet olmadığını, ülkenin zaten tehdit altında olduğunu ve bu nedenle son derece gergin olduğunu belirtiyor.

Afgan çocuklarının gelişimi üzerine çalışan Charmaghz isimli derneğin başkanı ve aynı zamanda yerel bir eğitim aktivisti olan Freşta Kerim ise oyun için “PUBG çocukların akıl sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ben oyunun çocukları şiddete teşvik ettiğini, şiddeti normalleştirdiğini ve onları bunun bir parçası yaptığını hissediyorum” diyor. 

Kaynak: New York Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.