Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden ulusal güvenlik ekibinde yer alacak altı ismi resmen açıkladı, “Amerika geri döndü” dedi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilen Joe Biden, salı günü (24 Kasım) yeni dönemde ulusal güvenlik alanında görev yapmak üzere seçtiği üst düzey yetkililerden altısını tanıttı.

Kuzey Karolina eyaletinin Wilmington kentinde konuşan Biden, seçtiği isimlerle birlikte ABD’yi terörizme, iklim krizine ve nükleer silahlanmanın yayılmasına karşı mücadelede yeniden dünya lideri konumuna taşıyacaklarını söyledi. “Amerika geri döndü” diyen Biden, kendisiyle birlikte sahneye çıkan altı ismin dünyayı yönetmeye hazır olduklarını ve geri adım atmayacaklarını söyledi. 

Joe Biden, ekibini oluştururken “bir dizi ilke imza attıklarını” vurguladı. Eski ABD Ulusal İstihbarat Örgütü (CIA) Başkan Yardımcısı Avril Haines, ataması gerçekleştiği takdirde ABD’nin ilk kadın Ulusal İstihbarat Müdürü olacak. Biden’ın İç Güvenlik Bakanı olarak belirlediği Alejandro Majorkas ise bu görevi yürütecek ilk Latin ve aynı zamanda ilk göçmen. Biden ayrıca, Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak seçtiği 43 yaşındaki Jake Sullivan’ın da ABD başkanının güvenlik ekibini idare edecek en genç isimlerden olacağını söyledi. 

Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Biden yönetiminin “İklim Elçisi” olarak görev yapacak. Kerry’nin Senato onayı gerektirmeyen bu rolü üstlenecek olması, ABD’nin ulusal güvenlik ekibinde ilk kez tam zamanlı olarak “iklim değişikliğiyle mücadeleyle” ilgilenen bir yetkilinin yer alması anlamına geliyor. Biden, Kerry’nin bu görevi yürütmek üzere seçilmesinin dünya liderlerine “iklim değişikliğinin ciddiye alındığı” mesajını vereceğini belirtti. 

Trump, son kez Beyaz Saray’da Şükran Günü hindilerini affetti  

Görev süresinin sonuna yaklaşan ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da bir Şükran Günü geleneği haline gelen törende, özel af yetkisini kullanarak iki hindiyi akşam yemeği olmaktan kurtardı. New York Times, haberi “Topal ördek (görev süresi dolmak üzere olan) başkan, son kez hindileri affetti” başlığıyla verdi

24 Kasım Salı günü öğleden sonra Beyaz Saray’ın bahçesinde gerçekleştirilen törende Trump, “Şükran Günü hindiler için çok özel bir gün. Şöyle bir düşününce, pek de iyi anlamda değil” dedi. Ulusal Şükran Günü hindisi olarak seçilen Corn ve Cob isimli iki hindi, böylece akşam yemeği olmaktan kurtuldu. 

Beyaz Saray’daki tören, 3 Kasım’daki başkanlık seçiminin ardından kameraların karşısında pek boy göstermeyen Trump’a geçiş süreciyle ilgili sorular yöneltmek isteyen gazetecilerin beklediği bir etkinlikti. Ancak Trump, gazetecilerin başkanlık seçimleri ve geçiş süreci hakkındaki sorularını yanıtsız bıraktı. 

ABD basını: Trump, FBI yetkililerine Rus bağlantılarıyla ilgili yalan söylemekten suçlu bulunan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ı affetmeyi planlıyor

ABD basınına yansıyan haberlere göre Donald Trump, Beyaz Saray’daki son günlerinde, 2017’de Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) Rus bağlantılarıyla ilgili yalan söylediği için suçlu bulunan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’ı affetmeyi planlıyor. New York Times ve Axios, isimsiz kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde Trump’ın yakın çevresine Oval Ofis’teki son günlerinde yayımlayacağı bir dizi affa Flynn’ı da dahil edeceğini söylediğine yer verdi. 

ABD Başkanı Donald Trump, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile birlikte.

Flynn’ın Aralık 2016’da Trump Beyaz Saray’da göreve başlamadan önce Rusya’nın Vaşington büyükelçisiyle yaptığı gizli görüşmeler, Moskova’nın aynı yılın başlarında ABD’deki başkanlık seçimine müdahale ettiğine ilişkin soruşturmanın temel taşlarından biriydi. 

Trump, Beyaz Saray’da göreve başladıktan yalnızca 22 gün sonra Flynn’ı kovmuş ancak daha sonra yaptığı açıklamalarda soruşturmanın bir “cadı avı” olduğunu belirterek ABD Savunma İstihbaratı’nın (DIA) başkanı olarak görev yapan ve aynı zamanda eski bir ordu generali olan Flynn’ın “iyi bir adam olduğunu” söylemişti. 

Beklenmedik bir hamle yapan ABD Adalet Bakanlığı, Mayıs 2020’de Flynn aleyhinde olan davayı geri çekti. Flynn’ın FBI’ya yalan beyanda bulunmasının soruşturmada önemli bir yer etmediği belirtildi. Ancak federal bir yargıç, soruşturmanın derinleştirilmesini talep etti. Trump’ın iddialarını destekler nitelikteki bu açıklamaların da etkisiyle, Beyaz Saray’da görev süresinin sonuna yaklaşan Trump’ın Flynn’ı affetmeye hazırlandığı haberleri ABD basınına yansıdı. Sözkonusu af ile Trump, Flynn’ı mahkemeye çıkmaktan kurtarabilir. 

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.