Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca artık vaka sayılarının açıklanacağını duyurdu: Bugünkü toplam vaka sayısı 28 bin 351

Bilim Kurulu’nun bugünkü (25 Kasım) toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kamuoyuna açıklama yaptı. Bakan Koca daha önce, 15 Ekim tarihinden itibaren semptom göstermeyen vakaların da açıklanacağını belirtse de bu istatistik tabloya eklenmemişti. Koca bugünkü basın toplantısında, semptom göstermeyen vakaların bundan sonra tabloya ekleneceğini söyledi ve hasta sayısı dahil olmak üzere bugünkü toplam vaka sayısının 28 bin 351 olduğunu açıkladı. Fahrettin Koca’nın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

“50 milyon doz aşı sipariş ettik”

Aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fahrettin Koca, şu an Almanya menşeli Pfizer ve Çin menşeli Sinovak aşılarının üçüncü faz çalışmalarının yapıldığını belirterek, Sinovak aşısından 50 milyon doz sipariş verildiğini açıkladı: “İnaktif aşılar var. Bizim bu dönemde Sinovak dediğimiz inaktif aşı ile diyaloglarımız devam ediyor. Bununla ilgili sözleşme yapıldı. Aralık, ocak, şubat ayında sorun olmazsa yapılan sözleşme ile 50 milyon doz aşı için imza atıldı. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı. Diğer aşı için de aralıkta 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz devam ediyor.”

“Nisan ayında ilk aşımıza kavuşabiliriz”

Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarındaki durumu ise şu sözlerle anlattı: “Türkiye’de 16 ayrı aşı çalışması uygulanıyor. Aşı adaylarımızından biri gönüllüler üzerinde uygulanmaya başladı. TÜSEB desteğiyle Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşının faz 1 çalışmasında 44 gönüllüye uygulama yapıldı. Şu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi. İkinci doz aşılama 26 Kasım – 14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşımıza kavuşmayı ümit ediyorum. Çin ve Almanya kaynaklı aşıların da faz çalışmaları yapılıyor. Bir engel çıkmazsa sağlık çalışanlarından başlayarak risk gruplarını kademeli olarak aşılamayı planlıyoruz.”

“Aşıyı vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştıracağız”

Bakan Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Aşının öncelikle kimlere yapılması gerektiğine yönelik çalışmalarımız var. Özellikle sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan hizmet sektöründeki kişilere dair bir sınıflandırma olacak ve bu aşı yapılırken vatandaşımızdan herhangi bir ücret almayacağız. Aşı sipariş ederken güvenilirliğine ve etkinliğine bakıyoruz. Bu aşıları da vatandaşlara ücretsiz ulaştıracağız.”

“PCR testi için 250 liradan fazla ücret talep eden kurumların lisansı iptal edilebilir”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, özel hastanelerin test fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını delmesine dair de şunları söyledi: “Özel hastanedeki test fiyatlarına ilişkin bir genelge yayımladık. Özel sektöre PCR testi için 250 lira ücret belirlemiştik. Bundan fazla ücret alan sağlık kuruluşlarına karşı yeni bir genelge daha yayımladık. Bu fiyattan fazla ücret alınmışsa bunun iadesi, tekrarı halinde lisans iptali dahil olmak üzere yaptırım uygulanacağını yazdık. Vatandaş, kendisinden 250 liradan fazla ücret istenmesi halinde bize müracaat etsin. Bizim gerekeni yapacağımızdan haberdar olsunlar.”

“Vatandaşlar bireysel olarak tedbirlere uymalı”

Sağlık Bakanı Koca, hafta sonu uygulamaya konulan tedbirlerin ilerleyen aşamalarda genişleyebileceğini belirterek, “Tedbirler geçen hafta sonu başladı. Sonucu ortalama iki hafta içerisinde değerlendirmek mümkün olur. Buna göre ilave bir tedbir alınıp alınmaması da görüşülecek. Yurtdışında özellikle hafta içi uygulamalarda saat 21.00 – 07.00 uygulamaları yaygın. Bizim getirdiğimiz sokağa çıkma kısıtlaması gerektiğinde genişletilebilir. Ancak ilk önce mevcut kısıtlamaların etkisini görmemiz lazım. Burada önemli olan, vatandaşların bireysel olarak tedbirlere uyması gerektiğidir” diye konuştu.

“İzmir, İstanbul ve Bursa üçüncü zirveyi yaşıyor”

Salgının hızının hemen hemen bütün illerde ciddi bir tırmanışa geçtiğini vurgulayan Bakan Koca, “Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Van, Hakkâri ve Ankara gibi illerde Kurban Bayramı sonrası yüzde yüz artışlar olmuştu. Yerel yöneticiler ile görüşerek yeni önlemler geliştirdik ve salgının bu ve benzer Anadolu illerindeki hızını azalttık. Vaktinde yaptığımız müdahalelerle hasta sayılarında dramatik düşüler sağlandığını, hastanelerimizin yükünün hafiflediğini gördük. Dünyadaki artışa paralele olarak ülkemizde önce İstanbul, Bursa, İzmir gibi batı illerinde başlayan artış trendi neredeyse bütün illerimize yayılmıştır. İstanbul, Bursa, İzmir ve Kocaeli üçüncü zirveyi yaşıyor. Gidişatı durdurmak için radikal tedbirlere başvurmak kaçınılmaz olmuştur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.