Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya-Sao Paulo’nun ilk siyah trans meclis üyesi Erika Hilton: “Siyasi sistemin yüzüne bir tokat attık”

Brezilya’da 15 Kasım’da düzenlenen yerel seçimlerde, ülkenin en büyük kenti Sao Paulo’da 50 binden fazla oy alarak belediye meclisine seçilen ilk siyah trans kadın olan Erika Hilton, AFP’ye verdiği röportajda “Kazandık. Siyasi sistemin yüzüne bir tokat vurduk” dedi.  

27 yaşındaki siyah trans kadın Erika Hilton, Brezilya’da 15 Kasım’da düzenlenen yerel seçimlerde sol görüşlü Sosyalizm ve Özgürlük Partisi‘nden (PSOL) aday gösterildi. Brezilya’nın ve aynı zamanda Latin Amerika’nın en büyük kenti Sao Paulo‘da 50 binden fazla oy alan Hilton, belediye meclisine seçilen ilk siyah trans kadın olma başarısını gösterdi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Hilton, seçimlerde aşırı sağcı Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘ya karşı bir zafer kazandıklarını belirterek “Bolsonaro’ya ve Bolsonarizm’e karşı kazanımlar elde ettiğimizi gösterdik fakat Brezilya hâlâ paradokslarla dolu bir ülke” dedi.  

Brezilya’yı “ırkçı, homofobik ve transfobikbir ülke” olarak tanımlayan Hilton, “Ben bunların hepsini bir arada yaşıyorum” diye konuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun ırkçı ve homofobik yaklaşımından dolayı ülkedeki sağ görüşlü hareketlerin hedefi haline geldiğini ve sayısız ölüm tehdidi aldığını belirten Hilton, ülkede yalnızca 2019 yılında 124 transın katledildiğini ancak kendisinin mücadelesinden geri adım atmamakta kararlı olduğunu söyledi. 

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Ülkenin Porto Alegre şehrindeki bir süpermarkette iki beyaz güvenlik görevlisi tarafından dövülen ve daha sonra hayatını kaybeden 40 yaşındaki siyah Joao Alberto Silveira Freitas hakkında da konuşan Hilton, “Onun ölümü Brezilya’daki yapısal ve kurumsal ırkçılığın hâlâ köleliğin mirasını taşıdığının en aşağılık göstergesiydi. Siyah hayatlar önemlidir” dedi.

Sao Paulo’daki bir gecekondu mahallesinde doğan ve daha sonra ailesi tarafından evden kovulan Hilton, yıllarca sokaklarda kalmasından ve geçinmek için seks işçiliği yapmasından sonra tekrar annesinin desteğini aldığını ve eğitimini tamamlayıp LGBTİ hareketine katıldığını belirtti. 

Brezilya Travesti ve Transseksüeller Derneği‘ne (ANTRA) göre, 15 Kasım’da düzenlenen yerel seçimlere toplam 294 transseksüel aday katıldı ve 30 aday bulundukları bölgelerde belediye meclisine seçildi. Hilton, trans adayların bu başarısı hakkında şunları söyledi: “Yavaş ilerleme gösteriyor olsak dahi siyasi sistemin yüzüne bir tokat vurduk. Brezilya 388 yıl kölelik yaşadı. Bu kölelik sözde 140 yıldır yok. Hâlâ insanlığımız için savaşıyoruz.”

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.