Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Ulusal Meclisi, bölgesel aksanlara dayalı ayrımcılığı yasaklayan tasarıyı onayladı

Fransa Ulusal Meclisi, 26 Kasım Perşembe günü bireylere Fransızca konuştukları aksan nedeniyle ayrımcılık yapılmasını yasaklayan, bunu “ırkçılığın bir çeşidi” olarak nitelendiren yasayı onayladı. 3 “hayır” oyuna karşı 98 “evet” ile ezici bir oyçoğunluğuyla kabul edilen yasa metnindeki ayrımcılığa neden olabilecek davranışlar listesine ırkçılık, cinsiyetçilik ve engellilere yönelik ayrımcılığın yanı sıra aksanlar da eklendi. Yeni yasanın bir kişiyi aksanı nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakanlara yönelik önerdiği en ağır ceza üç yıl hapis ve 45 bin euro para cezası. 

Fransa’nın merkez sağ blokundan milletvekili Christophe Euzet tarafından önerilen yasa, oyçokluğuyla kabul edilmesine rağmen mecliste çeşitli tartışmalara neden oldu. Euzet, mecliste yaptığı konuşmada, görünür azınlıkların kamu makamlarının ilgisinden yararlanabildiği bir dönemde işitilebilir azınlıkların eşitliğe dayalı sosyal sözleşmenin başlıca unutulan aktörleri olduğunu söyledi. 

Mecliste Fransız Polinezyası’nı temsil eden Maina Sage, kendisi gibi Fransız anakarası dışındaki topraklardan gelen ve farklı bir aksanla konuşan insanların Fransa’da karşılaşabilecekleri güçlüklere işaret ederek yasaya destek verdi. Kuzey Afrikalı bir aileden gelen milletvekili Patricia Miralles de gençliğinde Cezayir aksanıyla Fransızca konuştuğu için kendisiyle sık sık dalga geçildiğini anlatarak yasaya destek verdiğini açıkladı. 

Eski bir avukat olan Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti de yasanın gerekliliği konusunda “fazlasıyla ikna olduğunu” belirtti. 

Öte yandan, meclisteki muhalif Group Libertés et Territoires’dan (Özgürlükler ve Bölgeler Grubu) Jean Lassale, yasa metninin aleyhinde oy kullandı. Ülkenin güneybatı bölgesinde kullanılan aksanla konuşan Lassale, “Beni ben yapan şeyler için korunmayı talep etmiyorum. Hayırseverlik istemiyorum. Çünkü ben buyum!” dedi. 

Geçen ay, aşırı sol La France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketinin lideri Jean-Luc Melenchon’un güney aksanıyla Fransızca konuşan bir gazeteciye oldukça kaba davrandığını gösteren görüntüler kameralara yansımış, Melenchon’un, “Biri bana Fransızca soru sorabilir mi lütfen? Biraz daha anlaşılır hale getirebilir mi?” diyerek gazetecinin aksanıyla dalga geçtiği görülmüştü.

Derleyen: Özge Çakır Somlyai

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.